Avokado i jaja za početak dana
Nutritivno bogata namirnica koja sjedi na tronu najpopularnijih namirnica u zadnjih nekoliko godina. To je avokado.
Može se koristiti na mnoge načine, a sljedeći recept je izrazito popularan kod mlađe populacije.
Donosimo kratku i jednostavnu pripremu jela bogatog proteinima i poželjnim mastima, avokado s jajima.
Sastojci (1 osoba)
- Jaja 2 komada
- Integralni ili crni kruh 2 šnite
- Avokado 1 polovica
- Maslinovo ulje 5 g
- Crvena paprika
Kalorije
- 1 porcija sadrži 525 kcal
Vrijeme izrade
- Priprema: 6 minuta
- Kuhanje: 4 minute
- Ukupno: 10 minuta
Priprema – avokado s jajima
- Očistite avokado i narežite ga na ploške.
- Narežite kruh i navlažite ga maslinovim uljem.
- Specite omlet od 2 jaja.
- Na tavi zagrijte kruh da lagano dobije boju.
Posluživanje
- Na pečen kruh stavite avokado s jajima te po želji dodajte grubo mljevenu crvenu papriku i sol.
Avokado s jajima – Dodatne informacije
Avokado je biljka podrijetlom iz Meksika čiji plod ima najviše blagotvornih učinaka na krvožilni sustav.
Sadrži nezasićene masne kiseline koje snižavaju razine LDL kolesterola, a povisuju HDL kolesterol. Na taj se način sprječava hiperlipidemija ondosno povećane koncentracije masnoća u krvi. LDL kolesterol se nakuplja na stijenkama krvnih žila i time dolazi do njihovog suženja i razvoja srčanog i moždanog udara te periferne arterijske bolesti.
Fitosteroli su spojevi slični kolesterolu, a nalaze se u namirnicama biljnog podrijetla.
Najznačajnije svojstvo fitosterola je učinak na smanjenje razine kolesterola u organizmu na način da zbog svoje sličnosti u građi zamjenjuju kolesterol koji se inače veže i apsorbira u krvotok.
Osim u avokadu, nalaze se u biljnim uljima, orašastim plodovima, mahunarkama i voću i povrću kao što su naranča, jabuka i cikla.
Vlakna koja se nalaze u avokadu također utječu na smanjenje koncentracije kolesterola u krvi, ali daju i osjećaj sitosti.
Bakterije u crijevima prerađuju topiva vlakna, pri čemu nastaju kratkolančane masne kiseline koje posredno utječu na smanjenje koncentracije kolesterola u krvi.
Najzastupljeniji minerali u avokadu su kalij te magnezij. Avokado sadrži čak 35% više kalija nego banana koja se smatra namirnicom s najvećim udjelom kalija.
Magnezij je potreban za formiranje kosti, proteina i masnih kiselina, neophodan je pri replikaciji stanica, aktivira vitamine B kompleksa te relaksira mišiće.
Najpoznatiji učinci ovog minerala su ublažavanje grčeva, blagi laksativni učinak, te blago snižavanje krvnog tlaka.
Kalij je elektrolit koji utječe na rad srca i krvni tlak na način da ga snižava.
Kalij utječe na pravilnu kontrakciju mišića,a nedostatak kalija u organizmu zove se hipokalemija koja ako se ne liječi može uzrokovati smanjenu mišićnu masu i probleme sa živčanim sustavom.
Jaja su proteinski bogata namirnica koja se često konzumiraju za doručak te su favorit sportaša kada su u pitanju izvori proteina.
Jaja su bogata vitaminima B skupine, željezom i vitaminom D, kao i luteinom i zeaksantinom.
Sadrže i kolesterol pa bi osobe s povišenim kolesterolom trebale smanjiti unos jaja no ne izbaciti u potpunosti.
*******
Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.
Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>
*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;
Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)