katastor

Sushi bez riže – losos/krastavac – 25 minuta

Malo drugačiji sushi

Sushi je vrlo popularno azijsko jelo za koje se pojavio interes za pripremu u vlastitom domu.

Pojavile su se različite radionice na kojima polaznici uče raditi vlastiti sushi.

Tako su se pojavile i različite varijante sushi-a od kojih je jedan i današnji recept.

Danas donosimo sushi bez riže u kojem je ulogu riže preuzeo krastavac.

Sastojci (1 osoba)

  • Krastavac 1/2 komad
  • Losos 100 g
  • Mango 1/2 komada
  • Sezam 2 žlice
  • Krem sir 100 g
  • Avokado 1/2 komada

Kalorije

  • 1 porcija sadrži 480 kcal

Vrijeme izrade

  • Priprema: 25 minuta

Priprema – Sushi bez riže

  • Operite krastavce i narežite ih na tanke trake. Posložite jednu do druge da se malo preklapaju. Uzmite papirnati ubrus i lagano utapkajte po krastavcima kako bi pokupili višak vode.
  • Narežite avokado i mango na duže uzdužne trake. Narežite losos na duže trake.
  • Krem sirom namažite pola površine krastavaca. Posložite zdužno mango, avokado i losos.
  • Sve zarolajte i narežite na jednake dijelove.
  • Posipajte sezamom.

Posluživanje

  • Poslužiti odmah nakon pripreme hladno.

Sushi bez riže – dodatne informacije

Sushi je tradicionalno japansko jelo koje ima sve veću rasprostranjenost po svijetu.

Sastoji se od malih zalogaja u kojem je glavna namirnica riža.

Kao izvor proteina u sushi-u prestavlja riba i morski plodovi.

Od ribe najčešće se koristi tuna, losos, jegulja te sabljarka. Također, česta pojava su i kozice i rakovi.

Riba se može koristiti sirova, dimljena ili pečena. Kozice se koriste sirove ili pržene.

Sushi postoji i u vegetarijanskom obliku u kojem se kao punjenje koristi avokado, krastavac i mrkva.

Sushi bez riže

Losos je plava riba bogata omega-3 masnim kiselinama (eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) čime pridonosi održavanju neuroloških funkcija te regulaciji kolesterola i krvnog tlaka.

Riba ne proizvodi omega-3 masne kiseline, već mikroalge kojima se hrane.

Učinci omega-3 masnih kiselina imaju širok spektar, a neki od njih su utjecaj na artritis, psorijazu, atopijski ekcem, Crohnova bolest, cistična fibroza, fenilketonurija te povoljan utjecaj na imunološki i reproduktivni sustav te kosti i kožu.

Sadrži i velike količine vitamina topljivih u mastima, D, E, i A.

Astaksantin se također nalazi u lososu, a pripada skupini karotenoida i ima iznimno antioksidativno djelovanje. Ono lososu daje prepoznatljivu narančastu boju.

Pridonosi poboljšanju stanja krvožilnog sustava, a često se koristi kao dodatak prehrani za pripremu kože za sunce.

Sushi bez riže

Mango je koštuničavo tropsko voće podrijetlom iz jugoistočne Azije.

Dozreli mango bogat je fruktozom, glukozom i saharozom, dok je onaj nedozrio bogat škrobom i pektinom, što upućuje na to da se s vremenom mijenja sastav pulpe te da se određenim procesima škrob pretvara u glukozu i fruktozu.

Od vitamina sadrži najviše A i C.

Vitamin C snažan je antioksidant koji štiti tijelo od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali, dok vitamin A uz karotenoide čuva zdravlje očiju.

Mango sadrži fitokemikalije topive u vodi (polifenoli) i one topive u mastima (karotenoidi).

Karotenoidi imaju snažna antioksidativna i antikancerogena svojstva.

Inhibiraju rast stanica raka, jačaju obrambeni sustav, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, te štite od stvaranja mrene.

Sushi bez riže

Najznačajniji polifenoli u mangu su mangiferin, katehini, kvercetin, kempferol, antocijani, galna kiselina, elaginska kiselina i benzojeva kiselina.

Raznovrsna prehrana bogata voćem i povrćem je najbolji način unosa polifenolnih spojeva, jer se na taj način unosi veliki raspon polifenola i drugih antioksidanata koji mogu djelovati samostalno ili sinergistički.

Kvercetin u interakciji s askorbinskom kiselinom omogućuje povećanje antiproliferativnog učinka. Povećani učinak povezan je s mogućnošću askorbinske kiseline da zaštiti polifenole od oksidativne degradacije.

U mangu nalazi se i vitamin C i kvercetin te je zato mango primjer kompletnog voća čije se komponente međusobno nadopunjuju.

 

Sushi bez riže može se napraviti na puno načina uz kombinaciju drugih vrsta riba i povrća, a na potrošaču je da ga prilagodi svojim preferencijama.

Ovakva jela, kao što je sushi bez riže, obožavateljima kulinarstva daju mogućnost šarolikog isprobavanja novih kombinacija.

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Napomena uz članak:

Ukoliko ste primijetili greške ili netočnosti u tekstu, molimo vas da nam javite na podrska@edoktor.hr kako bismo ih što prije ispravili.

Ovaj članak služi isključivo u informativne i edukativne svrhe. Navedene informacije nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Za sva zdravstvena pitanja ili probleme, obratite se svom liječniku ili drugom kvalificiranom zdravstvenom djelatniku.

Novo!

Kako zaustaviti proljev – sve što trebate znati

Proljev je jedno od najčešćih probavnih stanja koje može pogoditi svakoga, bez obzira na dob ili način života. Iako...

Friteza na vrući zrak – može li uzrokovati metale u organizmu?

Friteza na vrući zrak može uzrokovati povećan broj metala u tijelu Friteze na vrući zrak, poznatije kao "air fryeri", postale...

Med Contour tretman – smanjite celulit u nekoliko tjedana

Što je Med Contour tretman i kako djeluje na smanjnje obujma i celulit? Med Contour tretman je neinvazivna, visokotehnološka metoda...

Alergija na pelud – može li se izbjeći?

Alergija na pelud: Kako prepoznati simptome i olakšati si život u sezoni cvatnje Kad priroda procvjeta – naše oči zasuze?Proljeće...
spot_img

Morate pročitati

Tetanus cjepivo, simptomi, liječenje

Što je tetanus i kako se prenosi? Tetanus je bakterijska...

Opekline – kako ih prepoznati i 7 savjeta za pomoć

Što su opekline i kako nastaju? Opekline su ozlijede kože...

Nakon koliko djeluje Normabel

Nakon koliko djeluje Normabel? Brzina početka djelovanja Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju pacijenti koji počnu uzimati Normabel jest: “Nakon koliko...

Nixar tablete – čemu služe i nakon koliko djeluju

Što su Nixar tablete? Nixar tablete su jedan od najpoznatijih antihistaminika nove generacije koji se koristi za liječenje simptoma alergije....

Možda vam se svidiPovezano
Preporučujemo vam

Malo drugačiji sushi Sushi je vrlo popularno azijsko jelo za koje se pojavio interes za pripremu u vlastitom domu. Pojavile su se različite radionice na kojima polaznici uče raditi vlastiti sushi. Tako su se pojavile i različite varijante sushi-a od kojih je jedan i današnji recept. Danas donosimo...Sushi bez riže - losos/krastavac - 25 minuta