Gubitak kilograma bez stroge dijete i dugotrajnih treninga

Gubitak kilograma bez stroge dijete i dugotrajnih treninga

gubitak kilograma

Gubitak kilograma  – Jedna od najvećih zabluda vezanih uz gubitak težine je da je potrebno slijediti strogu dijetu i dugotrajne treninge kako bi se ostvarili željeni rezultati. Međutim, istina je da postoji mnogo načina za gubitak težine bez prevelike žrtve i odricanja. U ovom članku, saznat ćete kako izgubiti težinu bez stroge dijete i dugotrajnih treninga.

Prema istraživanju provedenom u Hrvatskoj 2020. godine, 61% ispitanika pokušalo je izgubiti težinu u prethodnih godinu dana, a 38% njih to je uspjelo.

Počnite s jednostavnim promjenama u prehrani

Počnite s jednostavnim promjenama u prehrani: Umjesto da se fokusirate na brojanje kalorija i strogo ograničavanje prehrane, pokušajte uključiti više povrća, voća, cjelovitih žitarica i proteina u vašu prehranu. Ove namirnice će vam dati osjećaj sitosti i smanjiti želju za slatkišima i grickalicama.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku

gubitak kilograma

Uključite više aktivnosti u svoj dan

Uključite više aktivnosti u svoj dan: Možete početi s jednostavnim vježbama poput hodanja, trčanja ili vožnje bicikla. Također možete pokušati s vježbama kod kuće poput joge ili pilatesa. Bitno je samo da pronađete aktivnosti koje vam se sviđaju i koje možete uključiti u svoj svakodnevni raspored.

Fokusirajte se na postizanje malih ciljeva

Fokusirajte se na postizanje malih ciljeva: Umjesto da se fokusirate na dugoročne ciljeve koji se čine preveliki i nedostižni, pokušajte se fokusirati na male ciljeve koji će vam pomoći da postepeno poboljšate svoje navike i stignete do željenog cilja. Na primjer, pokušajte jesti zdravu večeru tri puta tjedno ili provoditi 15 minuta dnevno u aktivnosti koja vam se sviđa.

Pronađite podršku

Pronađite podršku: Važno je da imate ljude oko sebe koji će vas podržati u vašim naporima za gubitak težine. Možete pronaći grupu za podršku na internetu ili uživo, ili se jednostavno okružiti ljudima koji će vas ohrabriti i motivirati.

Gubitak težine ne mora biti težak i iscrpljujući proces. Uključivanjem jednostavnih promjena u svoj svakodnevni život, možete postići svoje ciljeve bez stroge dijete i dugotrajnih treninga.

Zašto i kako se može dogoditi nagli gubitak kilograma?

Nagli gubitak kilograma može biti uzrokovan različitim faktorima, od zdravstvenih problema do promjena u životnom stilu. Ako se to dogodi, važno je identificirati uzrok i obratiti pažnju na svoje tijelo.

Neki od uzroka naglog gubitka kilograma mogu biti ozbiljni zdravstveni problemi, poput bolesti štitnjače, dijabetesa ili raka. Međutim, često je uzrok gubitka kilograma povezan s promjenama u životnom stilu.

Npr. promjene u prehrani i tjelesnoj aktivnosti mogu izazvati nagli gubitak kilograma. Ako ste naglo promijenili prehrambene navike, a posebno ako ste se odrekli masne i kalorične hrane, tijelo može izgubiti težinu u kratkom vremenskom razdoblju.

Također, nagli gubitak kilograma može biti uzrokovan dehidracijom. Ako ne unosite dovoljno tekućine, tijelo može izgubiti vodu i težinu.

Nagli gubitak kilograma također može biti uzrokovan stresom i anksioznošću. Kada smo pod stresom, tijelo može reagirati smanjenim apetitom i bržim metabolizmom, što može dovesti do gubitka kilograma.

Ukoliko primijetite nagli gubitak kilograma, važno je obratiti se svom liječniku. On može izvršiti pregled i utvrditi uzrok gubitka kilograma. U nekim slučajevima, možda će biti potrebna dodatna dijagnostika ili liječenje.

Uzroci naglog gubitka kilograma mogu biti različiti, a važno je znati da može biti i znak ozbiljnih zdravstvenih problema. Stoga, ako primijetite nagli gubitak kilograma, obratite se svom liječniku kako bi vam pomogao utvrditi uzrok i pružio vam odgovarajuće liječenje.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku

gubitak kilograma

Gubitak kilograma Uzroci

Postoje brojni uzroci gubitka kilograma, a neki od najčešćih su:

