Veganska torta s jagodama – 50 minuta

Čokoladna veganska torta s jagodama

Dolaskom toplijih dana, približila se i sezona jagoda te je današnji recept prikladan za vegane jer je na redu veganska torta s jagodama.

Osim što je bogata voćnim okusima i kremastim teksturama, ova torta je i pravo osvježenje za vaše nepce u toplijim danima.

Priprema je jednostavna, a rezultat je ukusan desert koji će oduševiti vaše goste i ispuniti vas zadovoljstvom sa svakim zalogajem.

Veganska torta s jagodama – uživajte!

Sastojci (6 osoba)

 • Napitak od badema 600 ml
 • Šećer 120 g
 • Suncokretovo ulje 70 ml
 • Brašno 200 g
 • Kukuruzno brašno 90 g
 • Kakao 40 g
 • Prašak za pecivo 8 g
 • Veganski šlag 250 ml
 • Jagode 500 g

Kalorije

 • 1 porcija sadrži 550 kcal

Vrijeme izrade

 • Priprema: 25 minuta
 • Kuhanje: 25 minuta
 • Ukupno: 50 minuta

Priprema – veganska torta s jagodama

 • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjelu dodajte 90 g šećera, 70 ml ulja i 300 ml napitka od badema. Promiješajte te dodajte kakao, brašno, prašak za pecivo i 50 g kukuruznog brašna. Promiješajte s mikserom dok smjesa ne postane homogena.
 • U posudu za pečenje dodajte papir za pečenje i ulijte i rasporedite ravnomjerno smjesu.
 • Pecite 15 minuta i ostavite da se ohladi.
 • S mikserom u zdjeli napravite šlag. U drugu zdjelu dodajte 300 ml napitka od badema, 30 g šećera i 40 g kukuruznog brašna. Promiješajte da nema grudica i stavite na vatru i miješajte dok se malo ne stvrdne. Maknite sa vatre i ostavite da se ohladi.
 • Pomiješajte sa šlagom s mikserom.
 • Prerežite čokoladni biskvit na dva jednaka dijela. Na donji dio dodajte dio kreme i jagode i poklopite s drugim komadom biskvita. Na drugi dio biskvita dodajte opet ostatak kreme i ukrasite s jagodama.

Posluživanje

 • Ohladite tortu u hladnjaku i poslužite.

Veganska torta s jagodama – dodatne informacije

Jagoda je izvrstan izvor prehrambenih vlakana koja igraju ključnu ulogu u osjećaju sitosti, što značajno utječe na kontrolu tjelesne mase i pomaže u prevenciji te liječenju pretilosti.

Dodatno, prisutnost fruktoze, glavnog šećera u ovom voću, u kombinaciji s prehrambenim vlaknima, pridonosi postupnoj regulaciji razine šećera u krvi zbog sporije probave, čime se osigurava stabilnija razina energije i bolja kontrola nad šećerom u organizmu.

Najčešće se konzumira u svježem, sirovom obliku ili kao zamrznuta te u obliku sokova, džemova i sličnih proizvoda.

Karakterizira je svima prepoznatljiva crvena boja, specifična aroma i sladak okus.

Sjemenke jagode bogate su polinezasićenim masnim kiselinama.

Veganska torta s jagodama
(izvor:pixabay.com)

Jagoda sadrži vrlo visoke količine vitamina C te od ostalih vitamina u jagodi se nalaze i tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamini A, E i K.

Dobar je izvor joda, magnezija, bakra, željeza i fosfora.

Jagoda je među voćem jedna od najboljih izvora folata koji je izrazito bitan kod trudnica kako bi se spriječio nastanak defekta neuralne cijevi.

Od fitokemikalija, u jagodi se mogu pronaći skupine flavonoida (najviše antocijani, u manjoj mjeri flavonoli i flavanoli), hidroliziranih tanina (elagitanini i galotanini) i fenolnih kiselina (hidroksibenzojeve i hidroksicimetne kisline).

Antocijani su u vodi topivi pigmenti koji jagodama daju karakterističnu crvenu boju, a sastoje se od antocijanidina vezanog na šećer.

Najzastupljeniji antocijanidini u jagodi su pelargonidin i cijanidin.

Od flavonola prevladavaju glikozidi kvercetina i glikozidi kamferola dok od flavanole prevladava katehin.

Veganska torta s jagodama
(izvor:pixabay.com)

Veganska torta s jagodama zahtjeva jagode koje, poput mnogih vrsta voća, prolaze kroz proces zrenja koji može utjecati na njihovu nutritivnu vrijednost.

Tokom zrenja, udio polifenolnih komponenti i ukupni antioksidativni kapacitet jagoda obično se smanjuje.

Međutim, može se primijetiti da udio antocijana, ključnih antioksidativnih spojeva, raste, što se manifestira i promjenom boje samog voća.

Zanimljivo je da skladištenje jagoda može dovesti do povećanja udjela flavonoida i ukupnog antioksidativnog kapaciteta.

Ovo se događa zbog različitih kemijskih reakcija koje nastaju tokom skladištenja, rezultirajući stvaranjem novih komponenti koje posjeduju veći antioksidacijski kapacitet.

Ovaj proces dodatno obogaćuje nutritivni profil jagoda, čineći ih još zdravijim i korisnijim za naše tijelo.

Industrijski procesi mogu značajno smanjiti antioksidativni kapacitet jagode, ovisno o trajanju, primijenjenoj temperaturi i drugim čimbenicima što uvelike utječe na kvalitetu takvih proizvoda, pa se preporuča konzumacija jagode u svježem ili manje procesiranom obliku.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img
Čokoladna veganska torta s jagodama Dolaskom toplijih dana, približila se i sezona jagoda te je današnji recept prikladan za vegane jer je na redu veganska torta s jagodama. Osim što je bogata voćnim okusima i kremastim teksturama, ova torta je i pravo osvježenje za vaše nepce...Veganska torta s jagodama - 50 minuta