Ovlaživač zraka može smanjiti širenje klica i pogodovati koži

Ovlaživač zraka

Ovlaživač zraka postao je sve prodavaniji proizvod tijekom pandemije COVID-19. Važno je da vrijeme provodimo u optimalno vlažnim prostorijama. Prema preporuci liječnika vlažnost zraka trebala bi biti oko 40%. 

Muče li vas suhi sinusi, krvarenje nosa i ispucale usne — ovlaživači zraka mogu pomoći u smirivanju ovih simptoma uzrokovanih suhim zrakom u zatvorenom prostoru. 

Ovlaživač zraka
Ovlaživač zraka

Ovlaživač zraka zimi

Nerijetko se dešava da u sezoni grijanja vlažnost zraka padne i ispod 30%. Takvo stanje prostorije može imati loš utjecaj na zdravlje ljudi. Čak i kod potpunosti zdravih pojedinaca suh zrak može dovesti do isušivanja sluznice nosa i očiju te isušivanja površine kože. 

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Ovlaživač zraka ljeti 

Osim što se zimi radi grijanja suši zrak, ova pojava se dešava i ljeti. Suh zrak ljeti se dešava radi klimatizacije prostora. Noviji modeli klima uređaja u sebi imaju ugrađenu opciju ovlaživanja pa često nije potreban dodatan ovlaživač. 

Kako mjeriti vlažnost zraka?

Vlažnost zraka može se izmjeri higrometrom. Ovaj uređaj izgledom nalikuje termometru. Mjeri količinu vlage u zrak te se mogu kupiti u specijaliziranim prodavaonicama. Kada kupujete ovlaživač zraka, razmislite o kupnji ovlaživača s ugrađenim higrometrom koji održava vlažnost unutar zdravog raspona (humidistat).

Kako radi ovlaživač zraka?

Ovlaživači zraka su uređaji koji ispuštaju vodenu paru kako bi povećali razinu vlage u zraku (vlažnost). Najčešće imaju spremnik za vodu preko kojeg se stvara maglica kojom ovlažju prostorije.

Generalna podjela ovlaživača je na ultrazvučne i obične, dok je glavna razlika u tome što ultrazvučni vibrira pomoću ultrazvuka, a uobičajeni ovlaživač ispuhuje sitne kapljice strujanjem zraka. 

Ovlaživač zraka i zdravlje 

Vlažnost djeluje kao prirodno hidratantno sredstvo koje može ublažiti suhoću. Zbog toga se ovlaživači zraka često koriste za ublažavanje:

 • suhoće kože
 • začepljenost sinusa / sinusnih glavobolja
 • suhog grla
 • iritacija nosa
 • krvarenja nosa
 • nadraženih glasnica
 • suhog kašlja
 • ispucalih usana

Ukoliko imate neke od ovih simptoma možda je zrak u vašem domu suh. To je osobito uobičajeno tijekom zimskih mjeseci ili kada se koristi klima uređaj tijekom ljeta.

Ovlaživanje smanjuje širenje virusa i bakterija

Ovlaživači zraka mogu vam pomoći spriječiti da se razbolite dodavanjem vlage u zrak. Konkretno, istraživanja su pokazala da ovlaživači zraka mogu pomoći u zaštiti od gripe.

Studija iz 2013. pokazala je da ako je razina vlažnosti u zatvorenom prostoru manja od 23%, stopa infektivnosti gripe – ili njezina sposobnost da zarazi druge putem respiratornih kapljica zraka – iznosi između 70% i 77%. Ukoliko se unutarnja vlažnost održava iznad 43%, stopa infektivnosti je znatno niža, između 14% i 22%.

To je zato što virus gripe bolje preživljava u sušim uvjetima. Studija iz 2010. procijenila je utjecaj ovlaživača zraka tijekom zimskih mjeseci i otkrila da prijenosni ovlaživač zraka smanjuje preživljavanje virusa gripe za 17,5% do 31,6%.

Ovlaživač zraka za kožu 

Suhi zrak izvlači vlagu iz kože, čineći je podložnom svrbežu i nadraženom.

Ovlaživači zraka mogu se suprotstaviti ovom učinku povećanjem vlage u zraku kako bi se izbjegao nelagodan osjećaj na koži. 

Suha koža lakše puca i sklona je boranju.Nažalost, kada imate suh zrak u svom domu, korištenje losiona i kreme možda neće biti dovoljno za rehidrataciju kože. Jedan od načina pomoći je da imate prihvatljive razine vlage u zraku, tako da je vaša koža može apsorbirati. Stanja povezana s kožom koja uzrokuju svrbež kože, poput ekcema, mogu poremetiti san. 

Nacionalna udruga za ekceme navodi da oštećena kožna barijera u kombinaciji s neujednačenom razinom vlage može pogoršati ove simptome. Ovlaživač zraka, zajedno s kremama, može pomoći oboljelima zadržati vlagu kože, smanjiti grebanje i promicati neprekidan san.

“Suh zrak može pogoršati kožna stanja poput dermatitisa.”

Suh zrak utječe na perutanje

Ovlaživanje zraka može pomoći da vaša kosa i vlasište budu zdravi: baš kao i koža na ostatku vašeg tijela, vaše vlasište može postati suho i nadraženo kada u zraku nedostaje vlage. To može uzrokovati svrbež vlasišta i pogoršati perut. Može biti pogođena i kosa. Budući da se sastoji od kolagena, vaša kosa treba određenu količinu vlage. Ako ste predugo izloženi suhom zraku, vaša kosa može postati suha i lomljiva. Prihvatljive razine vlažnosti mogu pomoći u tome.

Ovlaživač zraka i astma

Ovlaživači zraka mogu pomoći kod simptoma alergije i astme umirujući tkiva u nosu i grlu.

To može pomoći u ublažavanju simptoma kao što su:

 • Suho i nadraženo grlo
 • Curenje iz nosa
 • Kašalj
 • Krvarenje iz nosa
 • Začepljenost sinusa

Međutim, previše vlage može uzrokovati širenje grinja i plijesni. Stoga bi osobe s astmom i alergijama trebale redovito čistiti ovlaživače zraka i pratiti razinu vlažnosti kako ne bi prelazila 50%.

Optimalna vlažnost pomaže kod začepljenosti nosa 

Ovlaživači zraka također mogu ublažiti začepljenost vlaženjem nosnog prolaza. Kada se razbolite, stanice koje oblažu vaš dišni trakt stvaraju više sluzi. Kada se sluz osuši, može postati “ljepljiva” – zbog čega ju je teško ispuhati ili iskašljati.

Povećanje vlažnosti zraka može vam olakšati izbacivanje sluzi kada kašljate ili ispuhujete nos, sprječavajući je da se osuši.

Može li ovlaživač raditi noću?

Ovlaživači zraka mogu biti korisni za odrasle i djecu tijekom spavanja. Sam san pomaže u popravljanju, pomlađivanju i održavanju našeg imunološkog sustava. Dodavanje ovlaživača zraka u spavaću sobu može pojačati efekte koje prirodno spavanje pruža. 

Ovlaživanje pomaže hrkanju 

Ovlaživači zraka mogu pomoći u ublažavanju suhih dišnih putova koji uzrokuju hrkanje. Hrkanje je posljedica suženih dišnih puteva, što rezultira suhim ustima i opuštenim grlom. Ova suhoća uzrokuje prekomjernu kompenzaciju dišnih putova stvaranjem više sluzi, a time i više suženja i vjerojatnosti izgovaranja zvučne vibracije kao što je hrkanje. Uklanjanje uzroka hrkanja, kao što su suhi dišni putevi, može pomoći boljem spavanju.

