Ručak iz pećnice – punjeni patlidžani
Punjeni patlidžani su brzo i jednostavno jelo iz pećnice koje je bogato vitaminima i mineralima.
Ovo jelo odličan je izbor za osobe koje žele smanjiti dnevni unos kalorija, ali je i bogato proteinima.
Također, može se jesti i hladno što je prednost za nošenje ovog obroka izvan kuće.
Sastojci (4 osobe)
- Patlidžan 2 velika komada
- Mljeveno meso (po izboru) 250 g
- Luk 1 komad
- Mozzarella 2 komada (250 g)
- Peršin
- Rajčica 2 komada
- Pasirana rajčica 100 ml
- Maslinovo ulje, sol, papar
Kalorije
- 1 porcija sadrži 420 kcal
Vrijeme izrade
- Priprema: 15 minuta
- Pečenje:40 minuta
- Ukupno: 55 minuta
Priprema – Punjeni patlidžani
- Operite patlidžane i prerežite ih na pola. Izdubite ih i meso patlidžana ostavite sastrane za kasnije.
- U tavu dodajte maslinovo ulje, luk, mljeveno meso i meso patlidžana. Dodajte nasjeckani peršin. Kada meso poprimi boju dodajte pasiranu rajčicu. Miješajte 5,6 minuta.
- Napunite izdubljene patlidžane sa mesom i na vrh stavite narezanu mozzarellu.
- Pecite na 180 stupnjeva 25-30 minuta. Pred kraj dodati rajčicu.
Posluživanje
- Može se poslužiti uz malo bosiljka.
Punjeni patlidžani – dodatne informacije
Patlidžani su vrlo poznata namirnica u području redukcijskih dijeta.
Karakteristike patlidžana su niska kalorijska vrijednost kao i nizak udio ugljikohidrata.
100 g sadrži oko 20 kcal.
Bogat je vlaknima koja su izrazito bitna na mnogo područja.
Vlakna daju osjećaj sitosti kada upiju vodu te su zbog toga prigodni za redukcijske dijete jer je glad najveći problem s kojim se ljudi susreću za vrijeme dijeta.
Također, potiču probavu te reguliraju razinu glukoze u krvi.
Antocijanidini su kemijski spojevi koji su vrlo zastupljeni u patlidžanu.
To je skupina pigmenata topljivih u vodi i staničnom soku.
Ovi pigmenti daju biljkama prekrasne boje od ružičaste preko grimizno crvene do ljubičaste i plave.
Delfinidin je antocijanidin koji je najzastupljeniji u ovoj namirnici te pruža određene blagodati.
Flavonoidi odnosno antocijani imaju izražena antioksidacijska i antiradikalska svojstva.
Imaju i terapijsko djelovanje – antibakterijsko, protuupalno, antialergijsko, antimutageno, antiviralno te antikancerogeno djelovanje.
Općenito, sudjeluju u inhibiciji oksidacije masnoća, prevenciji kod ateroskleroze, djeluju na probavni sustav, spriječavaju oksidaciju LDL kolesterola te djeluju hepatoprotektivno.
Antocijani se mogu pronaći i u borovnicama, kupinama, šljivama, crnom grožđu…
Od vitamina i minerala, patlidžan je bogat manganom, folatom, vitaminom C, kalijem i fosforom.
Mangan ima ulogu u stvaranju vezivnog tkiva i kosti, rastu i reprodukciji te metabolizmu ugljikohidrata i lipida.
Izvori mangana su cjelovite žitarice, orašasto voće, mahunarke, kava i čaj. Crno vino može sadržavati znatne količine.
Potrebe su male, a mnoge namirnice biljnog podrijetla sadrže značajne količine, tako da je manjak mangana rijedak.
Fitati inhibiraju apsorpciju kao i visoki unosi željeza i kalcija, tako da redovno uzimanje ovih dvaju minerala suplementima može ugroziti status mangana.
Fosfor je nakon kalcija drugi po zastupljenosti mineral u tijelu.
Hrana bogata proteinima je često bogata i fosforom.
Izvori su meso, perad, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, orašasto voće, žitarice.
Bioraspoloživost fosfora je veća iz hrane životinjskog nego iz hrane biljnog podrijetla.
U vegetarijanskoj prehrani glavni dio unosa fosfora se odnosi na fitinsku kiselinu, koja biljci predstavlja skladište fosfora.
Prehrambeni aditivi također sadrže fosfor kao i gazirana pića, a kako je unos gaziranih pića u suvremenom svijetu vrlo visok, tako je i unos fosfora.
Negativan učinak fosfora odnosi se na preporuku o omjeru kalcija i fosfora koji bi u hrani trebao biti 1:1.
Prevelik unos fosfora hranom i pićem mogao bi se odraziti na kosti čak i ako je dnevni unos kalcija adekvatan.
Folat je vitamin topljiv u vodi koji sudjeluje u metabolizmu homocisteina.
Bez folata, homocistein se nakuplja, što čini se pojačava formiranje krvnih ugrušaka i ugrožava stjenke arterija.
Vrlo je bitan u vrijeme trudnoće, pogotovo u samom početku.
Manjak folata onemogućuje staničnu diobu i sintezu proteina.
Otežana je regeneracija krvnih stanica i stanica probavnog sustava, tako da su prvi simptomi manjka anemija i oslabljene funkcije probavnog sustava.
Folatom su bogate mahunarke, jetra, pojedino voće (naranče) i povrće, posebno tamnozeleno lisnato povrće (špinat i prokulica). Vitamin C u hrani štiti folat od oksidacije.
Mozzarella dodana na vrh, uz meso, donosi proteine ovom jelu.
Osim proteina, odličan je izvora kalcija i fosfora, i to u dobrom omjeru čime se povećava iskoristivost.
Od vitamina mogu se pronaći riboflavin, niacin i pantotenska kiselina.
Isprobajte današnji recept – punjeni patlidžani i uživajte!
*******
Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.
Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>
*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;
Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)