Lijekovi u trudnoći: Što je dopušteno, a što ne?

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Lijekovi u trudnoći: Što je dopušteno, a što ne?

Zbog fizioloških promjena u tijelu trudnice farmakokinetika lijekova i dodataka prehrani je promijenjena, a uz to zbog prolaska lijekova kroz placentu postoji opasnost od teratogenog učinka na plod.

Studije o potrošnji lijekova u trudnoći pokazuju da vrlo velik broj trudnica uzima lijekove, no oni mogu djelovati štetno na plod u bilo kojem razdoblju trudnoće.

Danas je poznato manje od 30 lijekova s dokazanim teratogenim (uzrokovanje nakaznosti ploda) djelovanjem. Budući da je čak 50% trudnoća neplanirano, tu je činjenicu važno imati na umu prilikom propisivanja lijekova ženama generativne dobi. Uzrok malformacija na plodu nepoznat je u 70% slučajeva, a lijekovi, kemikalije i zračenje čine 2% uzroka. Vrsta malformacija ovisna je o organu koji se najintenzivnije razvija u vrijeme primjene teratogena.

lijekovi u trudnoći

Lijekovi u trudnoći

Treba znati da je zbog fizioloških promjena u tijelu trudnice farmakokinetika lijekova i dodataka prehrani promijenjena, a uz to zbog prolaska lijekova kroz placentu postoji opasnost od teratogenog učinka na plod.

Donosimo vodič za trudnice – Što je dopušteno, a što ne, te kako si olakšati standardne tegobe. Lijekovi u trudnoći ->

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na  eDoktor aplikaciji  i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Lijekovi u trudnoći

1. Lijekovi u trudnoći – Ured za hranu i lijekove (FDA-Food and Drug Administration) preporučio je klasifikaciju lijekova za primjenu u trudnoći i dojenju.

A – lijekovi koji nisu pokazali nikakav rizik za plod (smiju se primjenjivati u trudnoći)
B – dobri, prihvatljivi u trudnoći
C – primjenjuju se oprezno, smiju se koristiti samo kada je korist za majku veća od rizika za plod
D – opasni, primjenjuju se samo u slučaju ugroženosti majke
X – zabranjeni, apsolutno kontraindicirani u trudnoći
Trudnoća je posebno stanje u životu žene u kojem se odvija niz fizioloških promjena, ali i potencijalno patoloških, koje zahtijevaju liječenje.

2. Lijekovi u trudnoći – Kako suzbiti bol?

Bol izazvana različitim čimbenicima javlja se i u trudnoći. Opijati se koriste za suzbijanje jake boli visceralnog porijekla, npr. kod pankreatitisa, tromboembolije ili trauma, te tijekom poroda za suzbijanje jakih bolova. Opijati prema FDA spadaju u kategoriju C iako nije poznato teratogeno djelovanje. Te lijekove propisuje isključivo liječnik. Za dijete su opasni jer deprimiraju funkciju disanja, a izazivaju i sindrom sustezanja. Stoga ih treba davati kratko i ne prije poroda.

Acetilsalicilna kiselina je nesteroidni antireumatik uz antiagregacijsko djelovanje na trombocite. Nalazi se u bezreceptnom režimu izdavanja lijekova. Preporučuje se u trudnoći kod esencijalne trombocitemije trudnica jer tada korist nadmašuje rizik. Acetilsalicilna kiselina prolazi placentu, ali zbog djelovanja placentarne esteraze koncentracija je u krvi djeteta nešto niža.

Ne smije se davati tijekom III. trimestra trudnoće. Male doze (60-80 mg/dan) ne predstavljaju rizik za prijevremeni porod, ne utječu na perinatalni mortalitet, ne utječe na funkciju bubrega novorođenčeta, ne izaziva plućnu hipertenziju novorođenčeta i nema utjecaja na ductus ateriosus Botali.

Paracetamol je također u bezreceptnom režimu izdavanja. Prema FDA klasifikaciji svrstan u kategoriju B. Po mehanizmu djelovanja inhibira sintezu prostaglandina djelujući centralno, čime je istaknutiji analgetski i antipiretski učinak, dok je protuupalni učinak odsutan. Prolazi placentarnu barijeru, ali ne dovodi do inhibicije prostaglandina fetusa, te nije povezan s teratogenim učincima.

Da se pak izbjegne hepatotoksično djelovanje, ne bi se smjelo prekoračiti 4 g/dan. To je lijek izbora za liječenje blage do umjerene boli i snižavanje temperature.

Ibuprofen kao nesteroidni antireumatik u bezreceptnom režimu izdavanja također ima kategoriju B u I. i II. trimestru trudnoće, ali u III. trimestru ima kategoriju D jer može dovesti do preranog zatvaranja ductusa Bottali te se ne smije primjenjivati u III. trimestru.

Trudnice upozoravamo da ne uzimaju lijekove koji se izdaju bez recepta u ručnoj prodaji (tzv. OTC lijekovi) bez prethodnog dogovora s liječnikom ili ljekarnikom

3. Lijekovi u trudnoći – Prehlada u trudnoći – Što izbjegavati?

Za liječenje više različitih simptoma prehlade vrlo se često koristi preparat s više sastojaka, obično je to kombinacija:
– dekongestiva (za smanjenje otekline sluznice nosa)
– antitusika / ekspektoransa
– slabih analgetika i antihistaminika
Trudnice bi ih trebale izbjegavati jer za većinu nije poznato prolaze li u placentu. Vrlo čest sastojak ovih preparata je pseudoefedrin, vazokonstriktor koji bi mogao izazvati porast krvnog tlaka u uterusu i potencijalno krvarenje. Za takva stanja lijek izbora je ranije navedeni paracetamol.

