Suhe oči i liječenje – Upoznajte Dry Eye tretman za suhe oči.

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Suhe oči liječenje – Koliko novaca bacate na kapi za suhe oči?

Suhe oči – Liječenje

Iritacija, crvenilo i suhoća očiju problemi su s kojima se susreće sve veći broj ljudi. Nakon dugotrajnog gledanja u ekran mobitela ili računala, počet ćete osjećati peckanje, oči će vam postati suhe, crvene i nadražene, a kapci „teški“. Ovo su prvi simptomi suhog oka koji se s vremenom mogu pogoršati i razviti u neke druge očne bolesti.

Što su umjetne suze?

Umjetne suze su namijenjene podmazivanju površine oka, ovlaživanju kontaktnih leća te smanjenju crvenila. Njihova uloga je nadoknaditi nedostatak prirodnih suza. Umjetne suze mogu se kupiti bez recepta, a izbor u ljekarnama razlikuje se kako cijenom tako i kvalitetom.

suhe očiSuhe oči Liječenje & Simptomi

Sindrom suhog oka pacijenti najčešće opisuju kao osjećaj:

  • suhoće
  • peckanja
  • žarenja
  • osjećaj pijeska
  • osjećaj stranog tijela u očima

Suhe oči mogu dovesti do osjećaja umora i neugode zbog nadraženosti. Ovisno o stupnju suhoće, simptomi suhog oka mogu biti bol i osjetljivost na svjetlost.

Jedan od najčešćih uzroka su prekomjeran rad za računalom i klimatizirani prostori. Naime, tijekom rada za računalom trepćemo do čak 5 puta rjeđe, što dovodi do smanjenog izlučivanja loja iz žlijezda lojnica koje se nalaze na vjeđama.

Kako otkriti suhe oči?

Dijagnostika je u potpunosti bezbolna i kompletno se može obaviti u samo jednom dolasku u Poliklinici Knezović u svega 30 minuta.

Obično se rade navedene pretrage, te ukoliko postoji sumnja na dublji problem, uz navedene pretrage se može obaviti i prošireni pregled.

Pregled za suhe oči u Poliklinici Knezović

Suhe oči Liječenje u Poliklinici Knezović

Pregled za suho oko u Poliklinici Knezović uvelike se razlikuje od pregleda u običnim očnim ambulantama.

Budući da je dr. Knezović doktorirao upravo na temu suhog oka, poliklinika je opremljena najmodernijim aparatima za dijagnostiku ove bolesti.

Izdvojili bi Neinvazivni TBUT test gdje kompjuterski i na specijalnim mapama dobivamo tzv. “Temporospacijalnu analizu suznog filma”. To znači da možemo u realnom vremenu vidjeti gdje i kada dolazi do mikro popuštanja suznog filma. Ova dijagnostička pretraga je jako bitna za ljude koji žele laserski skinuti dioptriju.

Meibomografija je pretraga tijekom koje skeniramo i slikamo žlijezde lojnice koje su ključne za oporavak od ove bolesti. Bez ove metode, stvarno stanje žlijezda lojnica je bila samo liječnička pretpostavka.

Je li suho oko opasno za zdravlje?

Suho oko može biti opasno za zdravlje oka jer je oslabljena prva barijera koja sprečava ulazak mikroba u oko.

Očne infekcije su puno češće kod ljudi koji boluju od ove bolesti i potrebno je pridržavati se liječničkih uputa kako bi se mogućnost infekcije svela na minimum.

Suhe oči liječenje – Dry Eye Tretman

Učinak tretmana

Dry Eye Tretman – Tretman koji rješava problem suhog oka

Rezultati liječenja ovise o pravilnoj selekciji pacijenata. Nisu svi dobri kandidati za ovu vrstu liječenja. Ukoliko pacijent boluje od hiposekrecijskog oblika suhog filma (manji broj ljudi) onda je bolja terapija postavljanje punktalnih okludera (privremeno začepljenje odvodnih suzonosnih kanala).

Ipak, većina oboljelih ima hiperevaporativni oblik suhog oka (slabija kvaliteta suza) gdje DRY EYE TRETMAN daje odlične rezultate.

suhe oči

Kako znam da je Dry Eye Tretman dobar za mene?

Provjera suznog filma od velike je važnosti. Prilikom pregleda gleda se kvaliteta suznog filma.

U prosjeku suzni film treba biti stabilan 10 sekundi. Kada je suzni film stabilan manje od 10 sekundi, oko se smatra suhim.

Kompletan pregled traje otprilike 30 minuta.

Je li Dry Eye Tretman bolan?

Kada se primjenjuje svjetlosna zraka na donji kapak, osjetit ćete blagu vrućinu. Osim toga, potpuno je ugodno i bezbolno.
Ne osjećate nikakvu nelagodu, a sam tretman je općenito vrlo siguran.

Koliko tretmana je potrebno?

Rezultati su vidljivi odmah nakon prvog tretmana, a sam proces liječenja suhog oka Dry Eye tretmanom uključuje tri tretmana.

  1. 1. tretman
  2. 2. tretman – 2 tjedna nakon prvog
  3. 3. tretman – mjesec dana nakon drugog

Poliklinika Knezović – Prvi u Hrvatskoj

Iz Poliklinike Knezović mogu se pohvaliti i činjenicom kako su prvi počeli s liječenjem suhog oka naprednim protokolima.

“Prvi uređaj koji smo imali bio je E-eye, uređaj francuske tvrtke E Swin koja je poznata po proizvodnji vrhunskih uređaja posvećenih analizi i liječenju sindroma suhog oka. Danas smo opremljeni novijim i modernijim uređajima za dijagnostiku i liječenje sindroma suhog oka.” – rekli su nam iz poliklinike.

“Uz napredne i vrlo pametne uređaje, možemo se pohvaliti i činjenicom da imamo najbolje stručnjake educirane na temi suhog oka od kojih je i naš dr. Knezović baš i doktorirao.”

E-mail: upiti@knezovic.com.hr

 

eDoktor novosti 

Facebook