LUPOCET 1000 – Znate li ispravno koristiti ovaj lijek?

LUPOCET FORTE 1000 mg filmom obložene tablete, jedna tableta sadrži 1000 mg paracetamola. Pomoćna tvar s poznatim učinkom: jedna tableta sadrži 7,7 mg laktoze hidrata. Filmom obložena tableta.

LUPOCET FORTE 1000 mg filmom obložene tablete su bijele, ovalne, bikonveksne tablete dimenzija 20,1 x 10,1 mm s urezom na obje strane. Razdjelni urez služi samo kako bi se olakšalo lomljenje tablete radi lakšeg gutanja, a ne da bi se podijelila na jednake doze. 

Što je LUPOCET FORTE i za što se koristi?

LUPOCET FORTE sadrži paracetamol koji pripada skupini lijekova za ublažavanje bolova i snižavanje povišene tjelesne temperature (analgetika i antipiretika). Koristi se za ublažavanje blage do umjerene boli (uključujući osteoartritis) i za snižavanje povišene tjelesne temperature. Lijek je namijenjen za kratkotrajnu primjenu u odraslih i adolescenata starijih od 16 godina. Tablete su ovalnog oblika pa se lakše mogu progutati. Zbog filmske ovojnice nemaju neugodan okus. Obavezno se obratite Vašem liječniku ako se ne osjećate bolje ili ako se osjećate lošije nakon 3 dana. 

Što morate znati prije nego počnete uzimati LUPOCET FORTE?

Nemojte uzimati LUPOCET FORTE:

  • ako ste alergični na paracetamol ili neki drugi sastojak ovog lijeka
  • ako ste mlađi od 16 godina

Upozorenja i mjere opreza 

Obratite se Vašem liječniku ili ljekarniku prije nego uzmete LUPOCET FORTE: 

  • ako imate problema s bubrezima i/ili jetrom
  • ako imate oštećenu jetru zbog pretjerane konzumacije alkoholnih pića 
  • ako istodobno uzimate druge lijekove koji sadrže paracetamol

Obavijestite Vašeg liječnika ako bol usprkos primjeni ovog lijeka traje dulje vrijeme. Obavijestite Vašeg liječnika ako tijekom duljeg razdoblja morate uzimati LUPOCET FORTE (npr. zbog ublažavanja boli zbog artritisa). 

Kako uzimati LUPOCET FORTE?  

Uvijek uzmite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako Vam je rekao Vaš liječnik ili ljekarnik. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni. Pridržavajte se preporučenog doziranja. 
Odrasli (uključujući starije osobe) i adolescenti stariji od 16 godina:
Uzimajte jednu tabletu svaka 4 sata, prema potrebi. Ne uzimajte više od 4 tableta unutar 24 sata.

Ako slučajno uzmete više LUPOCET FORTE tableta nego što ste trebali odmah se javite najbližoj hitnoj pomoći ili o tome obavijestite Vašeg liječnika ili ljekarnika. Uzmite preostale tablete ili uputu o lijeku sa sobom kako bi zdravstveni djelatnici kojima ste se obratili znali točno koji ste lijek uzeli. 

Ako ste propustili jednu dozu LUPOCET FORTE tableta, u slučaju da je i dalje prisutna vrućica ili bol uzmite sljedeću dozu lijeka. Vremenski razmak između doza ne smije biti manji od 4 sata. Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu. Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se Vašem liječniku ili ljekarniku.

lupocet

Lupocet 1000 šumeće tablete

LUPOCET1000 šumeće tablete je lijek koji se izdaje bez recepta, a pripada skupini lijekova koji djeluju kao analgetici (lijekovi za ublažavanje boli) i antipiretici (lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature).

LUPOCET1000 šumeće tablete namijenjene su za ublažavanje boli različitog podrijetla: glavobolje, zubobolje, gripoznih stanja, boli u području nekog živca, upale živca, upalnog oštećenja perifernih živaca, ishijalgije, mišićnog reumatizma, boli nakon operacija i ozljeda, bolnih menstruacija te za snižavanje povišene tjelesne temperature. Posebno su pogodne u liječenju bolesnika osjetljivih na salicilate. Ne nadražuju želučanu sluznicu te ih mogu uzimati i osobe sa želučanim tegobama, odnosno čirom (vrijedom) na želucu ili dvanaesniku.

Ovaj lijek pogodan je i za ublažavanje bolova kod artroza.

Moguće nuspojave

Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se one neće pojaviti kod svakoga. Uz terapijsku dozu lijeka nuspojave su općenito rijetke. 

Prestanite uzimati lijek i odmah obavijestite liječnika ako primijetite ili sumnjate na sljedeće nuspojave: 

  • alergijske reakcije koje mogu biti i težeg oblika kao što je kožni osip i svrbež, ponekad kao oticanje usnica i lica ili kao pojava kratkog daha 
  • kožni osip ili ljuštenje kože, čirevi u ustima 
  • tegobe s disanjem (vjerojatnost da se pojavi ovakva reakcija je veća ako ste prethodno na isti način reagirali pri primjeni nekog drugog lijeka protiv boli, npr. ibuprofen, acetilsalicilatna kiselina) 
  • neobjašnjiva pojava modrica ili krvarenja 
  • mučnina, iznenadni gubitak tjelesne mase, gubitak apetita, žuto obojene bjeloočnice i koža. 

Vrlo rijetko prijavljeni su slučajevi ozbiljnih kožnih reakcija.

Nuspojave možete prijaviti ovdje. Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni.

Lupocet 1000 Cijena u ljekarnama 

Kako saznajemo iz ljekarni u gradu Zagrebu, cijena Lupocet Forte 1000 mg iznosi između 30 i 40 kn. 

U jednoj zagrebačkoj ljekarni je 31,00 kn, dok je u drugoj 34,46 kn. Cijene variraju od ljekarne do ljekarne. 

Razlika između Lupoceta i Neofena kao čepića za bebe >>>

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img