Začepljen nos

Ova neugoda nastaje zbog otečene nosne sluznice koja sprečava prolazak zraka. Nazalni dekongestivi u obliku kapi ili sprejeva služe za smanjenje prekomjernog lučenja nosnog sekreta te time pročišćuju nosnu šupljinu i smanjuju upalu.
Dekongestivi se ne preporučuju trudnicama jer nije potvrđeno da su sigurni u trudnoći i tijekom dojenja.
Samo u slučaju kada liječnik procijeni da je korist primjene lijeka veća od rizika za plod, preporučuje se kratkotrajna primjena (ne dulje od tri dana).

Fiziološka otopina

Kao pomoć kod začepljenog nosa trudnicama može pomoći ispiranje nosa fiziološkom otopinom ili uštrcavanje hipertonične sterilne morske vode u spreju, bez ikakvih štetnih posljedica. Korisne su i povremene inhalacije vodenom parom, eventualno uz dodatak nekoliko kapi eteričnih ulja eukaliptusa radiata ili lavande.

Kašalj

Za kašalj, čest simptom prehlade i gripe, iskašljavanje trudnicama je dopušteno korištenje mukolitika acetilcisteina i bromheksina iako se efekt na smirenje produktivnog kašlja može postići i pijenjem dovoljne količine tekućine: voda ili prirodni cijeđeni voćni sokovi razrijeđeni vodom, posebno limunada.

Za smirivanje suhog nadražajnog kašlja kod trudnica sintetski antitusici (dekstrometorfan, butamirat) nisu dopušteni (kategorija C).

Predlažemo trudnicama čaj ili sirup od sljeza ili islandskog lišaja. Samo kada je kašalj jako izražen pa ometa uobičajene i normalne aktivnosti (primjerice, kad se od njega ne može spavati), bit će potrebno uzimati neki antitusik, ali samo po preporuci liječnika.

Grlobolja i bol pri gutanju

Kao posljedica oslabljena imuniteta i upale sluznice ždrijela javlja se i grlobolja praćena peckanjem, bolovima pri gutanju, a nerijetko i promjenama na glasnicama, uz promuklost. Konzumiranje toplih napitaka i korištenje pastila za grlo ili tekućina za grgljanje ublažit će neugodne simptome. Otopine s heksetidinom dozvoljene su u trudnoći. Za ispiranje i grgljanje usne šupljine može se koristiti i koncentrirana otopina kuhinjske soli.
Pastile za grlo s anesteticima ne preporučuju se trudnicama jer nije poznato kako anestetik utječe na trudnoću.

Predlažemo trudnicama, za grlobolju i bol pri gutanju, pastile koje sadrže ekstrakte biljaka kao što su islandski lišaj te pastile s propolisom ako trudnica nije alergična (ima baktericidno djelovanje i lokalni anestetički učinak, a potiče i aktivnost imunosnog sustava). Postoje i sprejevi za grlo na bazi morske vode i pročišćenog propolisa vrlo blagotvornog djelovanja.

4. Lijekovi u trudnoći – Vitaminske formule kao preporuka

Među brojnim multivitaminskom formulama (sve su dostupne bez recepta) nalaze se i one specijalno kreirane za trudnice.

Takve formulacije u potpunosti su usklađene s preporukama sadržaja za ovu osjetljivu skupinu.

– Vitamin A je teratogen ako se uzima tijekom trudnoće u većim dozama od 800 mg.
– Vitamini B skupine kao topivi u vodi nemaju teratogeni učinak, a adekvatan unos važan je za normalan razvoj ploda. Nedostatak folne kiseline može izazvati poremećaj u razvoju neuralne cijevi djeteta.
– Vitamin C nije preporučljiv u trudnoći u visokim dozama jer ima podataka o posljedičnom razvoju skorbuta kod novorođenčadi.

Iz etičkih razloga ne provode se pokusi na trudnicama pa je oprez u primjeni lijekova i dodataka prehrani još važniji.

Upozorenje – nipošto ne prekoračiti dnevne doze!

U praksi se trudnicama vrlo često savjetuje uzimanje multivitaminskih preparata. Prema FDA kategorizaciji svi imaju oznaku A, ali je potrebno paziti na kontrolirani unos A vitamina, B12, C, E i vitamina D.

Unos vitamina ne smije prekoračiti preporučene dnevne doze.

lijekovi u trudnoći

5. Lijekovi u trudnoći – Pozor pri korištenju biljnih čajeva tijekom trudnoće

Veliku opasnost za trudnicu predstavlja uzimanje pripravaka koji se mogu nabaviti u slobodnoj prodaji. Među njima su i biljni čajevi, stoga Američko društvo pedijatara (American Academy of Pediatrics) upozorava da njihova nekontrolirana uporaba može ugroziti organizam trudnice i nerođenog djeteta.

Naime, većina biljnih čajeva je mješavina komponenti od kojih neke imaju vrlo složeno djelovanje.

Osobito treba izbjegavati biljne pripravke u prvom tromjesečju trudnoće, a posebice se to odnosi na laksative, stimulanse muskulature maternice i bilje koje može izazvati vaginalna krvarenja.

6. Lijekovi u trudnoći – Lucerna, aloa vera i neven u trudnoći imaju estrogenu aktivnost, a buhač i borovnica su poznati kao abortivna sredstva, pa su kontraindicirani, ne preporučujemo ih.

Lijekovi u trudnoći

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na  eDoktor aplikaciji  i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Pročitajte i Psorijaza – Kako ju pravilno liječiti i kome se obratiti za pomoć?

eDoktor novosti 

Facebook