Jesenski desert – kesten pire
Dolaskom jeseni, na stol dolazi namirnica koja je pravi pokazatelj da je prava jesen nastupila.
Od kestena rade se različite slastice kao što su torte, kolači i rolade, a najpoznatiji je kesten pire.
Ova slastica može se pronaći u dućanima i slastičarnicama, a danas donosimo recept da ju napravite u toplini svog doma.
Uživajte u kesten pireu!
Sastojci
- Kesten 1 kg
- Mlijeko 300 ml
- Šećer 60 g
- Rum 20 dcl
- Ekstrakt vanilije
Kalorije
- 1 porcija sadrži 350 kcal
Vrijeme izrade
- Priprema: 15 minuta
- Kuhanje: 30 minuta
- Ukupno: 45 minuta
Priprema – Kesten pire
- Zarežite kestene i stavite ih u vruću vodu kuhati 20 minuta.
- Ostavite ih da se malo ohlade (ne u potpunosti) te ih očistite od ljuski.
- U lonac dodajte kestene i mlijeko i kuhajte 10 minuta.
- Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Dodajte šećer, rum i ekstrakt vanilije i sve usitnite u blenderu (do željene teksture).
- Ostavite u hladnjaku par sati da se ohladi.
Posluživanje
- Poslužite uz šlag po želji.
Kesten pire – dodatne informacije
Kesteni potječu iz Grčke i danas su najrasprostranjeniji u području južne Europe i Sredozemlja.
Dozrijevaju u rujnu ispadanjem iz ježinca i padanjem na tlo.
Kesteni mogu biti pitomi i divlji.
Pitomi kesteni koriste se za konzumaciju dok divlji kesten ima ljekovita svojstva i koristi se za različite pripravke.
Kora, lišće i plod divljeg kestena koristi se za čajeve, masti i ekstrakte koji pomažu kod raznih tegoba od kojih su najpoznatiji problemi sa venama.
Najpoznatija vrsta pitomog kestena je marun.
Kesten je bogat vitaminima i mineralima od kojih su u najvećoj količini prisutni vitamin C i vitamini B skupine, kalij te mangan.
Vitamin C je važan antioksidans u organizmu, jača imunitet i time sudjeluje u obrani organizma te pospješuje apsorpciju željeza.
Vitamini B skupine omogućuju korištenje energije dobivene iz makronutrijenata odnosno proteina, masti i ugljikohidrata.
Svaki od vitamina B skupine je uključen, posredno ili neposredno u metabolizam energije.
Neki posreduju u reakcijama oslobađanja energije; drugi omogućuju izgradnju novih stanica koje prenose kisik i nutrijente koji su potrebni za normalan tijek metabolizma energije.
Preporučeni izvor vitamina su žitarice, povrće, voće, meso, riba, piletina, jaja, mahunarke, orašasto voće i mlijeko i mliječni proizvodi.
Mangan ima ulogu u stvaranju vezivnog tkiva i kosti, rastu i reprodukciji, te metabolizmu ugljikohidrata i lipida.
Potrebe su male, mnoge namirnice biljnog podrijetla sadrže značajne količine, tako da je manjak mangana rijedak.
Fitati inhibiraju apsorpciju, također i visoki unosi željeza i kalcija, tako da redovno uzimanje ovih dvaju minerala suplementima može ugroziti status mangana.
U kestenu se mogu pronaći i lutein i zeaksantin koji dokazano smanjuju rizik od pojave makularne degeneracije odnosno oksidativnog oštećenja retine.
Starijim osobama preporučuje se konzumacija namirnica koje su bogate ovim spojevima kao što su mrkva, bundeva, paprika, naranča i žumanjak jaja.
Kesteni se osim kuhanja mogu i peći, a pečenje kestena se najčešće odvija na otvorenom uz vatru i druženje.
Zbog tradicije pečenja kestena, kesteni asociraju, uz jesen, i na obitelj i prijatelje s kojima se odvija ta tradicija.
Kestenijade su česti događaji organizirani po šumama u planinama, oko planinarskih domova gdje se okuplja stanovništvom toga kraja, ali i građani iz susjednih krajeva.
Kesteni se zarežu te peku na tavama ili plohama sa rupama.
Osim samog ploda, stablo kestena koristi se i za druge proizvode.
List kestena koristi se za čaj koji se preporuča kod osoba koje imaju problema sa dišnim sustavom odnosno kašljem.
Med od kestena vrlo je cijenjen proizvod, ali i vrsta meda.
Med od kestena je tamno crvene boje i karakterističnog slatko-gorkog okusa.
Bogat je antioksidansima i fenolnim spojevima, ali i vitaminima i mineralima.
Također, ima i antibakterijska svojstva.
Posebnost ove vrste meda je blagotvorni učinak na probavne smetnje kao što su žgaravica, gastritis te čirevi na želucu.
Zbog velike količine škroba od kestena se može napraviti i brašno.
Kesten ne sadrži gluten pa dobiveno brašno je prikladno za izradu kruha i slastica za osobe sa celijakijom ili intolerancijom na gluten.
*******
Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.
Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>
*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;
Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)