Vlažnost zraka i apneja

Uobičajeno hrkanje može vrlo dobro ukazivati ​​na temeljni problem kao što je apneja u snu. Obično bi se ovo stanje disanja liječilo upotrebom CPAP aparata u najtežim slučajevima. Oni s problemima hrkanja ili apneje u snu mogli bi imati koristi od dodavanja ovlaživača CPAP tretmanu. Američka udruga za apneju u snu predlaže dodavanje grijanog ovlaživanja (HH) s CPAP-om kako bi se ublažile neke problematične značajke CPAP-a. Možemo zaključiti da bi onima koji hrču zbog nazofaringealnog simptoma, grijani ovlaživač zraka bio koristan.

Je li hladna ili topla maglica bolji ovlaživač zraka?

Ovlaživači zraka često se dodaju strojevima za kontinuirano liječenje pozitivnim tlakom dišnih putova (CPAP) koji se koriste kod pacijenata s apnejom u snu. To je zato što CPAP ispuhuje suhi zrak u nos, što može povećati začepljenost. Mala studija iz 2010. pokazala je da je korištenje grijanog ovlaživanja zraka kod pacijenata s apnejom u snu koji primaju CPAP tretman pomoglo u smanjenju simptoma začepljenog nosa.

I ovlaživači s hladnom maglom također mogu pomoći u ublažavanju simptoma prehlade ili drugog respiratornog stanja.

Ovlaživanje zraka i bebe

Za bebe i malu djecu suhi zrak može uzrokovati zdravstvene probleme. Korištenje ovlaživača zraka može pomoći u održavanju zraka unutar prihvatljivih razina vlage. Glavne prednosti korištenja ovlaživača zraka za bebe i djecu su:

Potencijalno štiti njihovu osjetljivu kožu od presušivanja: kada je zrak suh, beba ili malo dijete mogu zadobiti suhu, nadraženu kožu i ispucale usne. Također može pogoršati ekcem i druga kronična stanja kože. Vraćanje vlage u zrak moglo bi pomoći da koža vašeg djeteta ostane hidratizirana.

Može im pomoći da lakše dišu: začepljeni nosić i kašalj mogu otežati djeci dobar odmor. Dobar ovlaživač zraka može zadržati zrak u djetetovoj sobi vlažnim, što može pomoći u održavanju čistih nosnih prolaza.

Naravno, vaše dijete ne mora biti bolesno ili imati suhu kožu da bi imalo koristi od korištenja ovlaživača zraka. Vlažan zrak u pravim količinama može biti koristan za zdravlje i potencijalno može pomoći u sprječavanju bolesti.

Ovlaživač zraka
Ovlaživač zraka

Čišćenje ovlaživača 

Važno je očistiti ovlaživač svaka tri dana. Evo kako to učiniti:

 • Koristite destiliranu vodu: voda iz slavine sadrži minerale koji mogu uzrokovati nezdrav razvoj bakterija unutar ovlaživača zraka. Destilirana voda sadrži manje minerala i najbolji je izbor za vaš ovlaživač zraka.
 • Promijenite vodu u ovlaživaču: Ispraznite spremnik ovlaživača i pokušajte zamijeniti vodu barem jednom dnevno.
 • Koristite vodikov peroksid: Očistite svoj ovlaživač s 3% vodikovim peroksidom kako biste uklonili minerale u spremniku. Obavezno isperite spremnik nakon čišćenja kako se kemikalije ne bi raspršile u zraku.
 • Zamijenite filter ovlaživača: Zamijenite filtrr ovlaživača (ako ga ima) onoliko često koliko je preporučio proizvođač ili češće ako je prljav.
 • Očistite i ispraznite svoj ovlaživač prije spremanja: Obavezno ispraznite i očistite ovlaživač prije nego što ga odložite.

Negativna strana ovlaživanja zraka

Iako ovlaživači zraka mogu imati mnoge zdravstvene prednosti, potrebno ih je pravilno čistiti. Prljavi ovlaživač zraka je plodno tlo za bakterije i plijesan, koje mogu uzrokovati astmu i alergije, simptome slične gripi, pa čak i infekcije pluća.

 

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img