Tijek oporavka od Covid-19

Sličnosti kod svih zaraženih

Kako COVID-19 u većini slučajeva počinje s simptomima obične gripe, teže je odrediti dijagnozu. Pacijent razvije simptome temperature i kašlja. Suhi kašalj se čini kao češća pojava. Ostali simptomi uključuju umor, bolove u mišićima, proljev i glavobolju. 

Tijek oporavka od Covid-19

Otprilike pet dana nakon pojave simptoma, kod nekih pacijenata razvije se kratkoća daha i nedostatak zraka (otežano disanje) što zahtijeva medicinsku pomoć. Brzo pogoršanje do akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS) koji zahtijeva mehaničku ventilaciju javlja se kod oko 10% pacijenata koji imaju otežano disanje.

Hospitalizirani pacijenti imaju neke zajedničke laboratorijske značajke. Primjerice, računalna tomografija (CT) prsnog koša često pokazuje upalu pluća s bilateralnom neprozirnošću stakla. Limfopenija je čest nalaz krvne pretrage. Odluka za testiranje na COVID-19 temelji se na kliničkoj prosudbi s obzirom na lokalnu epidemiologiju i klinički tijek. 

Prava stopa smrtnosti od COVID-19 nije poznata. Iako, prema zadnjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacija, 05.04.2020, od ukupnog broja zaraženih, 5.5% je umrlih na globalnoj razini, a u Europi je taj postotak 7.47%.

Tijekom trajanja epidemije, stope i postoci mogu biti samo procjene. Tek kada se završi i dok se prava testiranja mogu izvesti, moći će se znati i pravi broj. 

Unatoč nesigurnošću, većina zaraženih pacijenata (80%) se oporavi. Većina onih koji se oporave su ljudi u mlađoj životnoj dobi i bez znatnih zdravstvenih problema. 

Upala pluća uzrokovana virusom

Napravljeno je istraživanje o promjenama u CT nalazima prsnog koša kod zaraženih osoba, od početne dijagnoze do oporavka. Procijenjen je 21 pacijent (6 muškaraca i 15 žena, u dobi 25-63 godine) s potvrđenom upalom pluća.

Svi su pacijenti otpušteni nakon prosječnog hospitaliziranog razdoblja od 17 ± 4 dana (raspon: 11-26 dana). Maksimalno obuhvaćanje pluća dosegnulo je svoj vrhunac oko desetog dana od pojave početnih simptoma. Identificirane su 4 faze evolucije na CT-u prsnog koša i razlikuju se prema sljedećem: 

Rana faza (0-4 dana nakon pojave simptoma)

  • Negativni nalazi otkriveni su kod četiri pacijenta. Međutim, ponovljeni plućni CT pokazao je abnormalnosti pluća kod ta ista 4 pacijenta

Progresivna faza (5-8 dana nakon pojave simptoma)

  • Povećani linearni uzorak pacijenata s porastom ukupnog rezultata CT-a 
  • Infekcija se brzo pogoršala i proširila na bilateralnu distribuciju s više režnja

Faza vrhunca (10-13 dana nakon pojave simptoma)

  • Zahvaćeno područje pluća polako se povećavalo do vrhunca njegovog obuhvaćanja i gusta konsolidacija je postala sve prisutnija.

Apsorbirana faza (≥ 14 dana nakon pojave simptoma) 

  • Postupno rješavanje konsolidacije pacijenata sa smanjenim ukupnim rezultatom CT-a bez linearnog uzorka

U oporavku pacijenta od upale pluća uzrokovane COVID-19 virusom, nepravilnosti na CT-u prsnog koša pokazale su se kao najteže oko desetog dana od same pojave simptoma. Znaci poboljšanja CT-a u prsima počinju otprilike 14 dana nakon pojave početnih simptoma. Svi pacijenti podvrgnuti testiranju nisu imali otežane dišne simptome tijekom zaraze. 

Hoće li pacijenti koji se oporavljaju od COVID-19 imati dugoročne posljedice, nije poznato, kao ni razvijaju li dugotrajni imunitet na koronavirus.

Jesam li i dalje zarazan nakon oporavka?

Vjerojatno do neke mjere, iako je prvi niz studija daleko od konačnog u vezi s tim koliko dugo traje. Prethodna istraživanja iz Njemačke sugerirala su da zaraznost COVID-19 – za razliku od epidemije SARS-a iz 2003. – dostiže vrhunac i da oporavljeni pacijenti s blagim simptomima postaju nisko rizični oko 10 dana nakon što su se prvi razboljeli. 

Manje optimistično bilo je istraživanje koje je pokazalo da je virus preživio u dišnim putevima jednog kineskog pacijenta 37 dana – što je znatno iznad prosjeka od 24 dana za one s kritičnim stanjem bolesti.

Slika prikazuje glavne simptome, njihovo trajanje i proces suzbijanja virusa zaraženih osoba. Prvi graf prikazuje simptome kod oporavljene osobe, a drugi kod smrtnog slučaja.

Prijevod: Fever – Temperatura, Cough – Kašalj, Dyspnoea – Nedostatak zraka, ICU admission – Prijem na jedinicu intenzivne njege, Systematic corticosteroid – Sistemski kortikosteroidi, SARS-CoV-2 RNA positive – RNK SARS-CoV-2 pozitivan, Days after illness onset – Broj dana od početka simptoma, Sepsis – Sepsa, ARDS – Akutni respiratorni distres sindrom, Discharged – Otpušten, Acute cardiac injury – Akutna ozljeda srca, Acute kidney injury – Akutna ozljeda bubrega, Secondary infection – Sekundarna infekcija, Death – Smrt

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img