Salata od prosa i piletine
Proso je žitarica koja je sve popularnija na jelovnicima zbog svojih izvanrednih nutritivnih vrijednosti.
Najčešće se koristi u salatama, različitim varivima ili kao prilog drugim namirnicama.
Danas donosimo recept za salatu od prosa i piletine koja je bogata proteinima i vlaknima, a gotova je u samo 25 minuta.
Sastojci (1 osoba)
- Pileće bijelo meso 100 g
- Maslinovo ulje 5 g
- Proso 60 g
- Celer štapići 10 g
- Peršin 5 g
- Grašak 50 g
- Kukuruz 15 g
- Mrkva 45 g
Kalorije
- 1 porcija sadrži 485 kcal
Vrijeme izrade
- Kuhanje: 15 minuta
- Priprema: 10 minuta
- Ukupno: 25 minuta
Priprema – salata od prosa
- U tavu dodati žlicu maslinovog ulja i zagrijati, a potom dodati odreske pilećeg bijelog mesa. Nakon što je jedna strana mesa dobila bijeli rub, meso okrenuti i nastaviti peći. Kada meso dobije lagano zlatnu boju, izvaditi ga i nakon što se ohladilo narezati na trakice.
- Proso isprati u vodi i staviti ga u vodu kuhati. Omjer vode i prosa neka bude 2:1. Kuhati 10-15 minuta te zatim ostaviti 5 minuta da nabubri (ovisno o preferenciji teksture toliko i kuhati).
- Mrkvu i celer narezati na trakice.
Posluživanje
- Nakon što su se svi sastojci ohladili, sve pomiješati zajedno.
- Začiniti maslinovim uljem, a po želji dodati sol, papar ili limunov sok.
- Piletina se prije termičke obrade može začiniti po želji.
- Proso i ostale namirnice možete čuvati u hladnjaku pomiješane i zatim prije konzumacije dodati maslinovo ulje i začine po želji kako se namirnice ne bi namočile. Na taj način ovaj recept možete pripremiti dan prije konzumacije i idealan je za ponijeti izvan doma.
Salata od prosa – Dodatne informacije
Proso sadrži vrlo male količine šećera i zbog svojeg niskog glikemijskog indeksa ne podiže naglo razinu šećera u krvi te je idealan odabir za osobe sa šećernom bolesti.
Također, namirnice s niskim glikemijskim indeksom kao što su proso, kvinoja, leća i slanutak pridonose zaštiti od razvoja šećerne bolesti.
Proso je bogat vlaknima i time pomaže u regulaciji probave te snižavanju LDL kolesterola i povećanju HDL kolesterola. Takvi blagodatni učinci znatno smanjuju rizik od razvoja i progresije kardiovaskularnih bolesti koje su glavni uzročnici smrti kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.
Izvrstan je odabir za osobe s celijakijom jer ne sadrži gluten. Proso, osim svog izvornog oblika, na tržištu dolazi i u obliku brašna pa se može koristiti za bezglutenski kruh i slastice.
Osobe koje boluju od celijakije često se susreću s deficitom željeza, kalcija, folata i vitamina B skupine dok je proso bogat upravo tim mikronutrijentima čime proso opravdava uvrštavanje upravo njega u jelovnik.
Namirnice koje uz proso oboljeli mogu konzumirati su kvinoja, riža, heljda, amarant i tapioka.
Bogat je fosforom, željezom, magnezijem i kalcijem.
Zbog magnezija i kalcija se preporuča posebno starijim osobama koje su u riziku od osteoporoze.
Starenjem slabi apsorpcija kalcija iz crijeva te bolesti kao atrofični gastritis reduciraju njegovu apsorpciju zbog čega su starije osobe često u deficitu.
Kalcij je povezan s održavanjem koštane mase, funkcijom i obnavljanjem mišića, te s modulacijom masnog tkiva.
Zbog visokog sadržaja željeza prigodan je za osobe koje imaju anemiju, a adekvatan unos željeza može poboljšati i rad imunološkog sustava, optimizirati funkciju mozga/živčanog sustava, imati zaštitni učinak na kosti te poboljšati/održavati mišićnu masu i funkciju.
Namakanje prosa preko noći značajno utječe na gubitak vitamina i minerala topljivih u vodi te se iz tog razloga preporuča izbjegavanje takvog načina obrade ove namirnice.
Salata od prosa jednostavno je i brzo jelo koje donosi sve potrebne nutrijente za dan.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata