Salata od rotkvice sa slanutkom za 15 minuta

Jednostavna salata od rotkvice, slanutka i krastavca

Ulaskom u proljeće, vrijeme je da se na stolu pronađu i sezonske namirnice.

Postalo je uobičajeno da su sve namirnice dostupne tijekom cijele godine zbog sve većeg uvoza i korištenja različitih preparata kako bi hrana što duže ostala svježa no i dalje se teži što većoj uporabi sezonskih namirnica.

U današnjem receptu tema je proljetno povrće – rotkvica, često povezivano s nadolazećim blagdanom, Uskrsom.

Uživajte u ovom proljetnom jelu – salata od rotkvice!

Sastojci (2 osobe)

  • Rotkvica 6 komada
  • Svježi krastavac 1 komad
  • Slanutak 200 g
  • Luk 1 komad
  • Feta sir 80 g
  • Kikiriki 1 šaka
  • Limun 1/2 komada
  • Maslinovo ulje, sol, papar, senf

Kalorije

  • 1 porcija sadrži 290 kcal

Vrijeme izrade

  • Vrijeme pripreme: 15 minuta

Priprema – salata od rotkvice

  • Izrežite krastavac, rotkvicu, lišće rotkvice, feta sir i luk. Sve dodajte u zdjelu te dodajte kikiriki.
  • U drugoj zdjeli iscijedite pola limuna, 3 žlice maslinovog ulja, sol, papar, 1 žlica senfa.
  • Sve pomiješajte.

Posluživanje

  • Salatu ostavite da se ohladi po želji i poslužite.

Salata od rotkvice – dodatne informacije

Salata od rotkvice sadrži izvor proteina – slanutak i feta sir te mnoštvo mikronutrijenata i fitokemikalija koje čine ovo jelo potpunim.

Salata od rotkvice

Rotkvica je korjenasto povrće koje dolazi u crvenoj, crnoj, bijeloj i žutoj boji. Konzumiraju se ili svježe ili ukiseljene.

U rotkvici se mogu pronaći : alkaloidi, glukozinolati, beta-karoten, polifenoli, organske kiseline, tvari s dušikom i sumporni spojevi.

Najpoznatije za konzumaciju su zbog svojeg korijena no i lisnati dio ima odličan nutritivan sastav.

Lišće ima više proteina, kalcija i vitamina C te sadrži značajno više polifenola u odnosu na korijen.

Korijen rotkvice bogat je terpenima i glukozinolatima. Također, klice rotkvice glavni su izvor flavonoida, posebno antocijanidina, i karotenoida beta-karotena.

Vrsta odnosno boja rotkvice značajno utječe na sastav fitokemikalija jer boju voću i povrću daju određeni spojevi kao što je antocijanidin među kojima dominira pelargonidin, koji je uz cijanidin zaslužan za crveno-ljubičastu boju rotkvice.

U rotkvici je prisutan enzim mirozinaza koji razgrađuje glukozinolate i time mogu nastati izotiocijanati koji imaju korisne učinke.

Salata od rotkvice

Rotkvicama se pripisuje antioksidativno, hepatoprotektivno, antikancerogeno, antidijabetičko i antimikrobno djelovanje.

Antikancerogeno djelovanje se pripisuje glukozinatima koji su poznati po svojim antikancerogenim svojstvima.

Izotiocijanati mogu imati antiproliferativne učinke u različitim oblicima raka.

Imaju učinak sprječavanja razmnožavanja tumorskih stanica. Također, induciraju apoptozu (programiranu staničnu smrt) u stanicama raka dojke i debelog crijeva.

Rotkvica je bogata antioksidativnim spojevima koji mogu doprinijeti poboljšanju zdravlja i prevenciji kroničnih bolesti štiteći tijelo od slobodnih radikala.

Antocijanidini, kao što su pelargonidin i cijanidin, su dobro poznati antioksidansi koji su obilno prisutni u rotkvicama i pripadaju skupini flavonoidnih polifenolnih spojeva.

Osim njih, rotkvica sadrži i druge antioksidativne flavonoide kao što su katehini, miricetin i kampferol.

Ipak, glavni izvor antioksidativne aktivnosti u rotkvici su njezino lišće i klice, koje sadrže veće koncentracije ovih korisnih spojeva.

Salata od rotkvice

Zahvaljujući svom antioksidativnom sastavu, rotkvica može imati povoljan utjecaj na osobe koje boluju od dijabetesa.

Ona ne samo da smanjuje formiranje slobodnih radikala, već i podržava ravnotežu glukoze koju reguliraju hormoni, potiče energetski metabolizam i reducira apsorpciju glukoze u crijevima.

Antocijanidini su ključni spojevi koji doprinose ovim efektima, a rezultati istraživanja ističu njihovu važnost u sprječavanju dijabetesa tipa 2.

Utvrđeno je i da rotkvica u malim količinama sadrži i koenzim Q10 – antioksidativni koenzim koji ublažava oksidativni stres i sprječava razvoj dijabetesa tipa 2.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img
Jednostavna salata od rotkvice, slanutka i krastavca Ulaskom u proljeće, vrijeme je da se na stolu pronađu i sezonske namirnice. Postalo je uobičajeno da su sve namirnice dostupne tijekom cijele godine zbog sve većeg uvoza i korištenja različitih preparata kako bi hrana što duže ostala svježa...Salata od rotkvice sa slanutkom za 15 minuta