Losos sa šparogama – Kako ga pripremiti u 15 minuta?

Losos sa šparogama

Losos je riba karakteristična po svojoj narančastoj boji mesa. Mnogi ju smatraju delikatnom i zahtjevnom namirnicom.

Najpoznatija je kao sirovi sastojak japanskog jela, sushi-a, no danas donosimo recept za pečeni losos sa šparogama.

Sastojci (4 osobe)

 • Fileti lososa 600 g
 • Šparoge 20 komada
 • Maslinovo ulje 5 g
 • Ružmarin

Kalorije

 • 1 porcija sadrži 350 kcal

Vrijeme izrade

 • Kuhanje: 10 minuta
 • Priprema: 5 minuta
 • Ukupno: 15 minuta

Priprema – losos sa šparogama

 • Losos narezati na filete debljine prsta.
 • U tavu dodati maslinovo ulje i zagrijati ju. Dodati filete. Svaku stranu peći 4 minute na srednjoj jačini vatre. Izvaditi ga i posoliti.
 • Očistiti šparoge, skuhati ih 3 minute u vodi i zatim dodati na tavu gdje se pekao losos. Dodati ružmarin i peći ih 2 minute.

Posluživanje

 • Poslužiti losos sa šparogama; sol i papar ili neki drugi začin dodati po želji.

Losos sa šparogama – Dodatne informacije

losos sa šparogama

Šparoge su proljetno povrće te su najbrojnije kroz travanj i svibanj. Dijele se na zelene, bijele i ljubičaste.

Bogate su folnom kiselinom čiji nedostatak može biti posljedica neadekvatnog unosa, loše apsorpcije, poremećaja u metabolizmu ili izazvan povećanim potrebama.

Rani simptomi nedostatka folata su nespecifični i mogu uključivati umor, osjetljivost i nedostatak apetita.

Ozbiljan nedostatak može dovesti do megaloblastične anemije, stanja pri kojem koštana srž proizvodi prevelike i nezrele crvene krvne stanice.

Najrizičnija skupina su trudnice koje bi trebale uzimati suplementaciju, a najvažniji period je pred samu trudnoću i prvi mjeseci trudnoće.

Osobito je preporučljivo s folnom kiselinom uzimati i vitamin B12 jer folna kiselina može pogoršati već postojeći deficit tog vitamina u tijelu i time uzrokovati teške neurološke poremećaje.

Iz tog razloga, kako bi se fetus pravilno razvio, uz suplementaciju je potrebno što više konzumirati šparoge i zeleno lisnato povrće.

Upravo zato ovo jelo losos sa šparogama može biti iznimno dobar izvor nutrijenata za trudnice.

Dobar su izvor i topljivih vlakana, vitamina C i E te cinka i selena. Ovi mikronutrijenti imaju antioksidativnu ulogu i štite stanice od slobodnih radikala i oštećenja.

Maslinovo ulje usporava napredak ateroskleroze – početka razvoja kardiovaskularnih bolesti poput povišenog krvnog tlaka.

Prehrana koja sadrži maslinovo ulje također doprinosi boljoj regulaciji razine šećera u krvi, što je posebno značajno kod osoba oboljelih od šećerne bolesti.

Sastav sadrži veliku količinu mononezasićenih masnih kiselina kao što je oleinska čime pridonosi smanjenju LDL kolesterola i povećanju HDL kolesterola.

Ulje sadrži i mnoštvo polifenola koji imaju zaštitnu ulogu od oksidativnog stresa te omega-9 masne kiseline.

losos sa šparogama

Losos je plava riba bogata omega-3 masnim kiselinama (eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) čime pridonosi održavanju neuroloških funkcija te regulaciji kolesterola i krvnog tlaka.

Sadrži i velike količine vitamina topljivih u mastima, D, E, i A. U lososu se mogu pronaći i esencijalne aminokiseline zbog bogatog proteinskog sastava.

U lososu je prisutan i selen koji djeluje blisko sa vitaminom E u nekim metaboličkim procesima i poticanju normalnog rasta tijela i plodnosti.

Također, selen je prirodni antioksidans i smatra se da čuva elastičnost tkiva odgađajući oksidaciju višestruko nezasićenih masnih kiselina. Važan je i za homeostazu hormona štitnjače te za reprodukcijsko zdravlje.

Potrebe mogu biti povišene ukoliko je povišen unos nezasićenih masnih kiselina jer je tada potrebno osigurati antioksidativnu zaštitu.

Za vrijeme trudnoće ne preporuča se konzumacija sirove ribe zbog mogućih toksikanata koji prolaze placentarnu barijeru.

Astaksantin se također nalazi u lososu, a pripada skupini karotenoida i ima iznimno antioksidativno djelovanje. Ono lososu daje prepoznatljivu narančastu boju. Pridonosi poboljšanju stanja krvožilnog sustava, a često se koristi kao dodatak prehrani za pripremu kože za sunce.

losos sa šparogama

Ružmarin je mediteranski začin koji ima antimikrobno i antioksidativno djelovanje te ublažava probavne tegobe i smanjuje razinu kortizola. Zbog svojih protuupalnih svojstava koristi se kao prirodni lijek protiv prehlade.

Čitači ste – recept – losos sa šparogama

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

 

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu 

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img
Losos sa šparogama Losos je riba karakteristična po svojoj narančastoj boji mesa. Mnogi ju smatraju delikatnom i zahtjevnom namirnicom. Najpoznatija je kao sirovi sastojak japanskog jela, sushi-a, no danas donosimo recept za pečeni losos sa šparogama. Sastojci (4 osobe) Fileti lososa 600 g Šparoge 20 komada Maslinovo...Losos sa šparogama - Kako ga pripremiti u 15 minuta?