Briljantan uspjeh zagrebačkih kirurga – Pacijentima s metastazama u jetri uništili tumore

Uspjeh zagrebačkih kirurga

Uspjeh zagrebačkih kirurga – U Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice po prvi puta u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, učinjen je zahvat Ireverzibilne elektroporacije na dva pacijenta oboljela od karcinoma jetre s razvijenim metastazama, kojima su uništeni tumori.

Glavna prednost ove metode je prirodno odumiranje tumora, putem kojeg tijelo u roku 6 mjeseci samostalno i u potpunosti razgradi tumore te zamjeni novim zdravim tkivom.

Pod stručnim vodstvom dr. Luke Novosela i njegovog tima u utorak, 18. listopada, izvedeni su zahvati Ireverzibilne elektroporacije (IRE). I to metodom ablacije koja ne koristi toplinu za uništavanje tumora. Već specifične električne impulse koji uzrokuju odumiranje stanica tzv. apoptozu bez rizika za ostale zdrave okolne strukture, priopćeno je večeras iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Glavna prednost ove metode je prirodno odumiranje tumora. Putem kojeg tijelo u roku 6 mjeseci samostalno i u potpunosti razgradi tumore te zamjeni novim zdravim tkivom. I zbog toga ne ostaje niti ožiljak na organima, istaknuo je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, dr. Davor Vagić.

Potencijalno rješenje za terapiju tumora i metastaza smještenih duboko u jetri

Navedena metoda je potencijalno rješenje za terapiju tumora i metastaza smještenih duboko u jetri, koji su nedostupni kirurgiji i ostalim metodama liječenja. Vrlo često se koristi i u terapiji tumora gušterače i prostate. Oni su teško dostupni klasičnim operativnim zahvatima, dodaje se u priopćenju.

Pacijenti KBC-a Sestre milosrdnice nad kojima je izveden zahvat Ireverzibilne elektroporacije (IRE), već su idući dan, pušteni. Bez komplikacija i bolova uz nužno daljnje praćenje liječenja bolesti.

Izvedeni zahvat Ireverzibilne elektroporacije (IRE) stručnog tima KBC-a Sestre milosrdnice pratili su i kolege liječnici iz zemalja regije. Cilj je bio edukacija i uvođenje iste i u njihove bolničke centre.

Uspjeh zagrebačkih kirurga

 

eDoktor novosti 

Facebook

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img