Gubitak kilograma bez stroge dijete i dugotrajnih treninga

Gubitak kilograma bez stroge dijete i dugotrajnih treninga

gubitak kilograma

Gubitak kilograma  – Jedna od najvećih zabluda vezanih uz gubitak težine je da je potrebno slijediti strogu dijetu i dugotrajne treninge kako bi se ostvarili željeni rezultati. Međutim, istina je da postoji mnogo načina za gubitak težine bez prevelike žrtve i odricanja. U ovom članku, saznat ćete kako izgubiti težinu bez stroge dijete i dugotrajnih treninga.

Prema istraživanju provedenom u Hrvatskoj 2020. godine, 61% ispitanika pokušalo je izgubiti težinu u prethodnih godinu dana, a 38% njih to je uspjelo.

Počnite s jednostavnim promjenama u prehrani

Počnite s jednostavnim promjenama u prehrani: Umjesto da se fokusirate na brojanje kalorija i strogo ograničavanje prehrane, pokušajte uključiti više povrća, voća, cjelovitih žitarica i proteina u vašu prehranu. Ove namirnice će vam dati osjećaj sitosti i smanjiti želju za slatkišima i grickalicama.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku

gubitak kilograma

Uključite više aktivnosti u svoj dan

Uključite više aktivnosti u svoj dan: Možete početi s jednostavnim vježbama poput hodanja, trčanja ili vožnje bicikla. Također možete pokušati s vježbama kod kuće poput joge ili pilatesa. Bitno je samo da pronađete aktivnosti koje vam se sviđaju i koje možete uključiti u svoj svakodnevni raspored.

Fokusirajte se na postizanje malih ciljeva

Fokusirajte se na postizanje malih ciljeva: Umjesto da se fokusirate na dugoročne ciljeve koji se čine preveliki i nedostižni, pokušajte se fokusirati na male ciljeve koji će vam pomoći da postepeno poboljšate svoje navike i stignete do željenog cilja. Na primjer, pokušajte jesti zdravu večeru tri puta tjedno ili provoditi 15 minuta dnevno u aktivnosti koja vam se sviđa.

Pronađite podršku

Pronađite podršku: Važno je da imate ljude oko sebe koji će vas podržati u vašim naporima za gubitak težine. Možete pronaći grupu za podršku na internetu ili uživo, ili se jednostavno okružiti ljudima koji će vas ohrabriti i motivirati.

Gubitak težine ne mora biti težak i iscrpljujući proces. Uključivanjem jednostavnih promjena u svoj svakodnevni život, možete postići svoje ciljeve bez stroge dijete i dugotrajnih treninga.

Zašto i kako se može dogoditi nagli gubitak kilograma?

Nagli gubitak kilograma može biti uzrokovan različitim faktorima, od zdravstvenih problema do promjena u životnom stilu. Ako se to dogodi, važno je identificirati uzrok i obratiti pažnju na svoje tijelo.

Neki od uzroka naglog gubitka kilograma mogu biti ozbiljni zdravstveni problemi, poput bolesti štitnjače, dijabetesa ili raka. Međutim, često je uzrok gubitka kilograma povezan s promjenama u životnom stilu.

Npr. promjene u prehrani i tjelesnoj aktivnosti mogu izazvati nagli gubitak kilograma. Ako ste naglo promijenili prehrambene navike, a posebno ako ste se odrekli masne i kalorične hrane, tijelo može izgubiti težinu u kratkom vremenskom razdoblju.

Također, nagli gubitak kilograma može biti uzrokovan dehidracijom. Ako ne unosite dovoljno tekućine, tijelo može izgubiti vodu i težinu.

Nagli gubitak kilograma također može biti uzrokovan stresom i anksioznošću. Kada smo pod stresom, tijelo može reagirati smanjenim apetitom i bržim metabolizmom, što može dovesti do gubitka kilograma.

Ukoliko primijetite nagli gubitak kilograma, važno je obratiti se svom liječniku. On može izvršiti pregled i utvrditi uzrok gubitka kilograma. U nekim slučajevima, možda će biti potrebna dodatna dijagnostika ili liječenje.

Uzroci naglog gubitka kilograma mogu biti različiti, a važno je znati da može biti i znak ozbiljnih zdravstvenih problema. Stoga, ako primijetite nagli gubitak kilograma, obratite se svom liječniku kako bi vam pomogao utvrditi uzrok i pružio vam odgovarajuće liječenje.

