Kumkvat
Kumkvat je voće koje pripada rodu Fortunella, a ponekad se naziva i “kineska mandarina” ili “kineski limun”.
Ovo voće slično je mandarini, ali je znatno manje i ima jestivu koru.
Kumkvati su obično mali, okrugli ili ovalni, a njihova veličina se kreće od veličine masline do veličine veće trešnje.
Ono što čini kumkvat jedinstvenim je činjenica da se cijelo voće može jesti, uključujući koru.
Kumkvati su bogati vitaminima C i A, vlaknima i drugim hranjivim tvarima, čineći ih zdravim dodatkom prehrani.
Okus kumkvat
Unutar kumkvata nalazi se slatko-kiseli mesnati dio s nekoliko sjemenki.
Okus kombinira slatkoću i kiselinu, slično mandarini, ali s dodatkom specifične arome.
Kumkvati se često koriste u kulinarstvu za pripremu džemova, kolača ili kao dodatak salatama.
Osim toga, mogu se jesti sirovi, poput drugih citrusa.
Sorte
Postoji nekoliko sorti, a glavne razlike između njih uključuju veličinu, oblik, boju, okus i područje uzgoja.
Evo nekoliko poznatih sorti:
Nagami (Fortunella margarita)
- Ovo je najčešća sorta kumkvata.
- Plodovi su ovalni ili cilindrični, narančaste boje, s glatkim ili blago naboranim kožnim omotačem.
- Imaju slatko-kiseli okus.
Marumi (Fortunella japonica)
- Marumi kumkvati su manji od Nagami sorti i obično imaju glatku, tanku kožu.
- Imaju slatko-kiseli okus i često se koriste u kulinarskim jelima.
Calamondin (Fortunella mitis)
- Ova sorta ima male plodove koji podsjećaju na kiselu mandarinu.
- Koža je jestiva, a okus je kiselkasto-slatkast.
Hong Kong Wild (Fortunella hindsii)
- Ova sorta ima sitne, crvene plodove i često se koristi u dekorativne svrhe.
- Okus može varirati od kiselog do slatkastog.
Fukushu (Fortunella obovata)
- Poznat i kao ovalni kumkvat, Fukushu ima velike plodove s glatkom, jestivom kožom.
- Okus im je slatko-kiselkast.
Razlike među sortama kumkvata uglavnom su u veličini, obliku, boji, okusu i upotrebi u kulinarstvu.
Odabir ovisi o preferencijama okusa i estetike, kao i o uvjetima uzgoja u određenom području.
Kumkvat uzgoj
Uzgoj može biti ugodan i isplativ proces ako slijedite određene smjernice.
Evo nekoliko koraka za uspješan uzgoj:
Izbor sorti
- Postoji nekoliko različitih sorti, pa odaberite onu koja najbolje odgovara vašem području i uvjetima uzgoja.
- Neki od popularnih tipova uključuju Marumi, Nagami i Calamondin.
Klima
- Preferiraju tropsku i suptropsku klimu.
- Dobro uspijevaju na sunčanim mjestima, ali su otporni i na djelomičnu sjenu.
- Na našim hladnijim područjima, možete ih uzgajati u posudama kako biste ih mogli unositi tijekom hladnijih razdoblja.
Tlo
- Vole dobro drenirano tlo.
- Dodajte kompost kako biste poboljšali plodnost tla.
- pH tla trebao bi biti blago kisel, između 5,5 i 6,5.
Sadnja
- Možete ih posaditi iz sjemena, ali se češće koriste sadnice.
- Sadnice možete nabaviti u vrtnim centrima ili od specijaliziranih uzgajivača.
Zalijevanje
- Vole konstantnu vlagu, ali nemojte ih preplaviti.
- Redovito zalijevajte, posebno tijekom sušnih razdoblja.
Gnojidba
- Primjenjujte uravnoteženo gnojivo tijekom vegetacijske sezone, obično u proljeće i ljeto.
Održavanje
- Redovito provjeravajte svoje biljke na prisutnost štetnika ili bolesti.
- Orezujte biljke kako biste održali njihov oblik i potaknuli zdrav rast.
Berba
- Spremni su za berbu kada postanu narančasti i dostignu veličinu koja odgovara sorti koju uzgajate.
- Možete ih brati rukom.
Uz pravilnu brigu, ovo voće bi trebalo dobro uspijevati i donositi plodove.
