Kad lijekovima istekne rok – Gdje ih baciti i tko ih je dužan zbrinuti?

Kad lijekovima istekne rok

Kad lijekovima istekne rok – Svaki lijek na svojoj ambalaži ima otisnut datum roka uporabe. Pretpostavlja se da većina građana vodi računa o tome da stari lijek baci. No, ne može to učiniti bilo gdje. Lijekove trebaju odložiti u reciklažna dvorišta ili pak odnijeti u ljekarne.

Ipak ne postupa svaka ljekarna jednako po tom pitanju. Naša sugovornica iz Osijeka svjedoči o svom nedavnom iskustvo kada je odnijela lijekove u jednu od ljekarni gdje su pristali uzeti samo tzv. „tvrde” lijekove. Za one u drugim oblicima uputili su je u reciklažno dvorište.

Što kad lijekovima istekne rok?

Selekcija lijekova

– Smatram da je lijek, u kojem god obliku bio. Nije mi bilo jasno da su mi primili sve  tablete, a kreme i kapi ne. Vidljivo je, naime, da je riječ o lijeku koji je ispisan na ambalaži i nisu mi jasna pravila. Osim toga, nije svakome reciklažno dvorište dostupno i vjerujem da je manja šteta da su mi u ljekarni primili kreme i kapi nego da sam ih bacila u komunalni otpad – priča Osječanka koja je neupotrebljive kreme i kapi ipak odnijela u reciklažno dvorište.

U većini ljekarni prima se sav farmaceutski otpad, dakako izuzev medicinskog koji ni nisu dužni primiti. Prema odgovoru koji smo dobili od Hrvatske ljekarničke komore svi oni postupaju ispravno.

– Neovisno o obliku farmaceutskog pripravka (tablete, sirup, tekućina…) ljekarne trebaju preuzimati stare lijekove s primarnom ambalažom. Ljekarne su dužne od građana preuzimati samo farmaceutski otpad, neovisno o njegovu podrijetlu – stoji u odgovoru HLJK (Hrvatska Ljekarnička Komora).

Kad lijekovima istekne rokKad lijekovima istekne rok

Pročitajte više u rubrici -> eDoktor novosti 

Kad lijekovima istekne rok

Tumače da se farmaceutskim otpadom smatraju svi lijekovi i tvari uključujući i njihovu primarnu ambalažu, koji su postali neupotrebljivi zbog isteka roka valjanosti, prolijevanja, rasipanja, pripremljeni pa neupotrebljeni ili se ne mogu koristiti zbog drugih razloga. Iz HLJK (Hrvatska Ljekarnička Komora) isto tako navode da ljekarne ne preuzimaju infektivni otpad, odnosno iskorištene lancete, trakice, igle i sl.

Iz HLJK su se posebno osvrnuli i na djelatnike ustanova koje obavljaju zdravstvenu njegu u kući bolesnika odnosno slične djelatnosti.
– Oni su dužni preuzimati opasni medicinski otpad nastao njihovom djelatnošću. Obrada preuzetog otpada mora se osigurati na trošak ustanove – kažu u HLJK.

Veterinarski otpad

Veterinarske ljekarne i ambulante dužne su od građana preuzimati stare veterinarske lijekove odnosno sličan farmaceutski otpad nastao pružanjem veterinarskih usluga u kućanstvima te poljoprivrednim gospodarstvima. Isto tako, iz HLJK poručuju da su reciklažna dvorišta dužna, sukladno posebnom propisu, preuzimati medicinski otpad iz kućanstva.

I dok će neki odmah po kad lijekovima istekne rok smatrati iste neupotrebljivim, drugi će ih koristiti još neko vrijeme. Zanimljivo je da su različita tumačenja i sve ovisi o tome gdje je lijek pohranjen. Prisjećaju se lijekova iz donacija Domovinskog rata kad su se lijekovi koristili i nakon isteka roka uporabe.

