Je li krvna plazma moguć lijek za koronu?

Rekonvalescentna plazma u borbi protiv koronavirusa

Je li krvna plazma moguć lijek za koronu?

Američka uprava za hranu i lijekova (FDA) odobrila je pristup dviju istraživačkih terapija koje su izvedene iz ljudske krvi. 

To su rekonvalescentne plazme i super imunološki globulini koji su bogati antitijelima jer potječu iz krvi osobe koja je oporavljena od virusne zaraze. Te terapije mogu se davati pojedincima koji su trenutno zaraženi virusom. 

Zbog toga je evaluacija ovih terapija u kontekstu kliničkog ispitivanja dosta važna. 

Korištenje plazme kod novooboljelih 

Dr. Eric Salazar je kazao kako korištenjem rekonvalescentne plazme može liječiti novooboljele pacijente. 

Rekonvalescentna plazma je dio krvne plazme koja se uzima od donora. Donor je u tom slučaju osoba koja je bila pozitivna na Covida-19 te je minimalno 2 tjedna oporavljena. 

Ta plazma sadrži dijelove imunološkog sustava kao što su antitijela protiv virusa. Ideja je takva da se njima potencijalno mogu liječiti pacijenti koji su trenutno zaraženi virusom. 

Takva terapija izvodila se i za vrijeme Španjolske gripe, Ebole, Sarsa i Mersa te postoje ograničena izvješća o učinkovitosti iste u različitim slučajevima.

Nedavna izvješća iz Kine im govore kako može biti djelotvorno. Za kako bi bili sigurni u tu terapiju potrebno je puno više donora i puno više testiranja. 

Je li krvna plazma moguć lijek za koronu?

Testiranje učinkovitosti liječenja plazmom

Shenzhen, Kina

  • Izloženost

5 kritično oboljelih pacijenata zaprimilo je transfuziju s rekonvalescentom plazmom. Rekonvalescentna plazma je davana između 10 i 22 dana nakon prijema.

  • Dobna i spolna skupina

Između 36 i 73 godina, od toga 2 dvije žene i 3 muškarca

  • Rezultati 

Svih petero pacijenata prije terapije bilo je u kritičnom stanju, primajući mehaničku ventilaciju tijekom početka terapije te su svi primili antivirusna sredstva i metilprednizolon.

Nakon transfuzije plazme tjelesna se temperatura normalizirala unutar 3 dana u 4 od 5 bolesnika. Virusno opterećenje se smanjilo, postalo je negativno 12 dana nakon transfuzije.Neutralizirana antitijela COVIDA-19 su se povisila.

Sindrom akutnog respiratornog distresa riješen je kod 4 pacijenta u 12 dana nakon transfuzije, a 3 bolesnika su odbijena od mehaničke ventilacije u roku od 2 tjedna liječenja. 

Od 5 bolesnika, tri su otpuštena iz bolnice (trajanje boravka: 53, 51 i 55 dana), a 2 su u stabilnom stanju u 37-i dan nakon transfuzije.

  • Zaključak

U ovom početnom nekontroliranom nizu slučajeva 5 kritično bolesnih pacijenata primjena rekonvalescentne plazme koja je neutralizirala antitijelo pratila je poboljšanje njihovog kliničkog stanja.Takva zapažanja zahtijevaju evaluaciju u kliničkim ispitivanjima.

Ovo testiranje ima i par svojih nedostataka. 

  1. Mali niz testiranja bez ikakve kontrole
  2. Nejasno je bi li se ovi pacijenti oporavili i bez transfuzije rekonvalescentne plazme
  3. Svi su pacijenti liječeni s više sredstava (uključujući antivirusne lijekove), a nije moguće utvrditi je li vidno poboljšanje moglo biti povezano s nekim od terapija osim rekonvalescentne plazme
  4. Transfuzija plazme je primijenjena 10 do 22 dana nakon primitka – da li bi različiti vremenski uvjeti primjene bili povezani s različitim ishodima ne može se utvrditi
  5. Nepoznato je hoće li ovakav pristup smanjiti stopu smrtnosti 

Kako doznajemo iz Kanadske krvne službe , Kanada je jedna od članica Međunarodne skupine stručnjaka zajedno s Australijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom, Italijom, Singapurom, Sjevernom Korejom, Nizozemskom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Ujedinjenim Američkim državama kako bi utvrdili je li rekonvalescentna plazma virusa COVID-19 učinkovita u liječenju koronavirua.

Evo još jednog primjera gdje se koristila rekonvalescentna plazma kao antitijelo u borbi protiv virusa. 

Ukratko: 19 pacijenata s prosjekom godina od 55 (11 muškaraca, 8 žena), 8 od tih pacijenata je bilo podloženo kroničnim bolestima – Svi stabilizirani i otpušteni iz bolnice 

Slika preuzeta: https://twitter.com/sid8998/status/1247826194260570113 

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img