Najpoznatija među salatama – Cezar salata
Salate su sve popularniji odabir obroka zbog jednostavnosti pripreme te mogućnosti transporta na posao, fakultet ili druge obaveze izvan kuće.
Također, jednostavan su način za unos velike količine povrća, a time i mikronutrijenata i fitokemikalija.
Današnji recept donosi Cezar salatu koja je jedna od najpoznatijih vrsta salata zbog karakterističnog preljeva, rajčica i krutona.
Uživajte!
Sastojci (2 osobe)
- Zelena salata (kristalka) 300 g
- Krutoni 2 šnite kruha
- Limun 1 komad
- Pileća prsa 300 g
- Cherry rajčice 200 g
- Češnjak 2 češnja
- Inćuni 5 komada
- Maslinovo ulje, sol, papar
- Jaja 3 komada
- Senf 1 žlica
- Jabučni ocat 1 žlica
- Parmezan
Kalorije
- 1 porcija sadrži 320 kcal
Vrijeme izrade
- Priprema: 20 minuta
- Kuhanje: 5 minuta
- Ukupno: 25 minuta
Priprema
- U zdjelu staviti opranu i narezanu salatu na trakice. Rajčice prepoloviti i dodati sa salatom.
- Na tavu dodati malo maslinovog ulja i dodati posoljeno i popapreno meso. Peći s obje strane dok ne dobije zlatnu boju. Kada je gotovo narezati na trakice i dodati u zdjelu.
- U blender dodati češnjak i inćune, sok polovice limuna, 1 žlicu senfa i jabučnog octa, 3 žutanjka i 3 žlice maslinovog ulja. Sve izmiksajte.
- Šnite kruha izrežite na kockice i prelijte ih maslinovim uljem i soli te ih stavite ih na papir za pečenje u pećnicu. Pecite ih 10 minuta na 200 stupnjeva.
Posluživanje
- Sve sastojke u zdjeli prelijte umakom i naribajte parmezan. Ostavite salatu da se ohladi.
Cezar salata – dodatne informacije
Cezar salata odličan je primjer obroka koji sadrži izbalansiranu količinu proteina i masti.
S piletinom i inćunima te sirom upotpunjuje proteinski dio dok s maslinovim uljem preljeva te uljem marinade inćuna pridonosi udio masti.
Cezar salata je izrazito bogata vlaknima koji imaju značajnu ulogu u regulaciji probave, ali i ulogu u nastojanju smanjenja tjelesne mase.
Vlakna na sebe privlače vodu čime se njihov volumen povećava te se time dobiva veći osjećaj sitosti za manju količinu hrane.
Također, imaju ulogu u regulaciji razine šećera u krvi te smanjuju kolesterol.
Glavni sastojak ove namirnice je zelena salata koja je među najkorištenijim povrćem koje se koristi kao prilog za salatu u Hrvatskoj.
Zelena salata prepuna je vitamina C čija je najveća koncentracija u tamnijoj zelenoj salati kao što je i u peršinu.
Iz tog razloga, unutarnji listovi salate koji svijetlije boje sadrže manje vitamina C od vanjskih listova koji su tamniji.
Vitamin C ima ulogu u stvaranju kolagena, potiče apsorpciju željeza te pomaže u prevenciji oštećenja tkiva.
Zelena salata je također bogata i folatom.
Najznačajnija uloga folata je u prevenciji defekta neuralne cijevi kod fetusa.
Folat također reducira razinu homocisteina čime se smanjuje šansa za formiranje i pojava ugrušaka.
Omogućuje normalnu diobu stanica i sintezu proteina. Manjak se vrlo često zna očitovati anemijom.
Dobri izvori folata su mahunarke te tamnozeleno lisnato povrće. Vitamin C štiti folat od oksidacije.
Preporuka za žene koje planiraju trudnoću i trudnice je 400 mikrograma folne kiseline dnevno.
Inćuni su bogati proteinima, ali i kalcijem, fosforom, magnezijem te željezom.
Izrazito su dobar izvor niacina te omega-3 masnih kiselina.
Izrazit manjak niacina očituje se pojavom bolesti zvane pelagra. Pelagra je bila najizraženija početkom 20. stoljeća zbog nedovoljnog unosa proteina.
Niacin je jedinstven među vitaminima B skupine po tome što tijelo proizvodi niacin iz triptofana.
Iz tog razloga, veliki deficit niacina se neće pojaviti kada su u prehrani uključeni proteini zbog mogućnosti pretvorbe iz triptofana.
Za vegane i vegetarijance najbolji biljni izvori niacina su gljive, šparoge te tamnozeleno lisnato povrće.
Omega-3 masne kiseline najznačajniju ulogu u imaju u kardiovaskularnom zdravlju.
Smanjuju LDL kolesterol, povisuju HDL kolesterol te poboljšavaju opću krvnu sliku.
Također, pokazuju protuupalno djelovanje, a jedan od načina djelovanja je smanjenje proizvodnje upalnih eikosanoida i citokina.
Omega-3 su vrlo bitne kod razvitka djece te njihov nedostatak uzrokuje teža neurološka oštećenja.
Cezar salata – dobar tek!
*******
Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.
Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>
*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;
Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)