Musaka od špinata i junetine
Musaka je tradicionalno jelo porijeklom iz Grčke, Turske te država Bliskog istoka.
Najčešći oblik musake je sa krumpirom i mesom, a često se koristi i patlidžan.
Musaka od špinata je samo jedan od mnogih mogućnosti musake, a danas donosimo recept.
Sastojci (6 osoba)
- Špinat 700 g
- Poriluk 1 komad
- Pureće mljeveno meso 500 g
- Vrhnje za kuhanje 150 ml
- Mlijeko 250 ml
- Riža 80 g
- Mileram
- Jaja 2 komada
- Sol, papar, crvena paprika, maslinovo ulje
Kalorije
- 1 porcija sadrži 470 kcal
Vrijeme izrade
- Priprema: 15 minuta
- Pečenje: 45 minuta
- Ukupno: 1 sat
Priprema – Musaka od špinata
- Očistite listove špinata tako da ostane samo list bez stabljike.
- Blanširajte špinat.
- Narežite poriluk na kolutiće.
- Na tavu dodajte maslinovo ulje, poriluk, mljeveno pureće meso i začinite.
- U smjesu u tavi dodajte i rižu.
- To miješajte 5 minuta.
- U vatrostalnu zdjelu stavite podlogu od špinata pa smjesu sa mesom i tako dok ne dođete vrha zdjele.
- U zdjelu stavite 2 jaja, mlijeko, sol i vrhnje za kuhanje. Razmutite i prelijte po jelu.
- Stavite u pećnicu na 190 stupnjeva oko 45 minuta.
Posluživanje
- Po želji, poslužiti uz mileram.
Musaka od špinata – dodatne informacije
Musaka od špinata je dobar primjer obroka koje sadrži raznoliko povrće, ali i kvalitetno meso i masti.
Zeleno povrće sadrži cijeli spektar nutrijenata koji imaju blagotvorni učinak na organizam.
Bogat je kalijem, magnezijem, kalcijem, fosforom i željezom.
Od vitamina, prevladavaju K, C, A i vitamini B kupine.
Najvažnija uloga vitamina K je u procesu zgrušavanja krvi (zbog uloge u koagulaciji je dobio ime).
Vitamin K također sudjeluje u sintezi proteina kostiju.
Bez vitamina K, kosti stvaraju abnormalne proteine koji se ne mogu vezati s mineralima koji izgrađuju kosti.
Vitamin K je pridodan popisu komponenti hrane koje imaju ulogu u zdravlju kosti i prevenciji osteoporoze.
Status vitamina K, kao i vitamina D, nije u potpunosti ovisan o unosu hranom. Bakterije probavnog sustava sintetiziraju vitamin K te osiguravaju 10-15% dnevnih potreba.
Oko 99% kalcija u tijelu je u kostima i zubima (kao hidroksiapatit).
Kalcij u kostima, ali ne i kalcij u zubima, se može mobilizirati u svrhu regulacije njegove razine u krvi.
Kosti su dinamično tkivo koje otpušta odnosno posprema kalcij ovisno o potrebama organizma i unosu hranom.
Brojni faktori utječu na bioraspoloživost i apsorpciju kalcija.
Apsorpcija se povećava kod niskog unosa ili visokih potreba (rast, trudnoća, laktacija, tjelesna aktivnost koja opterećuje kosti čime povoljno utječe na mineralnu gustoću kosti).
Loš nutritivni status vitamina D (nizak unos hranom ili nedovoljno izlaganje suncu) ugrožavaju apsorpciju.
Starije osobe su rizična skupina jer imaju oslabljenu sintezu vitamina D u koži, također je česta akloridija tj. slabija kiselost u želucu što smanjuje apsorpciju.
Špinat je bogat okasalatima koji su ključni u stvaranju oksalatnih bubrežnih kamenaca te zbog toga osobe koje su sklone nastanku takve vrste kamenaca trebaju smanjiti unos.
Kalcij se ne apsorbira ako se precipitira s oksalatima ili ako tvori sapune sa slobodnim masnim kiselinama.
Zbog ovog je iskoristivost kalcija iz špinata koji obiluje oksalatima svega 5%.
Kalij je mineral koji ima značajnu ulogu u normalnoj funkciji kardiovaskularnog sustava, ali i mišićnog.
Kalcij, natrij, kalij i magnezij održavaju tonus mišića i kontroliraju iritabilnost živaca.
Manjak kalija u kombinaciji s magnezijem i kalcijem dopridonosi hipertenziji.
Omjer natrija i kalija je vrlo bitan kalij omogućuje protok krvi kroz žile dok poveći unos natrija uz zasićene masne kiseline uzrokuje začepljenje krvnih žila, smanjen protok krvi i bolesti vezane uz krvožilni sustav.
Kuhanjem dolazi do znatnog gubitka vitamina i minerala te se preporuča što češće konzumirati sirove namirnice kako bi nutrijente unijeli u što većoj količini.
Prikladni načini za sirove namirnice su sokovi od voća i povrća te salate.
Špinat je dobar izbor za osobe koje imaju poteškoća sa dnevnim unosom energije zbog čestog osjećaja gladi. U takvim slučajevima se preporuča hrana bogata proteinima i vlaknima, a špinat ima obilje vlakana.
Osobe koje su na terapiji antikoagulansima ili lijekovima za razrjeđenje krvi trebaju biti oprezne s unosom zelenog povrća zbog većih količina vitamina K zbog njegove uloge koja pospješuje zgrušavanje krvi.
Uživajte u današnjem jelu – musaka od špinata!
*******
Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.
Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>
*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;
Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)