Varivo od boba i ječma uz meso po izboru
Varivo od boba i ječma uz dodatak svinjetine ili piletine super je kada imate malo vremena za pripremu a istovremeno želite pojesti nešto kvalitetno. Napravite prirpemu stavite u lonac i pustite da se kuha što duže na polaganoj vatri.
- Bob je mahunarkasto povrće koje potječe iz Male Azije.
- Bob se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Europu, Sjevernu Ameriku, južnu Ameriku, Afriku i Aziju.
- Bob je bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima.
- Bob se najčešće koristi u kuhanju, ali se može koristiti i za ishranu životinja.
Evo nekoliko primjera kako se bob koristi u kuhanju:
- Može se koristiti u juhama, variva, salatama, umacima, pahuljicama, pecivima i drugim jelima.
- Može se koristiti svjež, smrznut ili konzerviran.
- Može se kuhati na pari, kuhati, pržiti ili peći.
Bob je zdrava i svestrana namirnica koja se može koristiti u mnogim različitim jelima.
Sastojci za 4-6 osoba:
- 500 g svježeg boba
- 200 g ječma
- 500 g svinjske plećke
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 stabla celera
- 1 glavica luka
- 1 žlica mljevene crvene paprike
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1 lovorov list
- 1/2 žličice origana
- 1/2 žličice bosiljka
- 1 žlica maslinovog ulja
Kalorije:
- 1 porcija (250 g) variva od boba i ječma sa svinjetinom sadrži oko 450 kalorija.
Vrijeme izrade:
- Priprema: 30 minuta
- Kuhanje: 2 sata
- Ukupno: 2 sata i 30 minuta
Priprema:
- Bob očistite i operite.
- Ječam operite i stavite u zdjelu s hladnom vodom.
- Svinjsku plećku narežite na kockice.
- Luk nasjeckajte na sitno.
- Mrkvu narežite na kockice.
- Celer narežite na kockice.
- Luk, mrkvu i celer pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekšaju.
- Dodajte meso i pirjajte dok ne porumeni.
- Dodajte bob, ječam, crvenu papriku, sol, papar, lovorov list, origano i bosiljak.
- Prelijte vodom da prekrije sve sastojke.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata, ili dok se ječam ne skuha.
Posluživanje:
- Varivo od boba i ječma sa svinjetinom poslužite toplo uz kruh ili rižu.
Dodatne informacije:
- Za varivo možete koristiti i konzervirani bob.
- Ako želite varivo učiniti gušćim, možete dodati gustin razrijeđen u malo vode.
- Varivo od boba i ječma možete začiniti po želji s još soli, papra ili nekim drugim začinima.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata