Opadanje kose kod žena vs kod muškaraca? 3 Glavna uzroka

Opadanje kose – Kada je riječ o gubitku kose?

Svaki čovjek ima oko 100.000 korijena dlake na tjemenu. To su vrlo aktivne tjelesne stanice čiji je zadatak proizvesti kosu i zadržati je na glavi određeno vrijeme. Vaša razina aktivnosti stalno varira između odmora i proizvodnje. Oko 80 posto korijena dlake na vašoj glavi je u fazi rasta, a oko 20 posto se odmara – i to se, naravno, stalno događa naizmjence.

Gubitak oko 100 vlasi dnevno ne znači opadanje kose. Međutim, ako broj izgubljenih vlasi premašuje ovu granicu tijekom duljeg razdoblja, to se naziva pojačanim ili patološkim gubitkom kose.

Opadanje kose može biti

1. Konstantno i jako, kod žena uzrokuje ćelavost  – pročitajte više o stanju ALOPECIJA

2. Periodično – povremeno i vezano uz promjenu godišnjih doba

3. Uzrokovano nekim drugim bolestima

Sezonsko ispadanje kose ili nešto drugo?

Kod ispadanja kose mnogi prvo posumnjaju na hormonalne promjene ili na lijekove koje uzimaju, no najčešće se radi o trenutnom ispadanju kose povezanom s izmjenom godišnjih doba, tj. tijekom proljetnih i jesenskih mjeseci.

Iako je vjerojatno riječ o sezonskom ispadanju, ne smiju se zanemariti ni ostale ozbiljnije dijagnoze kao što su policistični jajnici, kožne bolesti i problemi sa štitnjačom.

Koje vrste gubitka kose postoje?

Difuzno opadanje kose

To je najčešći oblik gubitka kose. Kosa ravnomjerno ispada po cijeloj glavi, te postaje vidno tanja. Difuzno opadanje kose može biti uzrokovan okolišnim čimbenicima, osobnim načinom života i prehranom te zdravstvenim problemima kao što je uzimanje određenih lijekova.

Kružno opadanje kose

Više pogađa muškarce nego žene. Kosa ispada na jednom ili više mjesta. Uzroci ovakvog gubitka kose nisu potpuno razjašnjeni, ali medicina pretpostavlja da se radi o autoimunoj bolesti. Vlastiti obrambeni sustav tijela bori se protiv vlastitih folikula vlasi, uzrokujući upalu, koja zaustavlja opskrbu kose hranjivim tvarima i na kraju uzrokuje njezino ispadanje.

Genetsko opadanje kose

Ovaj gubitak kose najčešće se pojavljuje kod muškaraca, no nisu ga pošteđene ni žene. Kod žena su uzroci obično pad razine estrogena, kao što je to slučaj nakon menopauze.

Mogući razlozi ispadanja kose

Najbolji način da shvatite kako kosa raste je da zamislite vrt pun povrća i voća. A koliko je vrt plodan ovisi o tome što se događa ispod površine, tj. o kvaliteti samog tla.

U ovom slučaju, povrće i voće je vaša kosa, a tlo je zdravlje vašeg organizma koje ovisi o dovoljnom unosu vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari.

A uzroci koji bi mogli omesti rast ili narušiti zdravlje kose su:

 • Lijekovi – Lijekovi za akne, visoki krvni tlak i antidepresivi mogu izazvati ispadanje kose.
 • Nedostatak željeza – Nedostatak željeza najčešće se javlja kod žena u predmenopauzi, kod žena koje su upravo rodile (zbog gubitka krvi) ili zbog stresa.
 • Policistični jajnici – Zbog policističnih jajnika se proizvodi veća količina testosterona što može izazvati pretjeranu dlakavost, ali i opadanje kose.
 • Razne dijete – Većina dijeta podrazumijeva niski unos ugljikohidrata, kalorija i šećera što može uzrokovati opadanje kose.
 • Problemi sa štitnjačom – Suha, krhka i lomljiva kosa može biti znak hipotireoze, tj. Nepravilnog rada štitnjače pri čemu se ne proizvodi dovoljno hormona.
 • Trudnoća – Tijekom trudnoće događaju se hormonalne promjene koje utječu na rast kose. Uz hormonalne promjene i stres ima veliki utjecaj na ispadanje kose.
 • Nedostatak proteina – Zbog nedostatka proteina organizam može zaustaviti rast kose. To se događa oko dva do tri mjeseca nakon pada unosa proteina.
 • Kontracepcijske pilule – Progesteroni iz kontracepcijskih pilula mogu se ponašati poput testosterona koji su uzrok gubitku kose.
 • Prekomjerna težina – Visoka razina inzulina kod žena može izazvati višu razinu testosterona i povećati rizik od ćelavosti.

Opadanje kose nakon korone

Opadanje kose nakon COVID-a: Trebate li se zabrinuti?

Fizički izgled vjerojatno je posljednja stvar o kojoj ste razmišljali u posljednjih nekoliko godina kada su u pitanju simptomi povezani s COVID-om. Bilo da se radi o respiratornom distresu ili upali koja može dovesti do gubitka njuha od COVID-a, većina komplikacija zarazne virusne infekcije ostaje nevidljiva drugima.

Kako se koronavirus nastavio širiti diljem svijeta, pacijenti su bili iznenađeni kada su primijetili da im kosa pada s tjemena mjesecima nakon što su oboljeli od COVID-a. Ovaj je razvoj naveo mnoge ljude da se zapitaju može li COVID uzrokovati opadanje kose. Odgovor je da, iako je hitnija tema trebaju li ljudi biti zabrinuti zbog dugoročnog utjecaja ovih promjena kose.

Ljudsko tijelo ima oko 5 milijuna folikula dlake koje kruže kroz proces u tri koraka. Prvo, kosa raste i gura se kroz kožu u anagenoj fazi. Zatim, kosa umire tijekom stadija katagena. Konačno, kosa ispada i regenerira se tijekom telogene faze. Svaki dan izgubite oko 50 do 100 vlasi.

Folikuli dlake ostaju u fazi anagena (rasta) 85 do 90 posto vremena, što može potrajati od dvije do četiri godine. Za usporedbu, stadij telogena (mirovanja) može trajati samo dva do četiri mjeseca.

U određenim slučajevima, fizički i emocionalni stres uzrokovan COVID-om može dovesti do onoga što se percipira kao gubitak kose. Vi ne gubite kosu, nego COVID uzrokuje više opadanja kose nego što je normalno.

Koliko dugo traje gubitak kose zbog COVID-a?

Za one koji su zabrinuti, dobra vijest je da je gubitak kose povezan s COVID-om općenito akutan problem i da će na kraju opet izrasti. Međutim, potrebno je strpljenje jer ponovni rast može potrajati od šest do devet mjeseci, a moguće i do 18 mjeseci da ponovno postane pun.

Nemojte se uznemiriti ako vam kosa duže vrijeme ostane tanka. Kosa raste oko centimetar mjesečno. Prvo ćete primijetiti kratke dlačice na tjemenu koje s vremenom postaju sve deblje i punije. Ženama s dužom kosom može trebati dvije godine ili više da ponovno izrastu dovoljno dugačka kosa da konjski rep ponovno postane “pun”.

Opadanje kose nakon poroda

Gubitak kose nakon poroda uobičajena je – ali iznenađujuća – nuspojava trudnoće. Saznajte zašto se to događa, kada se događa i kako se liječiti.

Nekoliko mjeseci nakon što ste poželjeli dobrodošlicu svom djetetu na svijet, mogli biste se početi osjećati kao da pronalazite svoj oslonac – ulazite u rutinu i (nadajmo se) spavate dovoljno.