Zapratite nas na našoj Facebook stranici

Kad lijekovima istekne rok – Koji nisu sigurni?

Nisu provedene kliničke studije koje bi potvrdile opasnost od lijekova kad lijekovima istekne rok. Međutim, stručnjaci u informativnoj bazi podataka drugs.com koriste zdrav razum kako bi snažno preporučili datume isteka lijeka, jesu li lijekovi s isteklim rokom i dalje sigurni za uzimanje? Nemojte koristiti sljedeće lijekove nakon isteka roka trajanja.

 1. Insulin

  – Koristi se za kontrolu nivoa šećera u krvi kod dijabetesa. Lijek može promijeniti svoj hemijski sastav i barem ne pomoći.

 2. Oralni nitroglicerin

  – Popularan lijek za anginu pektoris. Nakon otvaranja, nitroglicerin prilično brzo gubi svoju efikasnost.

 3. Biološki preparati

  – Ova kategorija posebno uključuje vakcine, krvne proizvode, imunoglobuline, toksoide. Njihovi aktivni sastojci se također brzo razgrađuju.

 4. Antibiotici iz grupe tetraciklina

  – Prema nekim izvještajima, nakon isteka roka trajanja, mogu proizvesti otrovni metabolit. Jesu li kontroverzni datumi isteka lijeka, znače li oni išta? pitanje, međutim, bolje je ne tražiti istinu, riskirajući vlastito zdravlje.

 5. Antibiotici u obliku suspenzija

  – Nakon isteka roka trajanja, vrlo je vjerovatno da će postati beskorisni.

 6. Kapi za oči, sprejevi za nos i drugi lekovi sa konzervansima

  – S vremenom se konzervansi raspadaju, što znači da se bakterije mogu početi razmnožavati u otopini.

 7. Lijekovi u obliku injekcija

  – Ne biste trebali riskirati s njima, čak i ako sadržaj šprica nije promijenio izgled. I svakako je potrebno odbiti injekcije ako se otopina zamuti, promijeni boju ili se u njoj pojavi talog.

 8. Individualno formulisani preparati

  – Ovi lijekovi nisu odobreni od strane FDA, ali Compounding i FDA: Pitanja i odgovori su ponekad potrebni. Farmaceut može kombinirati nekoliko sastojaka kako bi stvorio proizvod koji je prilagođen potrebama pojedinačnog pacijenta. Ni u kom slučaju ne treba uzimati pojedinačno kombinovane lekove nakon isteka roka trajanja koji je naveo lekar, jer njihov efekat postaje nepredvidiv.

 9. Bilo koji lijek koji izgleda staro i ukaljano

  – Ako se tablete mrve ili imaju neugodan miris, otopina se zamutila, a mast ili krema se osušila, nemojte ih jesti niti mazati po sebi. Ovo je strogo zabranjeno.

Kad lijekovima istekne rok

Kad lijekovima istekne rok

Koji lijekovi kojima je istekao rok trajanja se mogu koristiti ako je potrebno

Lista takvih lijekova potencijalno je prilično široka. Tako su u studiji Stabilnost aktivnih sastojaka u lijekovima na recept iz 2012. godine, naučnici analizirali osam lijekova sa 15 aktivnih sastojaka, čiji je rok trajanja istekao prije 28-40 godina.

Otkrili smo da su neki od ovih lijekova, čak i 40 godina nakon datuma proizvodnje, još uvijek u potpunosti djelotvorni.

Možda ima još mnogo takvih dugotrajnih lijekova. No, zasada donosimo spisak onih za koje postoje naučno utvrđeni podaci.

 1. Paracetamol

  – Čak i nakon dugogodišnjeg kašnjenja, aktivni sastojak zadržava svoju efikasnost za 99%. Istraživači, međutim, ne mogu garantovati da će sve tablete kojima je istekao rok trajanja biti podjednako efikasne. Dakle, ako prva pilula ne djeluje, nemojte uzimati drugu.