Kako presaditi kumkvat?
Priprema tla
- Izaberite dobro drenirano tlo koje je bogato hranjivim tvarima.
- Dodajte kompost ili dobro razgrađeni stajski gnoj kako biste poboljšali plodnost tla.
Odabir mjesta
- Kumkvati preferiraju sunčana mjesta, pa odaberite lokaciju koja prima puno sunčeve svjetlosti.
- Razmotrite i zaštitu od jakih vjetrova, pogotovo ako živite na području gdje su vjetrovite zime.
Iskopavanje rupe
- Iskopajte rupu koja je dvostruko šira od korijena kumkvata, ali samo malo dublja od lonca u kojem se trenutno nalazi.
Uklanjanje iz lonca
- Pažljivo izvadite kumkvat iz lonca.
- Ako je korijenje pretrpano, nježno ga raširite.
Postavljanje u rupu
- Postavite kumkvat u pripremljenu rupu, poravnavajući ga s okolnim tlo.
Punjenje rupa
- Popunite rupu s tlom, pritiskujući ga lagano kako biste uklonili zračne džepove.
Zalijevanje
- Obilno zalijevajte kumkvat nakon presađivanja kako biste potaknuli korijenje i prilagodili ga na novo okruženje.
Malčiranje
- Stavite sloj malča oko korena kako biste zadržali vlagu i spriječili rast korova.
Njega nakon presađivanja
- Pratite vlagu i držite tlo vlažnim tijekom prvih nekoliko tjedana nakon presađivanja.
- Ako je moguće, izbjegavajte prekomjerno gnojenje u prvim mjesecima.
Kako odrezati kumkvat?
Kumkvat je voćna biljka koja obično raste sporije u usporedbi s nekim drugim agrumima, a zbog toga rezidba često nije nužna.
Međutim, ako želite oblikovati ili ograničiti rast mladica, preporučuje se rezidba, a idealno vrijeme za to je u veljači prije nego što biljka procvjeta.
- Važno je pažljivo pristupiti rezidbi kako biste izbjegli oštećenje stabla.
- Uklanjanje suhih grana može se provoditi tijekom cijele godine kako bi se potaknuo zdrav rast i održavao željeni oblik biljke.
- Orezivanje se može fokusirati na uklanjanje mladica koje rastu prema unutra ili se križaju, čime se potiče prozračivanje biljke.
- Osim toga, uklanjanje oštećenih, bolesnih ili mrtvih dijelova potiče opću vitalnost biljke.
Pravilna rezidba može doprinijeti dugovječnosti i produktivnosti biljke, čineći je otpornijom na bolesti i štetočine.
Kumkvat prezimljavanje
Kao i ostali agrumi, kumkvati nisu otporni na hladne zimske uvjete, što znači da nisu optimalno prilagođeni za preživljavanje u hladnim klimatskim uvjetima.
Međutim, njima je potrebno hladno razdoblje odmora tijekom zimskog mirovanja.
- Idealni uvjeti za prezimljavanje ovog voća je svijetlo i hladno mjesto s temperaturom između malo iznad 0°C i 10°C, kao što je, primjerice, dobro osvijetljena garaža.
- Važno je osigurati da mjesto na kojem biljka prezimljava bude dovoljno svijetlo.
- Ako je prostorija pretamna ili previše vlažna, postoji rizik od gubitka lišća.
Prilagodba uvjeta za prezimljavanje pomoći će očuvanju zdravlja voćkice tijekom zimske sezone.
Kako se jede kumkvat?
Kumkvati, vizualno slični minijaturnim narančama, predstavljaju poseban doživljaj u svijetu agruma jer se, za razliku od većine agruma, jedu cijeli, uključujući koru.
Kora je izvor bogatih hranjivih tvari te ima slatki i aromatični okus.
Prije konzumacije, preporučuje se dobro oprati i osušiti voćkice kako biste u potpunosti uživali u njihovom okusu.
Za potpuni doživljaj, voće možete nekoliko puta prorolati među prstima prije nego ga pojedete.
Ovaj postupak omekšava kožu i oslobađa slatke arome, čineći voće manje gorkim.
Sjemenke su također jestive, no ako ih ne preferirate, jednostavno plod prerežite na pola i izvadite ih nožem.
Ovaj voćni delikates odlikuje se jedinstvenim spojem slatkog i kiselog, stvarajući nezaboravno iskustvo okusa.
Uz svoj karakterističan okus, također pruža značajne hranjive sastojke, uključujući vitamine i antioksidanse.
Kumkvat zdravlje
Mali, ali iznimno moćni predstavljaju pravu superhranu s obiljem zdravstvenih prednosti.
Ovo zdravo voće je:
- Niskokalorično
- S malo ugljikohidrata
- Bez masti
- Bez natrija
- Visok sadržaj vitamina C
- Pristojna količina proteina po porciji (oko 5 cijelih)
- Visok udio vlakana
- Pristojne količine vitamina A, kalcija i mangana po porciji
Ovo kompaktno voće je iznimno bogato hranjivim tvarima, uključujući vitamine, minerale i vlakna.
Vitamin C
- Ovo voće je izvanredan izvor vitamina C, čak dvostruko više od naranče.
- Ovaj vitamin jača imunološki sustav, potiče zacjeljivanje tkiva te pruža antioksidativnu zaštitu od slobodnih radikala.
Vitamin E
- Pruža podršku zdravoj koži i ima antioksidativna svojstva koja doprinose zaštiti stanica od oštećenja.
Vitamin B3 (niacin)
- Važan za održavanje zdravlja kože, živčanog sustava te potiče metabolizam.
Minerali
- Ovo voće sadrži natrij, kalcij, kalij, željezo i bakar.
- Kalcij nije samo ključan za jačanje kostiju i zubi, već također potiče probavu i metabolizam.
Beta karoten
- Ovaj provitamin A doprinosi očuvanju zdravlja vida i kože.
Redovita konzumacija ovog voća može imati pozitivan učinak na opće zdravlje, jačanje imunološkog sustava te poticanje probave i metabolizma.
Osim toga, njihova visoka razina antioksidansa pomaže u zaštiti tijela od oksidativnog stresa.
Sve ove karakteristike čine ovo voće nevjerojatno korisnim dodatkom prehrani.
Kumkvat recepti
Marmelada
Recept za marmeladu od kumkvata:
- 1,5 kg opranih kumkvata, očišćenih od koštica
- 4 do 5 naranči
- 2 limuna
- 1 kg šećera
- 1 mahuna vanilije
Kako pripremiti marmeladu?
- Kumkvate operite i osušite te ih narežite na tanke ploške.
- Oštrim nožem uklonite sve sjemenke.
- Ogulite naranče i limun.
- U veliki lonac stavite kumkvate i kore od naranče i limuna.
- Razrežite mahunu vanilije i ostružite sjemenke u lonac.
- U lonac pospite i šećer, ali ne miješajte.
- Pustite da sadržaj lonca kuha na laganoj vatri tri sata, bez miješanja.
- Nakon što smjesa prokuha podijelite je u staklenke.
Salata
Ovo voće je također savršeno za dodavanje boje koliko i okusa raznim salatama.
Ovi mali citrusi jednako dobro funkcioniraju u tropskim salatama kao i standardne voćne mješavine.
I za razliku od naranči ili mandarina, ne morate trošiti vrijeme na njihovo guljenje!
Salata može biti osvježavajući i ukusan dodatak obrocima.
Evo jednog recepta za salatu s kumkvatom:
Sastojci:
- 2 šalice kumkvata, prerežanih na pola
- 1 avokado, narezan na kockice
- 1 krastavac, narezan na tanke kolutove
- 1/4 crvenog luka, tanko narezanog
- Sok od 1 limete
- Svježe nasjeckani peršin
- Sol i papar po ukusu
Upute:
- U velikoj zdjeli pomiješajte kumkvate, avokado, krastavac i crveni luk.
- Dodajte svježe iscijeđeni sok od limete.
- Posolite i popaprite po ukusu.
- Pospite svježim peršinom prije posluživanja.
Ova salata je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima iz kumkvata, avokada i krastavca.
Limetin sok dodaje osvježavajući okus.
Kalorijski sadržaj
Kalorijski sadržaj salate ovisi o preciznim količinama sastojaka i može varirati.
Na primjer, 100 grama kumkvata sadrži otprilike 71 kaloriju, dok avokado može imati oko 160 kalorija po polovici voća.
Važno je pratiti veličinu porcije i prilagoditi recept prema vlastitim prehrambenim ciljevima.
*******
Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.
Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>
*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;
Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)