Pikantna tjestenina s kaparima za 30 minuta

Tjestenina s kaparima i rajčicom

Tjestenina s kaparima kombinira bogate okuse kapara, rajčice te ljute crvene paprike stvarajući harmoničnu kombinaciju okusa.

Tjestenina s kaparima idealno je jelo za probati specifičnu aromu kapara.

Ovaj recept je prikladan za brzi ručak ili večeru kada želite nešto jednostavno, ali ipak ukusno i nutritivno bogato.

Sastojci (2 osobe)

 • Tjestenina 200 g
 • Kapari 2 žlice
 • Rajčica 2 komada
 • Ljuta crvena paprika 1-1,5 žlica
 • Češnjak 1 češanj
 • Maslinovo ulje, sol, papar

Kalorije

 • 1 porcija sadrži 480 kcal

Vrijeme izrade

 • Priprema: 5 minuta
 • Kuhanje: 25 minuta
 • Ukupno: 30 minuta

Priprema – tjestenina s kaparima

 • U lonac dodati maslinovo ulje i kapare. Nakon par minuta dodati narezan češnjak.
 • Pustiti da se malo preprži te dodati začine – ljutu papriku i origano.
 • Skuhati tjesteninu i dodati u umak.

Posluživanje

 • Sve pomiješati i poslužiti po želji s parmezanom.

Tjestenina s kaparima – dodatne informacije

Kapar je višegodišnji grm porijeklom s područja Mediterana.

Kada je riječ o prehrani, važni su nezreli cvjetni pupoljci ove biljke koji se koriste kao hrana i začin prilikom pripreme jela.

Uz to, cvjetni pupoljci, plodovi, sjemenke, izdanak i kora korijena su tradicionalno korišteni kao prirodni lijekovi za liječenje reume, želučanih problema, glavobolje i zubobolje.

Bobice kapara se tradicionalno fermentiraju u salamuri prije konzumacije, a plodovi se beru tokom lipnja i srpnja.

Dobro ih je uključiti u prehranu kao začin ili dodatak salati kako bi se dobila jedna posebna aroma i poboljšao okus jela.

Tjestenina s kaparima

Kapari su bogati alkaloidima, flavonoidima, steroidima, terpenoidima i tokoferolima od kojih se u najvećoj količini ističu flavonoidi.

Flavonoidi pružaju blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima. Preporučuje se njihova konzumacija radi smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja te općenito za unaprjeđenje zdravlja.

Najpoznatiji izolirani flavonoidi su rutin i kvercetin.

Rutin prisutan u kaparima jača kapilare i sprječava formiranje nakupina trombocita u krvnim žilama zahvaljujući svojoj sposobnosti smanjenja količine slobodnih radikala.

Osim toga, rutin pomaže u smanjenju razine LDL kolesterola, što doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Također ima protuupalna svojstva te smanjuje rizik od razvoja karcinoma.

Kvercetin posjeduje antihipersenzitivna i antiagregacijska svojstva, što doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

Tjestenina s kaparima

Spojevi iz kapara djeluju na smanjenje triglicerida zbog toga što smanjuju aktivnost enzima (HMG – CoA reduktaze), koji igra važnu ulogu u biosintezi kolesterola.

Iz tog razloga mogu biti vrlo korisni u liječenju bolesti masne jetre i metaboličkog sindroma jer su uključeni u inhibiciju glukoneogeneze u jetri.

Dodatno, ima potencijal za liječenje hipertenzije jer snižavaju krvni tlak povećanjem izlučivanja bubrežnih elektrolita i inhibicijom aktivnosti određenih enzima.

Iz svega navedenoga, može se zaključiti kako spojevi iz kapara uvelike pridonose poboljšanju kardiovaskularnog sustava i prevenciji bolesti vezanih za isti.

Zdravlju kardiovaskularnog sustava doprinose i sjemenke koje su bogate glavnim nezasićenim masnim kiselinama, poput linolne i oleinske kiseline, koje imaju povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila.

Osim toga, sadrže i druge masne kiseline kao što su miristinska, stearinska, palmitinska i linolenska kiselina.

Ulje sjemenki također je izvor sterola i tokoferola, glavnih aktivnih spojeva vitamina E.

Tjestenina s kaparima

Rajčica je dobar izvor fenolnih spojeva (fenolna kiselina i flavonoidi), karotenoida (likopen, α i β karoten), vitamina (askorbinska kiselina i vitamin A) te glikoalkaloida (tomatin).

Likopen je prirodni antioksidans s izraženim antikancerogenim i antiaterogenim
svojstvima.

Na udio likopena u rajčicama utječu faktori kao što su stupanj zrelosti, sorta, način uzgoja i godišnje doba.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img
Tjestenina s kaparima i rajčicom Tjestenina s kaparima kombinira bogate okuse kapara, rajčice te ljute crvene paprike stvarajući harmoničnu kombinaciju okusa. Tjestenina s kaparima idealno je jelo za probati specifičnu aromu kapara. Ovaj recept je prikladan za brzi ručak ili večeru kada želite nešto jednostavno, ali ipak...Pikantna tjestenina s kaparima za 30 minuta