Musaka od špinata za 1 sat

Musaka od špinata i junetine

Musaka je tradicionalno jelo porijeklom iz Grčke, Turske te država Bliskog istoka.

Najčešći oblik musake je sa krumpirom i mesom, a često se koristi i patlidžan.

Musaka od špinata je samo jedan od mnogih mogućnosti musake, a danas donosimo recept.

Sastojci (6 osoba)

  • Špinat 700 g
  • Poriluk 1 komad
  • Pureće mljeveno meso 500 g
  • Vrhnje za kuhanje 150 ml
  • Mlijeko 250 ml
  • Riža 80 g
  • Mileram
  • Jaja 2 komada
  • Sol, papar, crvena paprika, maslinovo ulje

Kalorije

  • 1 porcija sadrži 470 kcal

Vrijeme izrade

  • Priprema: 15 minuta
  • Pečenje: 45 minuta
  • Ukupno: 1 sat

Priprema – Musaka od špinata

  • Očistite listove špinata tako da ostane samo list bez stabljike.
  • Blanširajte špinat.
  • Narežite poriluk na kolutiće.
  • Na tavu dodajte maslinovo ulje, poriluk, mljeveno pureće meso i začinite.
  • U smjesu u tavi dodajte i rižu.
  • To miješajte 5 minuta.
  • U vatrostalnu zdjelu stavite podlogu od špinata pa smjesu sa mesom i tako dok ne dođete vrha zdjele.
  • U zdjelu stavite 2 jaja, mlijeko, sol i vrhnje za kuhanje. Razmutite i prelijte po jelu.
  • Stavite u pećnicu na 190 stupnjeva oko 45 minuta.

Posluživanje

  • Po želji, poslužiti uz mileram.

Musaka od špinata – dodatne informacije

Musaka od špinata je dobar primjer obroka koje sadrži raznoliko povrće, ali i kvalitetno meso i masti.

Zeleno povrće sadrži cijeli spektar nutrijenata koji imaju blagotvorni učinak na organizam.

Musaka od špinata

Bogat je kalijem, magnezijem, kalcijem, fosforom i željezom.

Od vitamina, prevladavaju K, C, A i vitamini B kupine.

Najvažnija uloga vitamina K je u procesu zgrušavanja krvi (zbog uloge u koagulaciji je dobio ime).

Vitamin K također sudjeluje u sintezi proteina kostiju.

Bez vitamina K, kosti stvaraju abnormalne proteine koji se ne mogu vezati s mineralima koji izgrađuju kosti.

Vitamin K je pridodan popisu komponenti hrane koje imaju ulogu u zdravlju kosti i prevenciji osteoporoze.

Status vitamina K, kao i vitamina D, nije u potpunosti ovisan o unosu hranom. Bakterije probavnog sustava sintetiziraju vitamin K te osiguravaju 10-15% dnevnih potreba.

Musaka od špinata

Oko 99% kalcija u tijelu je u kostima i zubima (kao hidroksiapatit).

Kalcij u kostima, ali ne i kalcij u zubima, se može mobilizirati u svrhu regulacije njegove razine u krvi.

Kosti su dinamično tkivo koje otpušta odnosno posprema kalcij ovisno o potrebama organizma i unosu hranom.

Brojni faktori utječu na bioraspoloživost i apsorpciju kalcija.

Apsorpcija se povećava kod niskog unosa ili visokih potreba (rast, trudnoća, laktacija, tjelesna aktivnost koja opterećuje kosti čime povoljno utječe na mineralnu gustoću kosti).

Loš nutritivni status vitamina D (nizak unos hranom ili nedovoljno izlaganje suncu) ugrožavaju apsorpciju.

Starije osobe su rizična skupina jer imaju oslabljenu sintezu vitamina D u koži, također je česta akloridija tj. slabija kiselost u želucu što smanjuje apsorpciju.

Špinat je bogat okasalatima koji su ključni u stvaranju oksalatnih bubrežnih kamenaca te zbog toga osobe koje su sklone nastanku takve vrste kamenaca trebaju smanjiti unos.

Kalcij se ne apsorbira ako se precipitira s oksalatima ili ako tvori sapune sa slobodnim masnim kiselinama.

Zbog ovog je iskoristivost kalcija iz špinata koji obiluje oksalatima svega 5%.

Musaka od špinata

Kalij je mineral koji ima značajnu ulogu u normalnoj funkciji kardiovaskularnog sustava, ali i mišićnog.

Kalcij, natrij, kalij i magnezij održavaju tonus mišića i kontroliraju iritabilnost živaca.

Manjak kalija u kombinaciji s magnezijem i kalcijem dopridonosi hipertenziji.

Omjer natrija i kalija je vrlo bitan kalij omogućuje protok krvi kroz žile dok poveći unos natrija uz zasićene masne kiseline uzrokuje začepljenje krvnih žila, smanjen protok krvi i bolesti vezane uz krvožilni sustav.

Musaka od špinata

Kuhanjem dolazi do znatnog gubitka vitamina i minerala te se preporuča što češće konzumirati sirove namirnice kako bi nutrijente unijeli u što većoj količini.

Prikladni načini za sirove namirnice su sokovi od voća i povrća te salate.

Špinat je dobar izbor za osobe koje imaju poteškoća sa dnevnim unosom energije zbog čestog osjećaja gladi. U takvim slučajevima se preporuča hrana bogata proteinima i vlaknima, a špinat ima obilje vlakana.

Osobe koje su na terapiji antikoagulansima ili lijekovima za razrjeđenje krvi trebaju biti oprezne s unosom zelenog povrća zbog većih količina vitamina K zbog njegove uloge koja pospješuje zgrušavanje krvi.

 

 

Uživajte u današnjem jelu – musaka od špinata!

 

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

 

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img
Musaka od špinata i junetine Musaka je tradicionalno jelo porijeklom iz Grčke, Turske te država Bliskog istoka. Najčešći oblik musake je sa krumpirom i mesom, a često se koristi i patlidžan. Musaka od špinata je samo jedan od mnogih mogućnosti musake, a danas donosimo recept. Sastojci (6 osoba) ...Musaka od špinata za 1 sat