Avokado i jaja za početak dana
Nutritivno bogata namirnica koja sjedi na tronu najpopularnijih namirnica u zadnjih nekoliko godina. To je avokado.
Može se koristiti na mnoge načine, a sljedeći recept je izrazito popularan kod mlađe populacije.
Donosimo kratku i jednostavnu pripremu jela bogatog proteinima i poželjnim mastima, avokado s jajima.
Sastojci (1 osoba)
- Jaja 2 komada
- Integralni ili crni kruh 2 šnite
- Avokado 1 polovica
- Maslinovo ulje 5 g
- Crvena paprika
Kalorije
- 1 porcija sadrži 525 kcal
Vrijeme izrade
- Priprema: 6 minuta
- Kuhanje: 4 minute
- Ukupno: 10 minuta
Priprema – avokado s jajima
- Očistite avokado i narežite ga na ploške.
- Narežite kruh i navlažite ga maslinovim uljem.
- Specite omlet od 2 jaja.
- Na tavi zagrijte kruh da lagano dobije boju.
Posluživanje
- Na pečen kruh stavite avokado s jajima te po želji dodajte grubo mljevenu crvenu papriku i sol.
Avokado s jajima – Dodatne informacije
Avokado je biljka podrijetlom iz Meksika čiji plod ima najviše blagotvornih učinaka na krvožilni sustav.
Sadrži nezasićene masne kiseline koje snižavaju razine LDL kolesterola, a povisuju HDL kolesterol. Na taj se način sprječava hiperlipidemija ondosno povećane koncentracije masnoća u krvi. LDL kolesterol se nakuplja na stijenkama krvnih žila i time dolazi do njihovog suženja i razvoja srčanog i moždanog udara te periferne arterijske bolesti.
Fitosteroli su spojevi slični kolesterolu, a nalaze se u namirnicama biljnog podrijetla.
Najznačajnije svojstvo fitosterola je učinak na smanjenje razine kolesterola u organizmu na način da zbog svoje sličnosti u građi zamjenjuju kolesterol koji se inače veže i apsorbira u krvotok.
Osim u avokadu, nalaze se u biljnim uljima, orašastim plodovima, mahunarkama i voću i povrću kao što su naranča, jabuka i cikla.
Vlakna koja se nalaze u avokadu također utječu na smanjenje koncentracije kolesterola u krvi, ali daju i osjećaj sitosti.
Bakterije u crijevima prerađuju topiva vlakna, pri čemu nastaju kratkolančane masne kiseline koje posredno utječu na smanjenje koncentracije kolesterola u krvi.
Najzastupljeniji minerali u avokadu su kalij te magnezij. Avokado sadrži čak 35% više kalija nego banana koja se smatra namirnicom s najvećim udjelom kalija.
Magnezij je potreban za formiranje kosti, proteina i masnih kiselina, neophodan je pri replikaciji stanica, aktivira vitamine B kompleksa te relaksira mišiće.
Najpoznatiji učinci ovog minerala su ublažavanje grčeva, blagi laksativni učinak, te blago snižavanje krvnog tlaka.
Kalij je elektrolit koji utječe na rad srca i krvni tlak na način da ga snižava.
Kalij utječe na pravilnu kontrakciju mišića,a nedostatak kalija u organizmu zove se hipokalemija koja ako se ne liječi može uzrokovati smanjenu mišićnu masu i probleme sa živčanim sustavom.
Jaja su proteinski bogata namirnica koja se često konzumiraju za doručak te su favorit sportaša kada su u pitanju izvori proteina.
Jaja su bogata vitaminima B skupine, željezom i vitaminom D, kao i luteinom i zeaksantinom.
Sadrže i kolesterol pa bi osobe s povišenim kolesterolom trebale smanjiti unos jaja no ne izbaciti u potpunosti.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata