Pneumokokna bolest – Što ju uzrokuje i tko je ugrožen?

Pneumokokna bolest je bolesti koju uzrokuje bakterija Streptococcus pneumoniae, poznata i kao pneumokok. Ova bakterija može uzrokovati ozbiljne oblike bolesti poput upale pluća, meningitisa i febrilne bakterijemije. Upala srednjeg uha, bronhitis i upala sinusa obično smatramo blažim manifestacijama pneumokoka.

Tko je rizična skupina?

Pneumokokna bolest najčešće zahvaća djecu i osobe starije životne dobi. U prve dvije godine života trećina djece preboli najmanje jednu upalu uha uzrokovanu pneumokokom.

Dojenčad i mala djeca do druge godine života podložni su ovoj bakteriji jer im imunološki sustav još uvijek nije do kraja izgrađen. Kod osoba starijih od 65 godina imunološki sustav slabi i nije dovoljno jak da se bori protiv bolesti uzrokovanih ovom bakterijom.

Osobe s oslabljenim ili oštećenim imunološkim sustavom (razne kronične bolesti, pušači, pacijenti s dijagnozom kroničnog bronhitisa, oni s virusnom infekcijom dišnog sustava i sl.) češće obolijevaju od bolesti uzrokovanih pneumokokom.

Slezena je mjesto gdje se razgrađuje pneumokok koji dospije u krv. Prema tome ugroženi su i oni koji nemaju slezenu ili je njezina funkcija znatno oštećena. Isto tako, djeca koja boluju od srpaste anemije ugrožena su skupina. Kada pogledamo spolno, može se primjetiti da od ove bakterije nešto češće obolijevaju muškarci.

Kada se pojavljuje?

Virusne respiratorne infekcije poput prehlade i gripe čine dobar preduvjet za naknadnu bakterijsku infekciju pneumokokom. Prema tome, pneumokokna bolest se javlja najčešće u zimi i u rano proljeće.

Pneumokokna bolest

Kako se prenosi pneumokokna bolest?

Bolest se prenosi kapljičnim putem, nakon duljeg i bliskog kontakta. Zatvoreni i grijani prostori također mogu pomoći širenju bolesti. Važno je znati da prisutnost bakterije ne znači i bolest, ona može biti i normalan stanovnik sluznice nosa i/ili usne šupljine.

Pneumokokna bolest – Kako se zaštititi? 

Kao i kod svake bolesti, prevencija je ključna. Kako se pneumokokna bolest najčešće pojavljuje u zimskim i ranim proljetnim mjesecima, važno je tada raditi na jačanju imuniteta. Bilo bi dobro izbjegavati zatvorene, napučene i grijane prostore. Izbjegavati štetne navike poput pušenja.

Pneumokokna bolest

Postoji li cjepivo?

Pneumokokno cjepivo u uporabi je od 1911. godine. Od 2019. godine cjepivo je uvedeno kao obvezno za djecu rođenu od 2019. godine.

Cijepe se djeca od dva mjeseca pa do druge godine života cjepivom koje štiti od 13 tipova pneumokoka.

Za stariju djecu i odrasle u primjeni je cjepivo koje štiti od čak 23 tipa pneumokoka. Reakcije su uglavnom blage, a samo cjepivo potiče imunitet.

Pneumokokna bolest – Liječenje

Pneumokokna bolest liječi se antibioticima. Najčešće se nakon 48 sati normalizira temperatura i opće stanje pacijenta. Ovisno o kliničkoj slici pacijenta, terapija antibioticima uzima se oralno kod kuće ili u bolnici (kod težih oblika).

Zadnjih nekoliko godina, problem predstavlja pojava rezistencije na brojne antibiotike. Međutim u većini slučajeva penicilin je i dalje adekvatno rješenje.

 

********

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img