Sarma – kraljica zime

Domaća sarma

Sarma je jelo na kojem su svi odrasli.

Jedno je od najstarijih jela koje su uvijek pripremale bake, a povezano je s činjenicom kako se koristi ukiseljeni kupus koji se koristio od zimnice.

Zimnica se obavezno pripremala u svakom kućanstvu kako bi se hrana sačuvala za zimu.

Napravite ukusnu sarmu i ugrijte se u hladne zimske dane.

Sastojci (cca 12 sarmi, ovisno o veličini punjenja)

  • Mljeveno meso 700 g
  • Luk 4 komada
  • Kiseli kupus 1 glavica
  • Jaje 1 komad
  • Ulje, sol, papar, mljevena crvena paprika, lovorov list
  • Po želji: suho meso ili panceta

Kalorije

  • 1 porcija sadrži 350 kcal

Vrijeme izrade

  • Priprema: 30 minuta
  • Kuhanje:1 sat 30 minuta – 2 sata
  • Ukupno:2 sata – 2 sata 30 minuta

Priprema – sarma

  • U lonac dodati ulje i luk te to pržiti. Listove kiselog kupusa odvojiti te isprati pod vodom. Dio listova ostaviti u komadu, a ostatak nasjeći na trakice.
  • U zdjelu dodajte mljeveno meso, dio poprženom luka, sol, papar i mljevenu crvenu papriku te rižu i jaje.
  • Smjesu promiješajte i napunite listove kiselog kupusa.
  • U lonac na dno, na preostali prženi luk, dodajte narezani kupus te u krug posložite sarmice.
  • Dodajte vodu i lovorov list i kuhajte.
  • Po želji dodati na kraju suho meso ili pancetu.

Posluživanje

  • Sarmu poslužiti toplu uz pire krumpir ili žgance.

Sarma – dodatne informacije

Kupus je odavno zastupljen u ljudskoj prehrani i troši se tokom cijele godine te ga možemo konzumirati svježeg, kuhanog ili ukiseljenog.

Kako je kupus od davnih dana poznat potrošaču i općoj populaciji, tako je i uvelike poznat znanstvenicima koji su prepoznali mnogobrojne blagodati kupusa za zdravlje čovjeka.

Kupus pripada porodici Krstašice, a to je porodica koja uključuje više od 350 rodova i 3500 vrsta.

Glavna karakteristika ove porodice biljaka je mogući pozitivni učinak na zdravlje čovjeka.

Sarma

Kupus na 100 g sadrži 25 kcal te 2,5 g vlakana.

Bogat je kalcijem, kalijem, magnezijem, vitaminima C, A i K.

Osim vitaminima i mineralima, kupus je bogat i fitokemikalijama.

Fitokemikalije su sekundarni metaboliti biljaka koji imaju potencijalni pozitivan učinak na zdravlje.

Naše tijelo nije u mogućnosti sintetizirati fitokemikalije te ih iz tog razloga moramo unijeti putem hrane.

Fitokemikalije u tijelu mogu imati razna pozitivna djelovanja na zdravlje čovjeka poput antioksidativnog, antikancerogenog, antimikrobnog djelovanja, imaju mogućnost smanjenja kolesterola te sposobnost modulacije aktivnosti enzima u tijelu.

Sarma

U kupusu se nalaze fitokemikalije koje su poznate pod nazivom glukozinolati.

Glukozinolati su sekundarni biljni metaboliti koji se sintetiziraju iz aminokiselina u živim organizmima.

Glukozinolate najviše možemo pronaći u povrću poput brokule, repe, kelja, cvjetače i naravno kupusa.

Jednom kad unesemo glukozinolate u organizam, oni su kao takvi fiziološki neaktivni te je
potrebna njihova razgradnja kako bi se oslobodili određeni spojevi poput tiocijanata i izotiocijanata.

Enzim mirozinaza ima važnu ulogu u procesu razgradnje glukozinolata.

Visok udio glukozinolata u povrću ima zaštitni učinak protiv karcinoma.

Također, pripadaju u skupinu indirektnih antioksidansa jer ne utječu na direktan način na slobodne radikale, ali ipak utječu na aktivnost kancerogenih tvari.

Sarma

Bioraspoloživost izotiocijanata, produkta razgradnje glukozinolata, veća je ukoliko se konzumira sirovo povrće.

Kada se povrće koje sadrži glukozinolate termički obrađuje, enzim mirozinaza se inaktivira, a intaktni glukozinolati se metaboliziraju bakterijskom mirozinazom u debelom crijevu gdje se onda kao takvi mogu apsorbirati ili izlučiti.

Još jedan zanimljiv pozitivan učinak glukozinolata je taj da indolni glukozinolati u kupusu stimuliraju enzime koji čine estrogen manje učinkovitim, što može smanjiti rizik od raka dojke.

Sarma

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img
Domaća sarma Sarma je jelo na kojem su svi odrasli. Jedno je od najstarijih jela koje su uvijek pripremale bake, a povezano je s činjenicom kako se koristi ukiseljeni kupus koji se koristio od zimnice. Zimnica se obavezno pripremala u svakom kućanstvu kako bi se hrana sačuvala...Sarma - kraljica zime