Tijek oporavka od Covid-19

Sličnosti kod svih zaraženih

Kako COVID-19 u većini slučajeva počinje s simptomima obične gripe, teže je odrediti dijagnozu. Pacijent razvije simptome temperature i kašlja. Suhi kašalj se čini kao češća pojava. Ostali simptomi uključuju umor, bolove u mišićima, proljev i glavobolju. 

Tijek oporavka od Covid-19

Otprilike pet dana nakon pojave simptoma, kod nekih pacijenata razvije se kratkoća daha i nedostatak zraka (otežano disanje) što zahtijeva medicinsku pomoć. Brzo pogoršanje do akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS) koji zahtijeva mehaničku ventilaciju javlja se kod oko 10% pacijenata koji imaju otežano disanje.

Hospitalizirani pacijenti imaju neke zajedničke laboratorijske značajke. Primjerice, računalna tomografija (CT) prsnog koša često pokazuje upalu pluća s bilateralnom neprozirnošću stakla. Limfopenija je čest nalaz krvne pretrage. Odluka za testiranje na COVID-19 temelji se na kliničkoj prosudbi s obzirom na lokalnu epidemiologiju i klinički tijek. 

Prava stopa smrtnosti od COVID-19 nije poznata. Iako, prema zadnjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacija, 05.04.2020, od ukupnog broja zaraženih, 5.5% je umrlih na globalnoj razini, a u Europi je taj postotak 7.47%.

Tijekom trajanja epidemije, stope i postoci mogu biti samo procjene. Tek kada se završi i dok se prava testiranja mogu izvesti, moći će se znati i pravi broj. 

Unatoč nesigurnošću, većina zaraženih pacijenata (80%) se oporavi. Većina onih koji se oporave su ljudi u mlađoj životnoj dobi i bez znatnih zdravstvenih problema. 

Upala pluća uzrokovana virusom

Napravljeno je istraživanje o promjenama u CT nalazima prsnog koša kod zaraženih osoba, od početne dijagnoze do oporavka. Procijenjen je 21 pacijent (6 muškaraca i 15 žena, u dobi 25-63 godine) s potvrđenom upalom pluća.

Svi su pacijenti otpušteni nakon prosječnog hospitaliziranog razdoblja od 17 ± 4 dana (raspon: 11-26 dana). Maksimalno obuhvaćanje pluća dosegnulo je svoj vrhunac oko desetog dana od pojave početnih simptoma. Identificirane su 4 faze evolucije na CT-u prsnog koša i razlikuju se prema sljedećem: 

Rana faza (0-4 dana nakon pojave simptoma)

  • Negativni nalazi otkriveni su kod četiri pacijenta. Međutim, ponovljeni plućni CT pokazao je abnormalnosti pluća kod ta ista 4 pacijenta

Progresivna faza (5-8 dana nakon pojave simptoma)

  • Povećani linearni uzorak pacijenata s porastom ukupnog rezultata CT-a 
  • Infekcija se brzo pogoršala i proširila na bilateralnu distribuciju s više režnja

Faza vrhunca (10-13 dana nakon pojave simptoma)

  • Zahvaćeno područje pluća polako se povećavalo do vrhunca njegovog obuhvaćanja i gusta konsolidacija je postala sve prisutnija.

Apsorbirana faza (≥ 14 dana nakon pojave simptoma) 

  • Postupno rješavanje konsolidacije pacijenata sa smanjenim ukupnim rezultatom CT-a bez linearnog uzorka

U oporavku pacijenta od upale pluća uzrokovane COVID-19 virusom, nepravilnosti na CT-u prsnog koša pokazale su se kao najteže oko desetog dana od same pojave simptoma. Znaci poboljšanja CT-a u prsima počinju otprilike 14 dana nakon pojave početnih simptoma. Svi pacijenti podvrgnuti testiranju nisu imali otežane dišne simptome tijekom zaraze. 

Hoće li pacijenti koji se oporavljaju od COVID-19 imati dugoročne posljedice, nije poznato, kao ni razvijaju li dugotrajni imunitet na koronavirus.

Jesam li i dalje zarazan nakon oporavka?

Vjerojatno do neke mjere, iako je prvi niz studija daleko od konačnog u vezi s tim koliko dugo traje. Prethodna istraživanja iz Njemačke sugerirala su da zaraznost COVID-19 – za razliku od epidemije SARS-a iz 2003. – dostiže vrhunac i da oporavljeni pacijenti s blagim simptomima postaju nisko rizični oko 10 dana nakon što su se prvi razboljeli. 

Manje optimistično bilo je istraživanje koje je pokazalo da je virus preživio u dišnim putevima jednog kineskog pacijenta 37 dana – što je znatno iznad prosjeka od 24 dana za one s kritičnim stanjem bolesti.

Slika prikazuje glavne simptome, njihovo trajanje i proces suzbijanja virusa zaraženih osoba. Prvi graf prikazuje simptome kod oporavljene osobe, a drugi kod smrtnog slučaja.

Prijevod: Fever – Temperatura, Cough – Kašalj, Dyspnoea – Nedostatak zraka, ICU admission – Prijem na jedinicu intenzivne njege, Systematic corticosteroid – Sistemski kortikosteroidi, SARS-CoV-2 RNA positive – RNK SARS-CoV-2 pozitivan, Days after illness onset – Broj dana od početka simptoma, Sepsis – Sepsa, ARDS – Akutni respiratorni distres sindrom, Discharged – Otpušten, Acute cardiac injury – Akutna ozljeda srca, Acute kidney injury – Akutna ozljeda bubrega, Secondary infection – Sekundarna infekcija, Death – Smrt

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img