Kupanje bebe može biti zabavno iskustvo za sve

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Kupanje bebe prvi puta

Vrijeme je za to prvo kupanje – a vi ste mu se jednako radovali i strepili. Neke bebe odmah odu u vodu, dok drugima treba vremena da se prilagode ovom novom iskustvu – ali postoji kupka za bebe za svakoga.

Kupanje bebe može biti stresno, pogotovo za prvo roditeljstvo. Ne samo da se bebe mogu dojmiti nemoguće krhko, već nikad ne znate je li im dovoljno ugodno.

Bez obzira kupate li svoju prvu bebu prvi put ili ste na bebi broj tri, možda ćete i dalje imati pitanja o kupanju novorođenčeta.

Kupanje bebe – Dodavanje vremena za kupanje bebinoj rutini je nešto što možete započeti ubrzo nakon što se beba rodi.

Neki pedijatri preporučuju odgodu prvog kupanja bebe dok ne navrši nekoliko dana. To je zato što je vaša beba nakon rođenja prekrivena verniksom, voštanom tvari na koži koja štiti bebu od klica iz okoline.

Ukoliko imate porod u bolnici, bolničke sestre ili osoblje će očistiti amnionsku tekućinu i krv nakon rođenja vašeg djeteta. Ali vjerojatno ćete imati mogućnost reći im da ostave višak vernixa ako tako odlučite.

Nakon što bebu dovedete kući, možete je okupati spužvom. Možete očistiti njihovu glavu, tijelo i pelensko područje. Ovo je najsigurniji način kupanja bebe dok joj ne otpadne pupčana vrpca.

Nakon što pupkovina sama otpadne, možete početi kupati svoju bebu tako da njeno tijelo uronite u plitku kadu.

Čitajte dalje kako biste saznali kako okupati svoju bebu i druge stvari koje trebate znati o vremenu kupanja.

Kako okupati bebu spužvicom

Vaše novorođenče treba kupati spužvom prvih nekoliko tjedana života. Ovo je najjednostavniji način da očistite bebu prije nego pupčana vrpca otpadne.

Kupke spužvom također su najbolji način za kupanje dječaka koji su obrezani dok mjesto obrezivanja ne zaraste.

Svoju bebu također možete okupati spužvom kad god želite oprati dio ili cijelo tijelo bez da se pokvasi.

Prije nego što svoju bebu okupate spužvom, provjerite imate li sve potrebne potrepštine nadohvat ruke. Također ćete htjeti zagrijati sobu kako bi vašoj bebi bilo ugodno.

kupanje bebe

Prvo kupanje bebe

Dok je dugogodišnja praksa bila kupanje bebe odmah nakon poroda, novija istraživanja sugeriraju da bi odgađanje prvog kupanja moglo biti od koristi.

U svakom slučaju, vjerojatno je da će sestre prvo kupati bebu, ali uvijek možete gledati što rade i tražiti savjete za kupanje kod kuće.

Nakon što dođete kući, najbolje je kupati svoje novorođenče jednom do dva puta tjedno dok mu pupčana ranica ne otpadne. Dok se to ne dogodi, nemojte im potapati tijelo u vodu. Umjesto toga, upotrijebite toplu krpu za pranje i nježno ih okupajte spužvicom ili mekom krpom, počevši od glave i lica pa prema dolje.

mi se isto kupamo svaku večer jer bolje spavaju, ako slučajno propustimo to je ludnica cijelu noč …

anonimni izvor s foruma

Temperatura za kupanje bebe

Pri kupanju potrebno je paziti na adekvatnu temperaturu vode i prostorije. Idealna temperatura vode je ona oko 32°C. Temperatura prostorije trebala bi biti 23-25°C. Tijekom prvih nekoliko mjeseci ne bi trebalo djecu kupati dulje od 5-7 minuta.

Što treba za pripremiti za kupanje

Za prvo pravo kupanje u vodi potrebno vam je sljedeće:

  • plastična kadica za kupanje
  • podloga ili veliki ručnik za ispod kadice
  • termometar za vodu
  • pamučna pelena ili spužva
  • nježan sapun prilagođenog pH
  • ulje za njegu
  • čista pelena
  • krema za guzu,
  • pidžamica ili bodi
kupanje bebe
kupanje bebe

S čime kupati bebu

Neki roditelji odlučuju se na kupanje novorođenčadi isključivo vodom. Drugi, koriste lagane šampone namijenjene kupanju beba. Na vama je da izaberete kako će te održavati higijenu djeteta.

ja sam svoju kupala prvih 8 il 9 mjeseci samo vodom ili vodom i maslinovim uljem (bila je zima). i sad ju (s 13 mjeseci) kupkom perem samo jednom tjedno, eventualno guzu ponekad ako vidim da treba.

anonimni izvor s foruma

Kako se kupa beba

Važno je napomenuti da se beba kupa uvijek od glavice pa prema nogicama. Posebno budite pažljivi s intimnim dijelovima. Koristite meku, čistu krpicu i mlaku vodu. Ukoliko imate djevojčicu, uvijek perite od naprijed prema natrag  i ne zaboravite nježno obrisati između nabora kože. Imate li dječaka, samo mu obrišite penis.

Zabavite se!

Iako prvo kupanje može biti stresno, kasnije ono može biti prava prilika za zabavu i zbližavanje. Zabavite se s djetetom! Valja napomenuti da ne vole sve bebe kupanje. Međutim možete joj pomoći da se osjeća ugodno ako i vas vidi da ste entuzijastični. Ponesite igračke, zabavite ju. Kupanje može biti prekrasna uspomena s vašom bebom!

Nikad ne ostavljajte bebu samu za vrijeme kupanja!

 

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Pročitajte i Spavanje beba – Treba li buditi bebu za hranjenje?

Zapratite nas na našem Facebooku