Vegetarijanska tortilja za 20 minuta

Tortilja s povrćem i domaćim umakom

Vegetarijanstvo je oblik prehrane koji je sve zastupljeniji među populacijama u svijetu.

Razlozi odabira vegetarijanske prehrane su zdravlje, etika i dobrobit životinja, briga za okoliš, okus, religija te filozofija.

U današnjem receptu donosimo šarenilo boja povrća koje s tortiljom daju jedan kvalitetan obrok.

Vegetarijanska tortilja – dobar tek!

Sastojci (2 osobe)

  • Tortilja 2 komada (veća)
  • Krastavac 1 komad
  • Crveni luk 1 komad
  • Rajčica 2 komada
  • Peršin 50 g
  • Grah 150 g
  • Kukuruz 200 g
  • Limun 1 komad
  • Češnjak 2 češnja
  • Grčki jogurt 300 ml
  • Maslinovo ulje, sol, papar

Kalorije

  • 1 porcija sadrži 290 kcal

Vrijeme izrade

  • Priprema: 20 minuta

Priprema – Vegetarijanska tortilja

  • Luk, krastavac, rajčicu i peršin narezati na sitne kockice.
  • Umak – U zdjelicu staviti 300 ml grčkog jogurta, 1 žlicu limunovog soka, 2 češnja narezanog češnjaka i sitno narezano pola krastavca krastavac.

Posluživanje

  • Napuniti tortilju umakom i povrćem i zamotati.

Vegetarijanska tortilja – dodatne informacije

Vegetarijanska tortilja prepuna je povrća od kojeg svaka namirnica donosi određene nutrijente koji zajedno čine nutritivno kompletno jelo.

Vegetarijanska prehrana zbog eliminacije jedne cijele skupine namirnica donosi i određene nutritivne rizike.

Vegetarijanci su u riziku od deficita omega-3 masnih kiselina zbog nekonzumacije ribe, kalcij, željezo, cink, vitamin B12 te vitamin D.

Vegetarijanska tortilja

Rajčica ima visok udio karotenoida sa likopenom kao glavnim sastojkom (80-90% ukupnih karotenoida).

Što je rajčica tamnije crvena, to sadrži više dragocjenog likopena.

Termički obrađena rajčica sadrži najviše likopena jer kemijske promjene razaraju staničnu stijenku i omogućavaju da se oslobodi najviše likopena i da se apsorbira u organizmu.

Također, u kombinaciji s mastima se bolje apsorbira.

Likopen je najjači antioksidans iz skupine karotenoida. U ljudskoj krvi štiti lipide, proteine i DNA od oksidacije.

Obnavlja komunikacijske kanale među stanicama i pomaže eliminaciju karcinogenih tvari i toksina iz tijela. Štiti od bolesti srca i krvnih žila.

Sadrži i pozamašne količine vitamina C i A, folata, biotina.

Vegetarijanska tortilja

Grah je izvrstan izvor proteina i vlakana.

Pripada u skupinu grahorica odnosno mahunarki i jedan je od najvažnijih izvora proteina u vegetarijanskoj te u veganskoj prehrani.

Kako je meso najveći izvor proteina, vrste prehrana koje ne uključuju takve izvore moraju povećati unos ostalih izvora.

Tu su dobar izbor mahunarke u koje pripadaju grah, leća, soja, slanutak, bob i grašak.

Osim proteina, grah (ali i općenito mahunarke) bogat je vitaminima B skupine.

Bogat je vlaknima koja nakon povezivanja s vodom se napuhnu i pružaju osjećaj sitosti. Također, potiču i probavu.

Grah sadrži i željezo. Željezo je dio hemoglobina, mioglobina, citokroma te je važan za prijenos kisika i CO2 i metabolizam energije.

Važan je za imunološki sustav i kognitivne funkcije. Sudjeluje u funkciji i sintezi neurotransmitera.

Vitamin C potiče apsorpciju jer reducira feri u fero željezo i formira kelate koji su topljivi u alkalnom pH donjih dijelova tankog crijeva.

Kiselost u želucu pojačava topljivost i time bioraspoloživost željeza.

Akloridija ili hipokloridija ili uzimanje alkalnih preparata za žgaravicu (antacidi) oslabljuju apsorpciju ne-hem željeza jer onemogućuju topljivost željeza u želucu i dvanaesniku.

Oksalati i fitati te polifenoli (tanini) inhibiraju apsorpciju ne-hem željeza..

Adekvatan unos kalcija je koristan budući da veže fitinsku kiselinu i oksalate koji bi se mogli vezati sa željezom.

Vegetarijanska tortilja

Vegetarijanska tortilja sadrži i krastavac koji se koristi kao punjenje ove tortilje, ali i u umaku. vegetarijanska tortilja

Odličan je izvor vode te je omiljeno povrće za salate u vrućim ljetnim danima.

Zbog svoje iznimne količine vode odličan je način za unošenje adekvatne količine vode koja je potrebna za tjelesne funkcije.

Voda prenosi nutrijente i omogućuje izbacivanje otpadnih metabolita poput uree, održava strukturu velikih molekula poput proteina i glikogena, sudjeluje u kemijskim reakcijama, otapalo je za mineralne tvari i vitamine, ima funkciju maziva i zaštitnu ulogu u oku, zglobovima, leđnoj moždini te sudjeluje u regulaciji tjelesne temperature i održava volumen krvi i krvni tlak.

Preporuke za dnevni unos vode iznose oko 35 ml/kg tjelesne mase za odrasle, 50-60 ml/kg za djecu, a dojenčad 150 ml/kg.

Namirnice koje su dobri izvori vode su mlijeko, jagode, lubenice, voćni sok, jogurt, grožđe, naranča, mahunarke, sladoled te banana.

Također, krastavac sadrži i vrlo malo kalorija što ga čini prigodnom namirnicom za redukcijske dijete.

Osim vode, bogat je vlaknima te kalijem i magnezijem.

 

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img
Tortilja s povrćem i domaćim umakom Vegetarijanstvo je oblik prehrane koji je sve zastupljeniji među populacijama u svijetu. Razlozi odabira vegetarijanske prehrane su zdravlje, etika i dobrobit životinja, briga za okoliš, okus, religija te filozofija. U današnjem receptu donosimo šarenilo boja povrća koje s tortiljom daju jedan...Vegetarijanska tortilja za 20 minuta