 

gubitak kilograma

Gubitak kilograma Uzroci

Postoje brojni uzroci gubitka kilograma, a neki od najčešćih su:

 1. Promjene u prehrani: Promjene u prehrani mogu dovesti do gubitka kilograma, posebno ako se odreknete masne i kalorične hrane, ili ako smanjite ukupni unos kalorija.
 2. Povećana tjelesna aktivnost: Povećanje tjelesne aktivnosti može dovesti do gubitka kilograma jer pomaže u sagorijevanju kalorija i izgradnji mišićne mase.
 3. Genetika: Neke osobe mogu biti sklonije gubitku kilograma zbog njihove genetske predispozicije.
 4. Zdravstveni problemi: Određeni zdravstveni problemi mogu dovesti do gubitka kilograma, uključujući probleme sa štitnjačom, dijabetes, rak ili druga ozbiljna stanja.
 5. Stres i anksioznost: Stres i anksioznost mogu dovesti do gubitka kilograma zbog smanjenog apetita i bržeg metabolizma.
 6. Loše navike: Loše navike poput prejedanja, konzumiranja velikih količina alkohola ili pušenja mogu dovesti do povećanja tjelesne težine. Kada se takve navike promijene, može doći do gubitka kilograma.
 7. Dehidracija: Nedovoljan unos tekućine može dovesti do dehidracije i gubitka kilograma.

Uzrok gubitka kilograma može biti kombinacija nekoliko faktora, a važno je obratiti pažnju na svoje tijelo i potražiti savjet liječnika ako primijetite nagli gubitak kilograma.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 56,4% stanovnika Hrvatske ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo. Najveći udio pretilih osoba nalazi se u dobi od 45 do 64 godine (30,4%), dok je najmanji udio pretilih osoba u dobi od 18 do 24 godine (5,5%).

Gubljenje kilograma bez razloga

Gubljenje kilograma bez očiglednog razloga može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema i treba potražiti savjet liječnika. Mogući uzroci uključuju:

 1. Problemi sa štitnjačom: Hipertireoza, stanje u kojem štitnjača proizvodi previše hormona, može dovesti do naglog gubitka kilograma.
 2. Rak: Određene vrste raka mogu uzrokovati gubitak kilograma, poput raka pluća, želuca, gušterače i drugih organa.
 3. Dijabetes: Dijabetes tipa 1 i 2 mogu uzrokovati gubitak kilograma zbog povećanog izlučivanja glukoze putem urina.
 4. Problemi sa probavom: Problemi sa probavom, poput upalne bolesti crijeva, celijakije ili Crohnove bolesti, mogu dovesti do smanjenog apetita i gubitka kilograma.
 5. Depresija i anksioznost: Depresija i anksioznost mogu utjecati na apetit i uzrokovati gubitak kilograma.
 6. Poremećaji prehrane: Poremećaji prehrane poput bulimije i anoreksije mogu dovesti do ekstremnog gubitka kilograma.
 7. Lijekovi: Određeni lijekovi, poput kemoterapije, antidepresiva i lijekova za epilepsiju, mogu uzrokovati gubitak kilograma.

U svakom slučaju, nagli i neobjašnjiv gubitak kilograma treba shvatiti ozbiljno i potražiti savjet liječnika kako bi se utvrdio uzrok i pružila adekvatna terapija.

Gubitak kilograma u menopauzi

Gubitak kilograma može biti težak, ali ne i nemoguć tijekom menopauze. Menopauza je prirodni proces koji se događa kada se žena prestane menstruirati i obično se javlja oko 50. godine života. Tijekom menopauze žensko tijelo prolazi kroz hormonalne promjene koje mogu utjecati na težinu.

Žene koje ulaze u menopauzu često se žale na povećanje tjelesne mase i nakupljanje masnog tkiva u području trbuha. To se može dogoditi zbog pada razine estrogena, hormona koji pomaže u regulaciji tjelesne mase i metabolizmu. Također, tijekom menopauze metabolizam se usporava, što znači da tijelo troši manje kalorija nego prije.

Međutim, postoje načini kako se uspješno izgubiti kilograme tijekom menopauze:

 1. Zdrava prehrana: Fokusirajte se na uravnoteženu prehranu koja uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine ​​i zdrave masti. Smanjite unos prerađene hrane, šećera i zasićenih masti.
 2. Povećajte tjelesnu aktivnost: Redovita tjelesna aktivnost pomaže u ubrzavanju metabolizma i sagorijevanju kalorija. Pokušajte uključiti aerobne vježbe poput trčanja, hodanja, vožnje bicikla ili plivanja, ali i trening snage.
 3. Održavajte hidrataciju: Pijte dovoljno vode kako biste održali hidrataciju i ubrzali metabolizam.
 4. Izbjegavajte alkohol: Alkohol može negativno utjecati na hormonsku ravnotežu i metabolizam, što može dovesti do povećanja tjelesne mase.
 5. Smanjite stres: Stres može dovesti do nakupljanja kilograma i povećati rizik od srčanih bolesti. Pokušajte smanjiti stres kroz tjelovježbu, meditaciju, jogu ili druge tehnike opuštanja.

Uz pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, gubitak kilograma tijekom menopauze je moguć. Važno je imati realistična očekivanja i biti strpljiv, jer se gubitak kilograma može dogoditi sporije nego u mlađoj dobi.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img