Tjestenina s ciklom i indijskim orahom – 50 minuta

Tjestenina u umaku od cikle i indijskog oraha

Tjestenina s ciklom zanimljivo je jelo zbog specifične roze boje.

Ovaj recept – tjestenina s ciklom donosi savršenu kombinaciju nježne teksture tjestenine i slatkastog okusa cikle koji će oduševiti i najzahtjevnije gurmane.

Uživajte u jednostavnom i ukusnom jelu koje kombinira bogatstvo tjestenine sa zdravom i šarenom ciklom.

Sastojci (2 osobe)

  • Cikla 2 komada
  • Indijski orah 100 g
  • Feta sir 100 g
  • Tjestenina 200 g
  • Limun 1/2 komada
  • Češnjak 2 češnja
  • Sol, papar, maslinovo ulje

Kalorije

  • 1 porcija sadrži 620 kcal

Vrijeme izrade

  • Priprema: 15 minuta
  • Kuhanje: 35 minuta
  • Ukupno: 50 minuta

Priprema – tjestenina s ciklom

  • U lonac stavite vodu i posolite te dodajte ciklu. Kuhajte ih dok ne postanu mekane (oko 30 minuta).
  • U zdjelu dodajte indijske orahe i prelijte ih vrućom vodom i ostavite da se namoče oko 15 minuta.
  • Ogulite kožu s cikle i stavite u blender. Dodajte namočene indijske orahe, feta sir, limunov sok, 2 žlice maslinovog ulja, češnjak, sol i papar. Sve izmiksajte.
  • Stavite kuhati tjesteninu.

Posluživanje

  • Pomiješajte tjesteninu i umak.

Tjestenina s ciklom – dodatne informacije

Tjestenina s ciklom donosi nutritivne blagodati cikle u kombinaciji s indijskim orahom.

Obje namirnice riznica su spojeva koji poboljšavaju zdravstveno stanje pojedinca i pridonose prevenciji razvoja određenih stanja.

Ciklina specifična boja dolazi od pigmenata pod nazivom betacijanini.

Posebno bitni pigmenti iz ove skupine su betaini i betanini.

Betanin je potreban u proizvodnji serotonina te potiče rad jetre. Također, djeluje antioksidativno zbog prisutnost fenolnih hidroksilnih grupa u strukturi spoja.

Tjestenina s ciklom

Sok od cikle često se koristi kao lijek za slabokrvnost.

Korištenje soka od cikle rezultira blagotvornim djelovanjem kod starije populacije s dijagnosticiranom demencijom jer poboljšava dotok krvi u čeoni režanj u kojem je cirkulacija smanjena.

Njegova je učinkovitost primijećena i kod visokog krvnog tlaka zahvaljujući nitratima koje sadrži koji će onda djelovati na snižavanje krvnog tlaka.

Važnost soka od cikle uočena je i kod liječenja i oporavka od malignih bolesti te kod pojedinaca s kardiovaskularnim, respiratornim i metaboličkim teškoćama.

Sadržaj polifenola i ukupni antioksidativni potencijal najočuvaniji je u svježoj, suhoj i pasiranoj cikli.

Tjestenina s ciklom

Indijski orah je jedan od najpopularnijih orašastih plodova u cijelom svijetu.

Karakterizira ga velika energetska gustoća jer 100 g sadrži oko 550 kcal.

Sadrži poprilično veliku količinu svih makronutrijenata, a pogotovo masti.

Većina masti sadrži nezasićene masne kiseline.

Više od polovice tih nezasićenih kiselina ima samo jednu dvostruku vezu u svojoj kemijskoj strukturi.

Konzumiranje ovih mononezasićenih masnih kiselina povoljno djeluje na razinu kolesterola u krvi, posebno na LDL-kolesterol.

Indijski orah ističe se količinom vitamina B skupine, a ne sadrži jedino B12 koji je karakterističan za namirnice životinjskog podrijetla.

Iznimno je bogat izvor bakra. Bakar u tijelu pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala, potiče apsorpciju željeza, potiče rast koštanog i vezivnog tkiva te sudjeluje u proizvodnji melatonina, pigmenta kože.

Osim toga, ključan je dio enzima koji stvaraju energiju, pružaju antioksidativnu zaštitu te sukladno tome, enzima koji su uključeni u sintezu kolagena i elastina.

Tjestenina s ciklom

Sadrži i veću količinu magnezija koji sudjeluje kao kofaktor u više od 300 enzimski kataliziranih reakcija.

Uz to sudjeluje i u transportu iona, stabilizaciji staničnih struktura i molekula, a bitan je i za zdravlje kostiju, te ima i antioksidativno djelovanje.

Njegov nedostatak može prouzročiti grčeve u mišićima, visok krvni tlak, umor i glavobolje.

Tjestenina s ciklom i indijskim orahom sadrži i lutein i zeaksantin koji dolaze iz indijskog oraha.

Lutein i zeaksantin su karotenoidni spojevi koji se nakupljaju u mrežnici oka i zajedno formiraju makularni pigment.

Filteri su plave svjetlosti te imaju antioksidativna svojstva.

Djeluju tako što smanjuju količinu štetne svjetlosti određene valne duljine koja stiže do fotoreceptora na mrežnici, čime umanjuju negativne posljedice nastalih slobodnih radikala.

Indijski orah sadrži i beta-sitosterol koji je po svojoj strukturi i funkciji slični kolesterolu te smanjuju apsorpciju endogenog i egzogenog kolesterola.

Mehanizam djelovanja radi na principu da te molekule zauzimaju mjesto kolesterola u micelama i tako smanjuju apsorpciju kolesterola iz hrane u tankom crijevu.

Fitosteroli također potiču nastanak LDL-receptora na jetrenim stanicama, zbog čega se više LDL-kolesterola uklanja iz krvi pa se i njegova koncentracija u krvi snižava.

Sve navedeno djeluje povoljno na kardiovaskularno zdravlje.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img
Tjestenina u umaku od cikle i indijskog oraha Tjestenina s ciklom zanimljivo je jelo zbog specifične roze boje. Ovaj recept - tjestenina s ciklom donosi savršenu kombinaciju nježne teksture tjestenine i slatkastog okusa cikle koji će oduševiti i najzahtjevnije gurmane. Uživajte u jednostavnom i ukusnom jelu koje...Tjestenina s ciklom i indijskim orahom - 50 minuta