Darivatelj krvi – Tko može biti dobrovoljni darivatelj?

Darivatelj krvi

14.06. obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Koliko je ovo nesebična i humana gesta važna dokazuju brojni spašeni životi. Kako i vi možete postati dobrovoljni darivatelj krvi i zadovoljavate li propisane uvijete saznajte u nastavku članka.

Zašto postati darivatelj krvi?

Darivanjem krvi možete doista spasiti nečiji život. U medicini se svakodnevno koristi darovana krv kako bi nadomjestila nedostatak iste kod pacijenata na liječenju.

Stanje zaliha krvi u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu koji prikuplja preko 50% krvi u Republici Hrvatskoj i opskrbljuje krvlju i krvnim pripravcima preko 30 zdravstvenih ustanova možete saznati ovdje. Na stranici možete saznati koje krvne grupe ima dovoljno, a kojih premalo.

HZTM

Koja sam krvna grupa?

Ukoliko ne znate svoju krvnu grupu, pitajte svoje roditelje. Moguće je da oni znaju. Kako biste doznali krvnu grupu, jedna je od opcija da kod liječnika opće prakse dobijete uputnicu za taj postupak, a druga da dobrovoljno darujete krv, pri čemu će vam odrediti krvnu grupu.

Tko može biti darivatelj krvi?

Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja što uključuje:

 • Dob: od 18 do 65 godina, do 60 godina ako krv daje prvi put, do 70 godina 1-2 puta godišnje nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine.
 • Tjelesna težina: iznad 55 kg, proporcionalna visini.
 • Tjelesna temperatura: do 37°C.
 • Krvni tlak: sistolični 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg.
 • Puls: 50 do 100 otkucaja u minuti.
 • Hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.

U Hrvatskoj, muškarci, darivatelji pune krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

krv

Postupak darivanja krvi

 1. Identifikacija darivatelja. Kod svakog darivanja krvi potrebno je doći sa nekim identifikacijskim dokumentom sa slikom ( osobna iskaznica, putovnica).
 2. Ispis podataka na evidencijski karton davatelja krvi.
 3. Provjera hemoglobina. Sterilnom lancetom tehničar ubode darivatelja u jagodicu prsta i skida kap krvi koju trzajem lancete spušta u posudu sa bakrenim sulfatom poznate koncentracije. Kada kapljica tone, darivatelj može dati krv. Test sa bakrenim sulfatom je jednostavna, brza i pouzdana metoda kojom štitimo darivatelje krvi.
 4. Liječnički pregled podrazumijeva razgovor sa liječnikom, mjerenje tlaka, provjeru rada srca i po potrebi tjelesne težine. Kroz postavljanje određenih pitanja liječnik odlučuje da li osoba može darovati krv bez škodljivosti za svoje zdravstveno stanje, te bez opasnosti za potencijalne primatelje krvi. Darivatelj krvi je udobno smješten na krevetu za davanje krvi.
 5. Venepunkcija. Iskusan zdravstveni tehničar odabire venu u lakatnoj jami i bezbolno uvodi iglu u venu.
 6. Sam čin darivanja krvi traje maksimalno desetak minuta.
darivanje krvi

Darivatelj je u ugodnom poluležećem položaju dok laganim stiskanjem šake puni vrećicu za krv koja je sterilnom iglom i sistemom vezana za njegovu venu u lakatnoj jami. Naravno, tu vezu uspostavljaju educirani i iskusni punkteri. Sav pribor i materijal koji se koriste pri venepunkciji su sterilni i za jednokratnu uporabu. Svaka osobadaruje 450 ml pune krvi. Iz sistema se svaki put izdvajaju dvije epruvete i to jedna za potvrđivanje krvne grupe, a druga za serološka testiranja. Davatelju nakon darivanja krvi slijedi kratkotrajni odmor uz osvježenje i lagani obrok. Sveukupno, darivanje krvi vam može oduzeti oko 30 minuta vašeg vremena.

Tijekom darivanja krvi ne postoji mogućnost zaraze davatelja. Sav pribor za uzimanje krvi - igle, plastični sistemi, plastične vrećice i ostali materijal koji se koristi pri uzimanju krvi su sterilni i za jednokratnu su uporabu. Pribor je napravljen na način koji onemogućuje njegovu ponovnu uporabu.

Gdje i kada darovati krv?

 • Krv možete darivati svakodnevno na organiziranim akcijama darivanja krvi ili u transfuzijskoj ustanovi.
 • Redovite akcije darivanja krvi provode se u svim većim radnim organizacijama, školama, mjesnim zajednicama,…
 • Vrijeme i mjesto održavanja akcija najavljuju se putem javnih glasila (novine, radio, TV), a mjesto davanja obilježeno je plakatima.
 • U Zagrebu darivatelji krvi mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka od 730 – 1900, a subotom od 730 – 1500 sati.

Tjedni raspored dobrovoljnog darivanja krvi možete pogledati ovdje.

darivanje krvi

Samo jednom dozom darovane krvi spasiti se mogu tri života

U Hrvatskoj krv daruje 4,2 posto stanovništva, odnosno sakupe se 42 doze na 1000 stanovnika. Ukoliko zadovoljavate uvijete, razmislite, darujte svoju krv.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu mjesto je gdje možete dobiti više informacija i odgovore na sva potencijalna pitanja.

 

********

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img