Jednokratni dodatak na mirovinu 2023 manji od očekivanog

Jednokratni dodatak na mirovinu iz točke I. ove Odluke isplatit će se korisnicima mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, zatečenima u isplati mirovine za mjesec rujan 2023., ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za mjesec rujan 2023. ne prelazi iznos od 700,00 eura.

U ukupno mirovinsko primanje iz stavka 1. ove točke uračunava se iznos mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, iznos dokupljene mirovine čija je isplata preuzeta prema Zakonu o nastavku isplate dokupljenih mirovina („Narodne novine“, broj 130/17.) i drugi dodatci koji se isplaćuju uz mirovinu, osim naknade zbog tjelesnog oštećenja i doplatka za pomoć i njegu.

Vlada Republike Hrvatske donijela je tri odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja (JNP) korisnicima mirovine, doplatka za djecu i doplatka za pomoć i njegu.

Jednokratni dodatak na mirovinu 2023. korisnicima mirovine

 • Isplaćuje se korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, zatečenima u isplati mirovine za mjesec rujan 2023.
 • Iznos JNP-a ovisi o visini ukupnog mirovinskog primanja.
 • Korisnicima kojima isplaćena mirovina iznosi:
  • do 300 eura isplatit će se JNP u iznosu od 160 eura
  • od 300,01 do 435 eura u iznosu od 120 eura
  • od 435,01 do 570 eura u iznosu od 80 eura te
  • od 570,01 do 700 eura u iznosu od 60 eura.
 • JNP bit će isplaćeno najkasnije u listopadu 2023.

dodatak na mirovinu

Što ako sam dobio manji dodatak na mirovinu ili ga nisam dobio?

Dobili smo dosta upita vezanih za Jednokratni dodatak na mirovinu 2023. – zašto ste dobili manji dodatak ili ga niste odbili?

Kontaktirali smo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje  – mirovinsko.hr kako bi saznali odgovore na ova pitanja a to je da se ovi iznosi odnose na BRUTO IZNOS MIROVINA dok za inozemne mirovine vrijedi NETO iznos prema odluci vlade.

Navodimo odlomak teksta;

“Korisnicima mirovine iz točke I. ove Odluke, kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti i kojima ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 700,00 eura, jednokratno novčano primanje isplatit će se u skladu s točkom II. ove Odluke pod uvjetom da dostave dokaz o neto iznosu inozemne mirovine za mjesec rujan 2023.”

Što se odnosi na ukupno mirovinsko primanje?

U ukupno mirovinsko primanje iz stavka 1. ove točke uračunava se iznos mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, iznos dokupljene mirovine čija je isplata preuzeta prema Zakonu o nastavku isplate dokupljenih mirovina („Narodne novine“, broj 130/17.) i drugi dodatci koji se isplaćuju uz mirovinu, osim naknade zbog tjelesnog oštećenja i doplatka za pomoć i njegu.

Pitali smo gdje je navedeno bruto?

Dodatak na mirovinu za bruto iznos. Obzirom da se u cijelom tekstu spominje samo NETO vezan uz inozemna primanja, pitali smo gdje se navodi da je mirovina iz RH vezana uz BRUTO – odgovor je da se to podrazumijeva.

Jednokratni dodatak na mirovinu 2023. korisnicima doplatka za djecu

 • Isplaćuje se korisnicima doplatka za djecu ostvarenog u Republici Hrvatskoj.
 • Iznos JNP-a ovisi o broju djece:
  • 50 eura za jedno dijete
  • 100 eura za dva djeteta
  • 150 eura za tri djeteta
  • 200 eura za četiri djeteta te
  • 300 eura za petero i više djece.
 • JNP bit će isplaćeno najkasnije u listopadu 2023. za korisnike zatečene u isplati doplatka za djecu za rujan 2023., a u studenom 2023. za korisnike kojima su postupci ostvarivanja prava na doplatak za djecu u tijeku, a pravo na isplatu doplatka za djecu bude im priznato do 30. rujna 2023.

JNP korisnicima doplatka za pomoć i njegu

 • Isplaćuje se korisnicima prava na doplatak za pomoć i njegu ostvarenog u mirovinskome sustavu prema propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji su važili do 31. prosinca 1998.
 • Iznos JNP-a iznosi 150 eura.
 • JNP bit će isplaćeno najkasnije u listopadu 2023.

Jednokratni dodatak na mirovinu 2023. – Opće odredbe

 • JNP je izuzeto od ovrhe i ne podliježe oporezivanju.
 • JNP isplaćeno korisnicima mirovine neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Dodatak na mirovinu za dragovoljce domovinskog rata

Jednokratno novčano primanje korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi, mirovinskome sustavu i sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata radi ublažavanja posljedica rasta troškova života

Odlukom je, između ostalog, propisana isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima prava na doplatak za pomoć i njegu ostvarenog u mirovinskome sustavu prema propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji su važili do 31. prosinca 1998., a koji su zatečeni u isplati doplatka za pomoć i njegu za mjesec rujan 2023.

Navedenim korisnicima dodatak na mirovinu isplatit će se u listopadu 2023., u iznosu od 150 eura.

JNP ne smatra se dohotkom niti prihodom te ne može biti predmet ovrhe.

Čitajte više o obiteljskim mirovinama >

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

 

 

Najnovije

spot_img
spot_img