Rizik od raka smanjuje se manjim unosom mesa?

Rizik od raka česta je tema znanstvenih istraživanja. Znanstvenici su istražili povezanost prehrane i unosa mesa kao mogućeg čimbenika u zavoju karcinoma.
Prethodna istraživanja su pokazala da je konzumacija mesa povezana s većim rizikom od nekih vrsta raka. Međutim, nova studija pokazuje da ljudi koji jedu manje mesa imaju manji rizik od obolijevanja od svih vrsta raka.

Međutim, studija ne može dokazati uzrok, a povezanost između konzumacije mesa i rizika od raka može biti posljedica drugih varijabli.

Znanstveno istraživanje

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford u Ujedinjenom Kraljevstvu nedavno su objavili rezultate velike studije. Istraživali su učinak različitih razina konzumacije mesa na vjerojatnost razvoja raka.

Studija je pokazala da vegetarijanci, peskatarijanci i ljudi koji jedu malo mesa imaju značajno smanjen rizik od razvoja raka.

Autori studije analizirali su statističke podatke o slučajevima raka općenito. Također su pomno pogledali učinak jedenja mesa na tri najčešća karcinoma: rak dojke u postmenopauzi, rak prostate i rak debelog crijeva.

“Naša otkrića dodaju dodatne dokaze da pridržavanje vegetarijanske, pescatarijanske prehrane ili prehrane s malo mesa može biti povezano s manjim rizikom od dijagnoze raka. Ovi nalazi također sugeriraju da rizik od raka za različite tipove prehrane može biti različit prema vrsti raka.”

glavni autor studije

Značajnost istraživanja

Istraživači su pratili 472.377 osoba u bazi podataka UK Biobank u prosječnom razdoblju od 11,4 godine.

Niti jedan od sudionika; koji su bili u dobi od 40 do 70 godina kada ih je tim regrutirao između 2006. i 2010., nije imao dijagnozu raka na početku razdoblja istraživanja. Tijekom studije, pojedinci su istraživačima prijavili svoj unos mesa.

Četiri skupine

  • Mesojedi – izvijestili su da jedu prerađeno meso, perad ili crveno meso; uključujući govedinu, svinjetinu i janjetinu – više od pet puta tjedno. U ovoj skupini bilo je 247.571 osoba, što predstavlja 52,4% ukupne populacije istraživanja.
  • Slabomesni su jeli istu hranu, ali najviše pet puta tjedno. Od ispitane populacije, 43,5% ili 205.385 osoba bilo je u ovoj skupini.
  • Pesketarijanci koji su jeli ribu, ali ne i meso, činili su 10.696 osoba ili 2,3% populacije u istraživanju.
  • Vegetarijanci i vegani koji nisu jeli ni meso ni ribu, činili su 1,8% cjelokupne kohorte, odnosno 8.685 ljudi.

Na kraju razdoblja istraživanja, 54.961 osoba oboljela je od raka neke vrste. Istraživači su zabilježili 5.882 slučaja kolorektalnog raka, 9.501 slučaj raka prostate i 7.537 slučajeva raka dojke u postmenopauzi.

Rizik od raka može biti smanjen

Podaci su pokazali da je skupina vegetarijanaca i vegana imala 14% manju vjerojatnost da će razviti rak od ostalih skupina.

Oni koji su jeli ribu imali su 10% manje šanse da obole od raka. A oni koji jedu malo mesa smanjili su rizik za 2%.

Žene u postmenopauzi koje su bile vegetarijanke imale su 18% manji rizik od raka dojke. Pesketarijanci i vegetarijanci imali su 20% odnosno 31% manji rizik od raka prostate. Kada su autori studije proučili kolorektalni karcinom, otkrili su da oni koji slabo jedu meso imaju 9% manji rizik od razvoja bolesti. To je u skladu s prethodnim istraživanjima.

Ostali faktori za rizik od raka

Valja naglasiti da su skupine poput vegana i vegetarijanaca prema istraživanjima skloniji zdravim navikama poput vježbanja. Osim toga, istraživanja navode da su u manjem postotku pušaći nego li su to mesojedi. Prema tome, ne treba isključiti i te faktore.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-eating-less-meat-linked-to-a-lower-risk-of-cancer#Lowering-the-risk-of-cancer

 

Najnovije

Lasersko Skidanje Dioptrije: Koja je Dobna Granica za Postupak

Lasersko skidanje dioptrije sve je popularnije rješenje za korekciju vida. Iako se često smatra da je minimalna dobna granica 18 godina, stručnjaci preporučuju savjetovanje s oftalmologom kako bi se procijenila prikladnost i sigurnost zahvata.

Glaukom kod muškaraca: Simptomi, uzroci i liječenje

Glaukom kod mačaka je ozbiljna oftalmološka bolest koja može dovesti do gubitka vida. Najčešće se javljaju povećani intraokularni tlak i oštećenje vidnog živca. Redovite veterinarske preglede i pravilan tretman ključni su za očuvanje zdravlja očiju vaše mačke.

Revolucionarni Laserski Tretmani za Glaukom: Sve Što Trebate Znati

Glaukom laser je inovativna metoda liječenja koja koristi lasersku tehnologiju za smanjenje očnog tlaka kod pacijenata s glaukomom. Ova procedura je brza, učinkovita i minimalno invazivna, omogućujući povratak svakodnevnim aktivnostima već isti dan.

Brzi vodič za oporavak nakon blefaroplastike: Što očekivati i kako se pripremiti

Nakon blefaroplastike, oporavak je ključan za postizanje optimalnih rezultata. Pacijenti obično mogu očekivati oticanje i modrice, no većina se vraća svakodnevnim aktivnostima unutar tjedan dana. Pravilna njega i pridržavanje uputstava liječnika osiguravaju brži oporavak.
spot_img
spot_img