Rižoto od tikvica – 30 minuta

Kremasti rižoto od tikvica i parmezana

Rižoto od tikvica savršeno je jelo za ljubitelje lagane i jednostavne, a opet ukusne kuhinje.

Tikvice su ukusno i hranljivo povrće koje se može koristiti na mnogo različitih načina. Mogu se jesti sirove u salatama, kuhane, pečene ili punjenje.

Česta su namirnica mediteranske kuhinje koja se smatra zlatnim standardom za ljudsko zdravlje.

Rižoto od tikvica – dobar tek!

Sastojci (4 osobe)

  • Češnjak 1 češanj
  • Riža 400 g
  • Bijelo vino 100 ml
  • Tikvica 700 g (prosjek 2 komada)
  • Maslac 30 g
  • Parmezan 50 g
  • Voda/temeljac cca 1,2 l
  • Limun (po želji)
  • Timijan (po želji)
  • Sol, papar, maslinovo ulje

Kalorije

  • 1 porcija sadrži 540 kcal

Vrijeme izrade

  • Priprema: 10 minuta
  • Kuhanje: 20 minuta
  • Ukupno: 30 minuta

Priprema – rižoto od tikvica

  • Nasjeckajte češnjak i na ribež na kraće trakice naribajte tikvicu. U lonac dodajte ulje i češnjak. Kuhajte oko 2 minute. Zatim dodajte rižu i miješajte oko minutu. Dodajte vino i promiješajte.
  • Dodajte tikvicu, papar, sol i vodu ili ako imate temeljac. Kuhajte te kada se sve upije ponovno dodajte vodu ili temeljac i kuhajte 15ak minuta.
  • Maknite s vatre i dodajte maslac i parmezan. Sve promiješajte i ostavite par minuta.

Posluživanje

  • Poslužite u tanjuru i dodajte po želji limuna i timijana.

Rižoto od tikvica – dodatne informacije

Tikvica je povrće koje pripada porodici Tikvovki uz lubenicu, krastavac i dinju.

Tikvice su bogate beta-karotenom, luteinom i zeaksantinom koji pripadaju skupini karotenoida.

Karotenoidi imaju raznovrsna djelovanja na ljudski organizam, a neka od njih su antioksidacijsko djelovanje, jačanje imunološkog sustava te izazivanje stanične apoptoze.

Karotenoidi djeluju kao “hvatači” slobodnih radikala, štite lipoproteine niske gustoće od oksidacije i inhibiraju inicijaciju i zaustavljaju lančane reakcije u organizmu.

Unos voća i povrća koje je bogato karotenoidima povezan je sa smanjenjem pojave kardiovaskularnih bolesti te karcinoma.

Preporuča se unos voća i povrća koje je žute, narančaste, crvene i zelene boje koje je dobar izvor alfa i beta-karotena, likopena, luteina, zeaksantina i kriptoksantina.

Rižoto od tikvica
(izvor:pixabay.com)

Apsorpcija se značajno smanjuje s povećanjem unosa prehrambenih vlakana, kod patoloških stanja (bolesti jetre, žuči, crijeva), promjenom crijevne flore, unosom antibiotika te starenje.

Za tikvice je važno spomenuti kako se velika količina nutrijenata nalazi u kori same tikvice te je zato preporuka da se tikvice dobro operu i konzumiraju s korom jer ako tikvicu ogulimo i konzumiramo bez kore, gubimo većinu blagodati tikvice.

Tikvice sadrže i vlakna, obje vrste, topiva i netopiva u vodi.

Topiva vlakna donose osjećaj sitosti čime su takve namirnice dobar izbor za osobe koje žele smanjiti dnevni unos hrane i energije, dok netopiva vlakna doprinose zdravlju crijeva.

Namirnice koje sadrže topiva vlakna su leća, grah, zobene pahuljice, jabuke i krastavci, a netopiva vlakna orasi, sjemenke, riža i brokula.

Rižoto od tikvica
(izvor: pixabay.com)

Pektin, vrsta topivih vlakna, nalazi se u tikvici i ima pozitivan učinak na zdravlje probavnog sustava odnosno crijeva jer potiče rast i razvoj dobrih bakterija u crijevima.

Pektin u crijevima također veže na sebe kolesterol koji se zatim izlučuje iz organizma, ne dolazi do apsorpcije u krvotok, čime se postiže blagotvoran učinak na kardiovaskularni sustav.

Uz to, tikvica je bogata i vitaminom K koji sudjeluje u zgrušavanju krvi; kalij i magnezij koji su neophodni za normalan rad srca i cijelog krvožilnog sustava te na taj način tikvica doprinosi zdravlju.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

Lasersko Skidanje Dioptrije: Koja je Dobna Granica za Postupak

Lasersko skidanje dioptrije sve je popularnije rješenje za korekciju vida. Iako se često smatra da je minimalna dobna granica 18 godina, stručnjaci preporučuju savjetovanje s oftalmologom kako bi se procijenila prikladnost i sigurnost zahvata.

Glaukom kod muškaraca: Simptomi, uzroci i liječenje

Glaukom kod mačaka je ozbiljna oftalmološka bolest koja može dovesti do gubitka vida. Najčešće se javljaju povećani intraokularni tlak i oštećenje vidnog živca. Redovite veterinarske preglede i pravilan tretman ključni su za očuvanje zdravlja očiju vaše mačke.

Revolucionarni Laserski Tretmani za Glaukom: Sve Što Trebate Znati

Glaukom laser je inovativna metoda liječenja koja koristi lasersku tehnologiju za smanjenje očnog tlaka kod pacijenata s glaukomom. Ova procedura je brza, učinkovita i minimalno invazivna, omogućujući povratak svakodnevnim aktivnostima već isti dan.

Brzi vodič za oporavak nakon blefaroplastike: Što očekivati i kako se pripremiti

Nakon blefaroplastike, oporavak je ključan za postizanje optimalnih rezultata. Pacijenti obično mogu očekivati oticanje i modrice, no većina se vraća svakodnevnim aktivnostima unutar tjedan dana. Pravilna njega i pridržavanje uputstava liječnika osiguravaju brži oporavak.
spot_img
spot_img
Kremasti rižoto od tikvica i parmezana Rižoto od tikvica savršeno je jelo za ljubitelje lagane i jednostavne, a opet ukusne kuhinje. Tikvice su ukusno i hranljivo povrće koje se može koristiti na mnogo različitih načina. Mogu se jesti sirove u salatama, kuhane, pečene ili punjenje. Česta su...Rižoto od tikvica - 30 minuta