Spavanje beba – Treba li buditi bebu za hranjenje?

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Spavanje beba, ali i njihovo hranjenje može biti zbunjujuće. Posebno kad se radi o novim roditeljima nekad je teško uhvatiti bebin ritam te razumjeti što joj i kada treba. Normalno je pitati se koliko beba treba spavati i kada te koliko često ju treba hraniti. Prije svega valja napomenuti da se spavanje beba može razlikovati od bebe do bebe te ponekad neke bebe jednostavno vole više spavati od drugih. Spavanje beba je individualno i osim u slučaju žutice*, normalno je da neke bebe jednostavno više spavaju.

*U slučaju da vaša beba ima žuticu, (najčešće se to zna već pri otpustu iz bolnice), moguće je da će htjeti više spavati, međutim taj podatak svakao provjerite s vašim pedijatrom. U takvim slučajevima, bebu bi trebali buditi za hranjenje, ukoliko je spavanje predugo. (Pročitajte više u nastavku.)

Koliko spava novorođenče

Novorođene bebe spavaju od 11 do 16 sati dnevno, u svako doba dana i noći. Obrasci spavanja vaše bebe mogu biti nepredvidivi neko vrijeme i nema potrebe da na početku bebi kreirate raspored spavanja.

Novorođenčad, iako spava u prosijeku 11 do 16 sati, u komadu to može biti samo sat ili dva. Tijekom prva tri mjeseca života bebe počinju pomalo spavati sve duži period. Međutim, valja napomenuti da većina novorođenčadi ne spava više od 4 do 6 sati po danu ili noći. Spavanje beba je individualno te se ne morate odmah zabrinuti ukoliko vaše dijete nije u ovim okvirima.

Znaju li bebe razlikovati dan i noć?

Ne u početku. Dok vaša beba ne navrši oko mjesec dana, količina sna koju dobije tijekom noći bit će otprilike jednaka količini koju dobije tijekom dana. U razdoblju od 6 tjedana do 3 mjeseca, bebina osnovna tjelesna temperatura i melatonin (hormon koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja) pomoći će joj da počne razvijati ciklus spavanja/budnosti koji razlikuje noć od dana. Spavanje beba nakon vrlo kratkog vremena postaje uravnoteženo (u smislu noći i dana).

Spavanje beba na trbuhu

Preporuka je da bebe u prvoj godini života spavaju na leđima. Kada bebu stavite u krevet, polegnite je na leđa da biste umanjili rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Što ako se beba sama okreće na trbuh?

Ukoliko se beba svaku noć okreće u snu na trbuh, slobodno ju pustite da tako nastavi spavati. Bebe će se naučiti okretati na trbuh u razdoblju između 4 i 6 mjeseci i nakon toga teško da će uvijek spavati na leđima. Međutim, dijete bi trebalo što je više moguće spavati na leđima do prve godine života. Osim toga, pazite da oko bebe nema jastuka, plišanih igrački i drugih predmeta iz krevetića.

Spavanje beba do 1 godine

Ukoliko je beba mlađa od godine dana svakako je, ukoliko primijetite da spava na trbuhu prebacite na leđa. Uvijek stavljajte bebu u krevet na leđa do njezinih navršenih 12 mjeseci, jer ćete tako umanjiti rizik od SIDS-a koji je jedan od vodećih uzroka smrti tijekom djetetove prve godine života, odnosno najviše u razdoblju od 4. do 6. mjeseca.

Inače, spavanje na leđima je zdrava navika. Bebe koje su se navikle na stalno spavanje na leđima imaju manji rizik od groznice, začepljenja nosa i infekcija uha od beba koje spavaju na trbuhu.

Spavanje beba na boku

Roditelji često radi bljuckanja beba smatraju da je bočni položaj spavanja ili spavanje na trbuhu bolje rješenje. Međutim, kao i kod spavanja na trbuhu, spavanje na boku se ne preporuča prije navršenih godinu dana.

Spavanje beba po mjesecima

Raspored spavanja bebe od 4 do 6 mjeseci
Ukupno spavanje dnevno12 do 16 sati
Vaše jutro počinje oko …6 ujutro do 8 ujutro
Dnevni “spavanci”2 do 4 drijemanja, svakih 30 minuta do 3 sata
(drijemanja se smanjuju dolaskom u 6.mjesesc)
Vrijeme za spavanje je oko … 18 sati do 20 sati
Noćni san4 do 10 sati u jednom dijelu i 9 do 12 sati ukupno

Trebam li buditi bebu za hranjenje?

Općenito govoreći, ne nakon prvih nekoliko tjedana. Pitajte pedijatra kada je potrebno probuditi bebu i kada je u redu pustiti je da duže spava bez jela.

To će ovisiti o tome kako se vaša beba hrani i raste, posebno dok ne dobije natrag težinu koju je izgubila odmah nakon rođenja. (Većina beba gubi na težini u prvim danima nakon rođenja, a dobivaju je natrag u dobi od oko 2 tjedna.) Liječnik vaše bebe može preporučiti buđenje bebe svakih nekoliko sati dok se beba ne vrati na svoju porođajnu težinu.

Ukoliko vaša beba stalno raste i dobiva na težini iznad svoje porođajne težine, dobro se doji ili hrani na bočicu i ima dovoljno mokrih i pokakanih pelena za svoju dob, tada vaš pedijatar može reći da je u redu pustiti je da spava dugo – čak 8 ili više sati. (Većina mladih beba će se probuditi gladna i prije ovoga!)

Kada beba počinje spavati cijelu noć?

Ovisi o bebi. Obično do 6 mjeseci, većina – ali ne sve – bebe mogu spavati 8 do 12 sati, uz kratka buđenja, ali bez hranjenja, tijekom noći. Međutim, to ne znači da će tako i vaša beba. Neka dojenčad spavaju do osam sati noću već u dobi od nekoliko tjedana, ali mnoga neće spavati toliko dugo dok ne postanu starija.

Čak i ako ne spava cijelu noć, obrasci spavanja vaše bebe će vjerojatno biti predvidljiviji nakon nekoliko mjeseci.

Više članaka za mame čitajte u našoj rubrici mamamami.

Lajkajte nas na facebooku i instagramu.