Rizik od zatajenja srca – Hidratacija može smanjiti dugoročni rizik

Rizik od zatajenja srca

Rizik od zatajenja srca može biti usko povezan sa lošom hidratacijom, te ga dobra hidratacija može smanjiti i spriječiti razvoj istog, tvrde istraživači s Nacionalnog instituta za zdravlje.

Njihova otkrića, koja se pojavljuju u European Heart Journal, sugeriraju da konzumacija dovoljnih količina tekućine tijekom života ne samo da podržava esencijalno funkcioniranje tijela, već također može smanjiti rizik od teških srčanih problema u budućnosti.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zatajenje srca

Kronično stanje koje se razvija kada srce ne pumpa dovoljno krvi za potrebe tijela. Pogađa više od 6,2 milijuna Amerikanaca, nešto više od 2% stanovništva. Također je češće među odraslim osobama u dobi od 65 i više godina.

“Slično smanjenju unosa soli, pijenje dovoljno vode i hidratacija načini su podrške našem srcu. Mogu pomoći u smanjenju dugoročnih rizika od srčanih bolesti”. Rekla je dr. Natalia Dmitrieva. Glavna autorica studije i istraživačica u Laboratoriju za kardiovaskularnu regenerativnu medicinu pri Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv.

Veza između dehidracije i srčane fibroze

Rizik od zatajenja srca

Nakon provođenja pretkliničkih istraživanja koja su sugerirala veze između dehidracije i srčane fibroze, otvrdnuća srčanih mišića. Dmitrieva i znanstvenici tražili su slične povezanosti u velikim populacijskim studijama. Za početak, analizirali su podatke od više od 15.000 odraslih, u dobi od 45-66 godina. Oni su se upisali u studiju o riziku od ateroskleroze ( rizik od zatajenja srca ) u zajednicama (ARIC) između 1987.-1989. i podijelili informacije iz liječničkih posjeta tijekom 25-godišnjeg razdoblja.

Prilikom odabira sudionika za retrospektivnu recenziju, znanstvenici su se usredotočili na one čija je razina hidratacije bila unutar normalnog raspona. Sudionici nisu imali dijabetes, pretilost ili zatajenje srca na početku studije. Otprilike 11.814 odraslih osoba uključeno je u konačnu analizu, a od njih su istraživači otkrili da je 1.366 (11,56%) kasnije razvilo zatajenje srca.

Veza sa hidratacijom i da li smanjuje rizik od zatajenja srca?

Kako bi procijenili potencijalne veze s hidratacijom, tim je procijenio status hidratacije sudionika koristeći nekoliko kliničkih mjera. Promatranje razine natrija u serumu, koje se povećavaju kako se razina tjelesnih tekućina smanjuje. Bilo je posebno korisno u prepoznavanju sudionika s povećanim rizikom za razvoj zatajenja srca. Također je pomogao identificirati starije odrasle osobe s povećanim rizikom za razvoj zatajenja srca.

Na primjer, odrasle osobe s razinama natrija u serumu počevši od 143 miliekvivalenata po litri (mEq/L) — normalni raspon je 135-146 mEq/L — u srednjoj životnoj dobi imale su 39 % povezan povećan rizik za razvoj zatajenja srca. U usporedbi s odraslima s nižim razinama. Za svaki porast serumskog natrija od 1 mEq/L unutar normalnog raspona od 135-146 mEq/L. Vjerojatnost da će sudionik razviti zatajenje srca povećala se za 5%.

U skupini od oko 5000 odraslih osoba u dobi od 70-90 godina, oni s razinom natrija u serumu od 142,5-143 mEq/L u srednjoj dobi imali su 62% veću vjerojatnost za razvoj hipertrofije lijeve klijetke. Razine natrija u serumu počevši od 143 mEq/L. Koreliraju sa 102% povećanim rizikom za hipertrofiju lijeve klijetke i 54% povećanim rizikom za zatajenje srca.

Na temelju ovih podataka, autori zaključuju da su razine natrija u serumu iznad 142 mEq/L. povezane s povećanim rizicima za razvoj hipertrofije lijeve klijetke i zatajenja srca kasnije u životu.

Za potvrdu ovih preliminarnih nalaza bit će potrebno randomizirano, kontrolirano ispitivanje, rekli su istraživači. Međutim, ove rane povezanosti ukazuju na to da dobra hidratacija može pomoći spriječiti ili usporiti napredovanje promjena u srcu. Te promjene mogu odvesti do razvoja zatajenja srca.

Unos seruma natrija i tekućine lako se može procijeniti na kliničkim pregledima i pomoći liječnicima da identificiraju pacijente kojima bi moglo biti od koristi učenje o načinima da ostanu hidrirani

Manfred Boehm, dr. sc., koji vodi Laboratorij za kardiovaskularnu regenerativnu medicinu.

Koji je preporučeni dnevni unos tekućine?

Tekućine su neophodne za niz tjelesnih funkcija, uključujući pomoć srcu da učinkovito pumpa krv, podržava funkciju krvnih žila i organizira cirkulaciju. Ipak, mnogi ljudi unose daleko manje nego što im je potrebno, rekli su istraživači.Znanstvenici su preporučili dnevni unos tekućine od 6-8 šalica (1,5-2,1 litara) za žene i 8-12 šalica (2-3 litre) za muškarce. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti također pružaju savjete za zdravu hidrataciju.

Rizik od zatajenja srca

********

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Pročitaje i Leukociti u krvi – Referentna vrijednost 3,4 – 9,7

 

Najnovije

spot_img
spot_img