 2. Aspirin

  – Nije tako magičan kao paracetamol: 10 godina nakon isteka roka trajanja, aspirin gubi 99% svoje efikasnosti. Ali ako je prošlo samo 1-2 godine, a nema drugog lijeka protiv bolova pri ruci (ali vrlo neophodno!), možete pokušati izliječiti s takvom pilulom. Uzgred, postoji lifehack koji vam omogućava da prepoznate nedvosmisleno pokvarenu drogu: beskorisni aspirin se raspada na svoje komponente i počinje neugodno mirisati. Možete li uzeti Claritin s istekom roka trajanja? sirćetna kiselina. Apsolutno je beskorisno uzimati takav lijek.

 3. Kodein

  – Supstanca koja se izdaje strogo na recept sa antitusivnim djelovanjem. Čak i kada je u velikom zakašnjenju, zadržava svoju efikasnost za više od 90%.

 4. Antihistaminici, posebno na bazi loratadina

  – Men’s Health izvještava o 16 lijekova koje treba uzeti ili baciti iz svog ormarića za lijekove da je loratadin uspješno preživio testove na stres: zagrijavan je 6 sati na 70 °C i mariniran na direktnoj sunčevoj svjetlosti 24 sata. Nakon tako oštrih eksperimenata, 99% aktivne tvari je preživjelo. To znači da će loratadin vjerovatno ostati djelotvoran dugo nakon isteka roka valjanosti.

 5. EpiPens

  – Ovo su skupi autoinjektori epinefrina koji se koriste za liječenje smrtonosnih alergijskih reakcija. Jedna studija o koncentracijama epinefrina u EpiPens nakon isteka roka upotrebe je otkrila da su 4 godine nakon isteka roka upotrebe, EpiPens bile 84% efektivne. Ovo nije rekordna cifra ili carte blanch koji otklanja potrebu za kupovinom novog auto-injektora za zamjenu istekla.

Zašto lijekovi imaju rok trajanja?

Lijekovi imaju rok valjanosti pa znate do kada ih trebate upotrijebiti. Nakon isteka roka valjanosti lijekovi možda neće biti sigurni ili jednako učinkoviti.

Ne smijete uzimati lijekove nakon isteka roka valjanosti. Ako ste neko vrijeme uzimali lijek, prije upotrebe provjerite rok valjanosti.

Također biste trebali provjeriti jeste li lijek pravilno pohranili, kako je opisano na pakiranju ili uputi.

Ako vaš lijek izgleda, ima okus ili miriše drugačije nego kad ste ga prvi put dobili, čak i ako mu je istekao rok valjanosti, odnesite ga svom ljekarniku za savjet.

Gdje je rok valjanosti?

Rok valjanosti možete pronaći na pakiranju lijeka ili na etiketi. Može pisati nešto od sljedećeg:

 • Isteka roka trajanja
 • Datum isteka
 • Ističe
 • Eksp
 • Datum isteka
 • Koristiti do
 • Koristiti prije

Rok trajanja na lijekove stavljaju:

 • proizvođač koji proizvodi lijek
 • farmaceut koji isporučuje lijek

Koji lijekovi postaju toksični nakon isteka roka trajanja?

Kad lijekovima istekne rok, postoji nekoliko lijekova koji postaju toksični i nisu sigurni za uzimanje. Iz tih razloga važno je pridržavati se roka valjanosti određenih lijekova. To uključuje:

 • Tekući oralni antibiotici
 • Ljekovite kapi za oči
 • Nitroglicerin
 • Inzulin
 • Tetraciklin

Iako su netaknute tablete obično sigurne za upotrebu, to nije slučaj s nekim tekućim lijekovima.

Lijekovi koji postoje u otopini ili koji zahtijevaju hlađenje možda neće biti dovoljno učinkoviti za liječenje stanja nakon isteka roka trajanja. Obratite se svom liječniku ili zdravstvenom radniku kojem vjerujete ako imate pitanja o određenom lijeku.

Kad lijekovima istekne rok

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img