Varivo od boba i ječma uz meso po izboru
Varivo od boba i ječma uz dodatak svinjetine ili piletine super je kada imate malo vremena za pripremu a istovremeno želite pojesti nešto kvalitetno. Napravite prirpemu stavite u lonac i pustite da se kuha što duže na polaganoj vatri.
- Bob je mahunarkasto povrće koje potječe iz Male Azije.
- Bob se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Europu, Sjevernu Ameriku, južnu Ameriku, Afriku i Aziju.
- Bob je bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima.
- Bob se najčešće koristi u kuhanju, ali se može koristiti i za ishranu životinja.
Evo nekoliko primjera kako se bob koristi u kuhanju:
- Može se koristiti u juhama, variva, salatama, umacima, pahuljicama, pecivima i drugim jelima.
- Može se koristiti svjež, smrznut ili konzerviran.
- Može se kuhati na pari, kuhati, pržiti ili peći.
Bob je zdrava i svestrana namirnica koja se može koristiti u mnogim različitim jelima.
Sastojci za 4-6 osoba:
- 500 g svježeg boba
- 200 g ječma
- 500 g svinjske plećke
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 stabla celera
- 1 glavica luka
- 1 žlica mljevene crvene paprike
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1 lovorov list
- 1/2 žličice origana
- 1/2 žličice bosiljka
- 1 žlica maslinovog ulja
Kalorije:
- 1 porcija (250 g) variva od boba i ječma sa svinjetinom sadrži oko 450 kalorija.
Vrijeme izrade:
- Priprema: 30 minuta
- Kuhanje: 2 sata
- Ukupno: 2 sata i 30 minuta
Priprema:
- Bob očistite i operite.
- Ječam operite i stavite u zdjelu s hladnom vodom.
- Svinjsku plećku narežite na kockice.
- Luk nasjeckajte na sitno.
- Mrkvu narežite na kockice.
- Celer narežite na kockice.
- Luk, mrkvu i celer pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekšaju.
- Dodajte meso i pirjajte dok ne porumeni.
- Dodajte bob, ječam, crvenu papriku, sol, papar, lovorov list, origano i bosiljak.
- Prelijte vodom da prekrije sve sastojke.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata, ili dok se ječam ne skuha.
Posluživanje:
- Varivo od boba i ječma sa svinjetinom poslužite toplo uz kruh ili rižu.
Dodatne informacije:
- Za varivo možete koristiti i konzervirani bob.
- Ako želite varivo učiniti gušćim, možete dodati gustin razrijeđen u malo vode.
- Varivo od boba i ječma možete začiniti po želji s još soli, papra ili nekim drugim začinima.
*******
Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.
Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>
*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;
Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)