Musaka od špinata i junetine
Musaka je tradicionalno jelo porijeklom iz Grčke, Turske te država Bliskog istoka.
Najčešći oblik musake je sa krumpirom i mesom, a često se koristi i patlidžan.
Musaka od špinata je samo jedan od mnogih mogućnosti musake, a danas donosimo recept.
Sastojci (6 osoba)
- Špinat 700 g
- Poriluk 1 komad
- Pureće mljeveno meso 500 g
- Vrhnje za kuhanje 150 ml
- Mlijeko 250 ml
- Riža 80 g
- Mileram
- Jaja 2 komada
- Sol, papar, crvena paprika, maslinovo ulje
Kalorije
- 1 porcija sadrži 470 kcal
Vrijeme izrade
- Priprema: 15 minuta
- Pečenje: 45 minuta
- Ukupno: 1 sat
Priprema – Musaka od špinata
- Očistite listove špinata tako da ostane samo list bez stabljike.
- Blanširajte špinat.
- Narežite poriluk na kolutiće.
- Na tavu dodajte maslinovo ulje, poriluk, mljeveno pureće meso i začinite.
- U smjesu u tavi dodajte i rižu.
- To miješajte 5 minuta.
- U vatrostalnu zdjelu stavite podlogu od špinata pa smjesu sa mesom i tako dok ne dođete vrha zdjele.
- U zdjelu stavite 2 jaja, mlijeko, sol i vrhnje za kuhanje. Razmutite i prelijte po jelu.
- Stavite u pećnicu na 190 stupnjeva oko 45 minuta.
Posluživanje
- Po želji, poslužiti uz mileram.
Musaka od špinata – dodatne informacije
Musaka od špinata je dobar primjer obroka koje sadrži raznoliko povrće, ali i kvalitetno meso i masti.
Zeleno povrće sadrži cijeli spektar nutrijenata koji imaju blagotvorni učinak na organizam.
Bogat je kalijem, magnezijem, kalcijem, fosforom i željezom.
Od vitamina, prevladavaju K, C, A i vitamini B kupine.
Najvažnija uloga vitamina K je u procesu zgrušavanja krvi (zbog uloge u koagulaciji je dobio ime).
Vitamin K također sudjeluje u sintezi proteina kostiju.
Bez vitamina K, kosti stvaraju abnormalne proteine koji se ne mogu vezati s mineralima koji izgrađuju kosti.
Vitamin K je pridodan popisu komponenti hrane koje imaju ulogu u zdravlju kosti i prevenciji osteoporoze.
Status vitamina K, kao i vitamina D, nije u potpunosti ovisan o unosu hranom. Bakterije probavnog sustava sintetiziraju vitamin K te osiguravaju 10-15% dnevnih potreba.
Oko 99% kalcija u tijelu je u kostima i zubima (kao hidroksiapatit).
Kalcij u kostima, ali ne i kalcij u zubima, se može mobilizirati u svrhu regulacije njegove razine u krvi.
Kosti su dinamično tkivo koje otpušta odnosno posprema kalcij ovisno o potrebama organizma i unosu hranom.
Brojni faktori utječu na bioraspoloživost i apsorpciju kalcija.
Apsorpcija se povećava kod niskog unosa ili visokih potreba (rast, trudnoća, laktacija, tjelesna aktivnost koja opterećuje kosti čime povoljno utječe na mineralnu gustoću kosti).
Loš nutritivni status vitamina D (nizak unos hranom ili nedovoljno izlaganje suncu) ugrožavaju apsorpciju.
Starije osobe su rizična skupina jer imaju oslabljenu sintezu vitamina D u koži, također je česta akloridija tj. slabija kiselost u želucu što smanjuje apsorpciju.
Špinat je bogat okasalatima koji su ključni u stvaranju oksalatnih bubrežnih kamenaca te zbog toga osobe koje su sklone nastanku takve vrste kamenaca trebaju smanjiti unos.
Kalcij se ne apsorbira ako se precipitira s oksalatima ili ako tvori sapune sa slobodnim masnim kiselinama.
Zbog ovog je iskoristivost kalcija iz špinata koji obiluje oksalatima svega 5%.
Kalij je mineral koji ima značajnu ulogu u normalnoj funkciji kardiovaskularnog sustava, ali i mišićnog.
Kalcij, natrij, kalij i magnezij održavaju tonus mišića i kontroliraju iritabilnost živaca.
Manjak kalija u kombinaciji s magnezijem i kalcijem dopridonosi hipertenziji.
Omjer natrija i kalija je vrlo bitan kalij omogućuje protok krvi kroz žile dok poveći unos natrija uz zasićene masne kiseline uzrokuje začepljenje krvnih žila, smanjen protok krvi i bolesti vezane uz krvožilni sustav.
Kuhanjem dolazi do znatnog gubitka vitamina i minerala te se preporuča što češće konzumirati sirove namirnice kako bi nutrijente unijeli u što većoj količini.
Prikladni načini za sirove namirnice su sokovi od voća i povrća te salate.
Špinat je dobar izbor za osobe koje imaju poteškoća sa dnevnim unosom energije zbog čestog osjećaja gladi. U takvim slučajevima se preporuča hrana bogata proteinima i vlaknima, a špinat ima obilje vlakana.
Osobe koje su na terapiji antikoagulansima ili lijekovima za razrjeđenje krvi trebaju biti oprezne s unosom zelenog povrća zbog većih količina vitamina K zbog njegove uloge koja pospješuje zgrušavanje krvi.
Uživajte u današnjem jelu – musaka od špinata!
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata