Čepići za bebe Lupocet, Neofen ili Eferalgan, kada uzeti?

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Čepići za bebe – Ublažavanje temperature kod beba i male djece

NEOFEN čepići za bebe – Ibuprofen

NEOFEN čepići sadrže ibuprofen koji pripada skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova.

NEOFEN 60 mg čepići koriste se za snižavanje povišene tjelesne temperature. Također za ublažavanje blagih do umjereno jakih bolova. To su na primjer bol pri nicanju zubi, zubobolja, uhobolja, glavobolja, grlobolja i bol kod istegnuća i uganuća.

NEOFEN čepići se također koriste za ublažavanje simptoma prehlade i gripe.

NEOFEN čepići su namijenjeni za liječenje djece u dobi od 3 mjeseca do 2 godine.

LUPOCET BABY čepići za bebe – Paracetamol

LUPOCET BABY čepići se primjenjuju za snižavanje povišene tjelesne temperature koja je povezana s prehladom, gripom, dječjim zaraznim bolestima ili reakcijom na cijepljenje. Također i za ublažavanje boli pri nicanju zuba, zubobolje, glavobolje i grlobolje.

Doziranje se treba temeljiti na tjelesnoj masi djeteta. Približna dob u odnosu na tjelesnu masu navedena je samo kao smjernica. Preporučena pojedinačna doza paracetamola je 10 – 15 mg/kg tjelesne mase, a najveća dnevna doza je 60 mg/kg na dan.

EFERALGAN Čepići za bebe 80 mg / 150 mg (paracetamol)

Koriste se za snižavanje povišene temperature kod beba povezane s gripom, prehladom, dječjim zaraznim bolestima npr. vodene kozice , hripavac, ospice, zaušnjaci ili kod reakcija na cijepljenje.

Ublažavaju blagu do umjerenu bol  – npr kod zubobolje ili nicanja zuba, grlobolje ili glavobolje.

Eferalgan 80 mg čepići za bebe se primjenjuju od 5 kg do 8 kg (približno 2 mjeseca do 7 mjeseci starosti) 

Eferalgan 150 mg čepići za bebe se primjenjuju od 10 kg do 15 kg kg (približno 12 mjeseci do 3 godine starosti) 

Primjena je kratkotrajna. 

čepići za bebe 

Lijekovi koji sadrže paracetamol UPOZORENJE

Ukoliko djetetu dajete neke od čepića koji sadrže paracetamol, nemojte ih kombinirati s drugim lijekovima koji sadrže paracetamol (bez obzira što ih uzimate bez recepta) kako nebi došlo do predoziranja i ozbiljnjih oštećenja jetre. 

Vrućica kod beba – Povišena temperatura

Bebe i mala djeca imaju imuni sustav koji je u razvoju te na mnoge mikroorganizme koji su prisutni u njihovom okruženju reagiraju burno – s povišenom temperaturom.

Mnoge bebe dobro su zaštićene – roditelji ih štite higijenom i njegom i ne vode ih na mjesta gdje bi se mogle zaraziti (primjerice u vrtiće, kina, kazališta ili šoping centre). Ta su mjesta osobito opasna u zimskim mjesecima u razdoblju kada su epidemije gripe ili drugih respiratornih bolesti. Bebe koje su tako zaštićene najčešće prođu cijelu prvu godinu života bez povišene temperature.

Svejedno, povišena se temperatura kod beba može javiti, primjerice, nakon cijepljenja ili pri izbijanju zubića. Međutim, to obično brzo prođe, a u nekim slučajevima čak ni ne treba davati lijekove za snižavanje temperature.

Ugroženije za dobivanje povišene temperature su bebe koje imaju stariju braću koja pohađaju kolektiv (primjerice vrtić) u kojem se uvijek može naći poneka bakterija ili virus, te oni lako prenesu maloj neotpornoj bebici neku bolest.

Također, mala djeca između prve i treće godine koja su tek krenula u vrtić mogu biti jako često bolesna. Najčešće se radi o virusnim respiratornim bolestima praćenim povišenom ili visokom temperaturom.

 

 

 

 

 

 

rućica kod beba – Što poduzeti?

U našem tijelu neprestano se odvijaju različiti kemijski procesi, pri čemu se neprestano oslobađa određena količina topline. Nju regulira poseban “termostat” u mozgu. Kada tu toplinu izmjerimo instrumentom, onda to nazivamo temperaturom.

Pojačano stvaranje topline kod djece najčešće izazivaju upalne ili zarazne bolesti. Kod njih se stvaraju i oslobađaju posebne kemijske tvari – pirogeni. Tada nastaje vrućica ili stanje povišene tjelesne temperature. To nije uvijek štetno jer:
– signalizira postojanje bolesti
– pomaže praćenju tijeka bolesti, ali ne i težine
– pomaže nespecifičnu imunost tijela (“temperatura je prijatelj organizm”)

Čepići za bebe

čepići za bebe

Kada i kako dati paracetamol, a kada ibuprofen?

Čepići za bebe – Paracetamol se daje kod temperature od 38 do 39 stupnjeva Celzijevih. Njegovo djelovanje traje od 4 do 6 sati, a može se davati 4 puta na dan i ne češće od svaka 4 sata.

Čepići za bebe – Ibuprofen se preferira kod temperatura viših od 39 stupnjeva Celzijevih i njegovo djelovanje traje od 6 do 8 sati. Razmak između pojedinih doza ibuprofena ne smije biti manji od 4 sata. Djeci do 3 mjeseca starosti ne smije se davati ibuprofen. Djeci od 3 do 6 mjeseci ne daje se dulje od 1 dana bez preporuke liječnika, a kod djece starije od 6 mjeseci ne dulje od 3 dana bez preporuke liječnika.

Ova dva lijeka mogu se i kombinirati. Na primjer, ako je navečer vrlo visoka temperatura može se dati ibuprofen, a preko dana i kod nižih vrijednosti paracetamol.

Doziranje paracetamola kod djece do godinu dana
0 – 3 mjeseca (do 5 kg) 10-15 mg/kg 3-4x dnevno
3 mjeseca – 1 godina (od 5 do 10 kg) 60-120 mg 3-4x dnevno

Doziranje ibuprofena kod djece do godinu dana
3 – 6 mjeseci (manje od pet kg) 50 mg 3x dnevno
6 mjeseci – 1 godina (od 6 do 8 kg) 50-75 mg 3x dnevno
6 mjeseci – 1 godina (od 9 do 12 kg) 50-75 mg 3-4x dnevno

*Obavezno pročitajte upute prije primjene bilo kakvog lijeka, te se posavjetujte s vašim pedijatrom.

*U slučaju da temperatura ne prestaje nakon (1 dana kod beba ili 3 dana kod djece) obavezno se obratite vašem pedijatru.

 

 

Pročitajte više o smještaju roditelja uz dijete u bolnici >>>

 

Družimo se na i na facebook grupi, postavite pitanje u našoj Facebook zajednici