Sok od đumbira, naranče, limuna i banane
Sokovi od voća i povrća dobar su i jednostavan način za unos mikronutrijenata te fitokemikalija u organizam.
Sok od đumbira pokazao se kao dobar izvor antioksidansa zbog činjenice kako su citrusi odlični antioksidansi zbog vitamina C, ali i sam đumbir o čemu pročitajte u nastavku.
Napravite sok od đumbira i uživajte!
Sastojci (1 osoba)
- Đumbir 1 manji komad (cca 50 g)
- Naranča 1 komad
- Limun 1 komad
- Banana 1 komad
- Napitak od badema 150 ml
Kalorije
- 1 porcija sadrži 95 kcal
Vrijeme izrade
- Vrijeme pripreme: 15 minuta
Priprema – sok od đumbira
- Ogulite naranču, bananu i đumbir. Iscijedite limunov i narančin sok. U blender stavite sve narezane sastojke i dodajte napitak od badema. Sve izmiksajte.
Posluživanje
- Poslužite sobne temperature ili ohladite po želji.
Sok od đumbira – dodatne informacije
Đumbir je namirnica koja je stekla sve veću popularnost u posljednjih nekoliko godina.
Prepoznatljiva je po vrlo specifičnom okusu koji preuzme cijelo jelo.
Najpoznatiji je po korištenju u sokovima te je svoje mjesto dobio ponajprije u detoksikacijskim napitcima.
U zapadnim kuhinjama svijeta više se koristi za poslastice, pivo, čajeve i koktele dok u istočnoj kuhinji, Aziji, se koristi za tradicionalna jela, juhe te marinade.
Iako se đumbir koristi zbog svojeg okusa, glavni razlog njegovog korištenja je bogat nutritivni sastav koji pokazuje različite blagodati na tijelo.
Ova biljka je bogata različitim komponentama kao što su fenolni spojevi, terpeni, polisaharidi, lipidi, organske kiseline te prehrambena vlakna, ali zdravstvenim koristima ove biljke najviše doprinose fenolni spojevi odnosno gingeron, šogaoli i paradoli.
U svježem podanku đumbira najzastupljeniji su gingeroni koji su odgovorni za specifičnu pikantnost biljke.
Aktivni sastojci u ovoj biljci obuhvaćaju ne samo fenolne spojeve, već i terpene kao što su α-zingiberen, β-seskvifelandren i α-kurkumen, koji istodobno čine glavne komponente esencijalnih ulja đumbira.
Fenolni spojevi i terpeni spadaju među sekundarne metabolite đumbira – fitokemikalije.
Osim potencijalnog povoljnog utjecaja na ljudsko zdravlje, ovi spojevi također pružaju biljci zaštitu od štetočina i drugih stresnih čimbenika.
Bioaktivna djelovanja koje đumbir posjeduje su antioksidativna aktivnost, protuupalno i antimikrobno te preventivno djeluje na neurodegenerativne i respiratorne bolesti, a igra ulogu i u prevenciji dijabetesa i pretilosti.
Oksidacijski stres jedan je od glavnih procesa protiv kojih se organizam svakodnevno bori, a uzrokuju ga stresan način života, pušenje, zračenje, toksičnost teških metala, manjak sna te slično.
U tom procesu nastaje sve veća količina slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje staničnih struktura molekula u tijelu.
Đumbir pokazuje vrlo jako antioksidativno djelovanje i to najjače u sušenom obliku jer sadrži najveći udio fenolnih spojeva, 6-gingerona, 6-šogaola te oleorezina.
Đumbir i njegove bioaktivne komponente imaju utjecaj na citokine odnosno male proteine koji se sintetiziraju i koje limfociti, makrofagi i fibroblasti izlučuju na mjestima upale.
Citokini imaju ulogu kemijskog prenositelja signala, a đumbir na citokine djeluje tako što inhibira indukciju određenih gena koji su uključeni u upalni proces i samu sintezu proupalnih citokina.
Osim na citokine, protuupalno djelovanje đumbira očituje se inhibicijom biosinteze prostaglandina i leukotriena koji predstavljaju dugodjelujuće medijatore upale.
Ono po čemu je đumbir najpoznatiji i po čemu se tradicionalno koristi je u liječenju gastrointestinalnih smetnji odnosno nadutosti, mučnina i sličnog.
Đumbir može pomoći u ublažavanju jutarnjih mučnina u trudnoći, menstrualnih grčeva i bolova u trbuhu te mučnina koje se javljaju nakon kemoterapije.
Antimikrobna svojstva su ključna zbog sve učestalijih bolesti uzrokovanih mikrobima koje postaju ozbiljan problem zbog razvoja antimikrobne rezistencije.
Otpornost mikroba očituje se kroz formiranje biofilma, pružajući im zaštitu. Znanstveno je dokazano da đumbir posebno utječe na integritet membrana mikroorganizama te inhibira formiranje biofilma, čime ga čini snažnim prirodnim antimikrobnim sredstvom.
Ključne komponente esencijalnih ulja đumbira poznate su po svojstvima otapanja u masnoći, zbog čega imaju sposobnost povećanja propusnosti stanične stijenke i membrane citoplazme.
Ovo dodatno utječe na integritet membrane, čineći đumbir učinkovitim prirodnim antimikrobnim agensom.
Pročitajte još i recept s lososom
*******
Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.
Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>
*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;
Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)