 1. Promjene u prehrani: Promjene u prehrani mogu dovesti do gubitka kilograma, posebno ako se odreknete masne i kalorične hrane, ili ako smanjite ukupni unos kalorija.
 2. Povećana tjelesna aktivnost: Povećanje tjelesne aktivnosti može dovesti do gubitka kilograma jer pomaže u sagorijevanju kalorija i izgradnji mišićne mase.
 3. Genetika: Neke osobe mogu biti sklonije gubitku kilograma zbog njihove genetske predispozicije.
 4. Zdravstveni problemi: Određeni zdravstveni problemi mogu dovesti do gubitka kilograma, uključujući probleme sa štitnjačom, dijabetes, rak ili druga ozbiljna stanja.
 5. Stres i anksioznost: Stres i anksioznost mogu dovesti do gubitka kilograma zbog smanjenog apetita i bržeg metabolizma.
 6. Loše navike: Loše navike poput prejedanja, konzumiranja velikih količina alkohola ili pušenja mogu dovesti do povećanja tjelesne težine. Kada se takve navike promijene, može doći do gubitka kilograma.
 7. Dehidracija: Nedovoljan unos tekućine može dovesti do dehidracije i gubitka kilograma.

Uzrok gubitka kilograma može biti kombinacija nekoliko faktora, a važno je obratiti pažnju na svoje tijelo i potražiti savjet liječnika ako primijetite nagli gubitak kilograma.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 56,4% stanovnika Hrvatske ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo. Najveći udio pretilih osoba nalazi se u dobi od 45 do 64 godine (30,4%), dok je najmanji udio pretilih osoba u dobi od 18 do 24 godine (5,5%).

Gubljenje kilograma bez razloga

Gubljenje kilograma bez očiglednog razloga može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema i treba potražiti savjet liječnika. Mogući uzroci uključuju:

 1. Problemi sa štitnjačom: Hipertireoza, stanje u kojem štitnjača proizvodi previše hormona, može dovesti do naglog gubitka kilograma.
 2. Rak: Određene vrste raka mogu uzrokovati gubitak kilograma, poput raka pluća, želuca, gušterače i drugih organa.
 3. Dijabetes: Dijabetes tipa 1 i 2 mogu uzrokovati gubitak kilograma zbog povećanog izlučivanja glukoze putem urina.
 4. Problemi sa probavom: Problemi sa probavom, poput upalne bolesti crijeva, celijakije ili Crohnove bolesti, mogu dovesti do smanjenog apetita i gubitka kilograma.
 5. Depresija i anksioznost: Depresija i anksioznost mogu utjecati na apetit i uzrokovati gubitak kilograma.
 6. Poremećaji prehrane: Poremećaji prehrane poput bulimije i anoreksije mogu dovesti do ekstremnog gubitka kilograma.
 7. Lijekovi: Određeni lijekovi, poput kemoterapije, antidepresiva i lijekova za epilepsiju, mogu uzrokovati gubitak kilograma.

U svakom slučaju, nagli i neobjašnjiv gubitak kilograma treba shvatiti ozbiljno i potražiti savjet liječnika kako bi se utvrdio uzrok i pružila adekvatna terapija.

Gubitak kilograma u menopauzi

Gubitak kilograma može biti težak, ali ne i nemoguć tijekom menopauze. Menopauza je prirodni proces koji se događa kada se žena prestane menstruirati i obično se javlja oko 50. godine života. Tijekom menopauze žensko tijelo prolazi kroz hormonalne promjene koje mogu utjecati na težinu.

Žene koje ulaze u menopauzu često se žale na povećanje tjelesne mase i nakupljanje masnog tkiva u području trbuha. To se može dogoditi zbog pada razine estrogena, hormona koji pomaže u regulaciji tjelesne mase i metabolizmu. Također, tijekom menopauze metabolizam se usporava, što znači da tijelo troši manje kalorija nego prije.

Međutim, postoje načini kako se uspješno izgubiti kilograme tijekom menopauze:

 1. Zdrava prehrana: Fokusirajte se na uravnoteženu prehranu koja uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine ​​i zdrave masti. Smanjite unos prerađene hrane, šećera i zasićenih masti.
 2. Povećajte tjelesnu aktivnost: Redovita tjelesna aktivnost pomaže u ubrzavanju metabolizma i sagorijevanju kalorija. Pokušajte uključiti aerobne vježbe poput trčanja, hodanja, vožnje bicikla ili plivanja, ali i trening snage.
 3. Održavajte hidrataciju: Pijte dovoljno vode kako biste održali hidrataciju i ubrzali metabolizam.
 4. Izbjegavajte alkohol: Alkohol može negativno utjecati na hormonsku ravnotežu i metabolizam, što može dovesti do povećanja tjelesne mase.
 5. Smanjite stres: Stres može dovesti do nakupljanja kilograma i povećati rizik od srčanih bolesti. Pokušajte smanjiti stres kroz tjelovježbu, meditaciju, jogu ili druge tehnike opuštanja.

Uz pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, gubitak kilograma tijekom menopauze je moguć. Važno je imati realistična očekivanja i biti strpljiv, jer se gubitak kilograma može dogoditi sporije nego u mlađoj dobi.

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img