Tada se događa nešto neuobičajno. Vaša kosa počinje opadati alarmantnom brzinom. Ovo stanje nakon poroda potpuno je normalno – i postoje neki isprobani i istiniti načini za pomoć pri ponovnom rastu dlačica.

Vaša kosa obično raste u ciklusima (faza rasta, faza odmora, faza ispadanja: i tako u krug). Ali tijekom trudnoće većina kose ostaje u fazi rasta zbog velikih promjena u hormonima vašeg tijela.

opadanje kose

Opadanje kose kod žena

Brojni su razlozi zašto žene mogu doživjeti gubitak kose. Sve, od zdravstvenih stanja do hormonalnih promjena do stresa, može biti krivac. Nije uvijek lako pronaći glavni uzrok, ali evo nekih od mogućnosti i onoga što možete učiniti.

Mnoga zdravstvena stanja mogu uzrokovati gubitak kose.

Neka medicinska stanja dovode izravno do gubitka kose, bilo zbog poremećaja hormona, poput problema sa štitnjačom; ožiljci od stanja kože, poput lišajeva; ili autoimuni poremećaji, poput celijakije, gdje tijelo napada samo sebe.

Menopauza i hormonska neravnoteža

Žene mogu osjetiti opadanje kose tijekom menopauze zbog smanjene proizvodnje hormona estrogena i progesterona. Te promjene također dovode do simptoma kao što su nepravilan menstrualni ciklus, suha koža, znojenje noću, debljanje i suhoća vagine. Ovaj dodatni stres za tijelo također može pogoršati opadanje kose.

Neke žene mogu čak primijetiti mršavost i gubitak nakon prestanka uzimanja hormonskih kontracepcijskih pilula. Zašto? Opet, hormonalne promjene bilo koje vrste, posebice pad razine estrogena, mogu privremeno poremetiti životni ciklus kose.

Opadanje kose kod muškaraca

Za mnoge muškarce njihova je kosa važan dio onoga što jesu. Stoga je razumljivo da opadanje kose može smanjiti samopouzdanje i utjecati na vaš svakodnevni život.

Što uzrokuje opadanje kose kod muškaraca?

Muška ćelavost ili androgena alopecija povezana je s muškim hormonima i obiteljskom genetikom. Opadanje kose kod muškaraca obično počinje opadanjem kose i stanjivanjem kose na tjemenu.

Uzrokovana je vrlo osjetljivom reakcijom na DHT (dihidrotestosteron), koji je vrsta testosterona. Odgovor uzrokuje smanjenje folikula dlake i kao rezultat toga oni gube sposobnost rasta nove kose. Osim toga, ovo također skraćuje životni vijek folikula dlake pa kosu gubite brže i češće. Muška ćelavost je kombinacija bržeg gubitka kose, sa sporijim rastom i stopom zamjene.

Opadanje kose ili stanjivanje također mogu biti uzrokovani:

 • Stresom
 • Lošom prehranom
 • Neravnoteženim hormonima
 • Bolesti

Opadanje kose kod djece

Mnogi odrasli očekuju da će s godinama izgubiti nešto kose, no gubitak kose kod djece može izazvati uzbunu, osobito kada se uzrujaju zbog ćelavosti ili tanke kose. Međutim, gubitak kose kod djece je relativno čest.

Najčešći uzrok gubitka kose kod djece je lišaj na tjemenu, gljivična infekcija koja se može liječiti. Liječnici mogu liječiti većinu uzroka gubitka kose i često ga mogu preokrenuti.

Gubitak kose je medicinski problem, stoga je ključno posjetiti liječnika kad god dijete izgubi više kose nego inače.

Neki roditelji ili skrbnici uspaniče se kad vide pramen kose u češlju ili četki za kosu. Ali sva djeca gube malo kose svaki dan. Zatražite liječenje ako:

 • Se dijete žali na svrbež ili bol na tjemenu.
 • Dijete gubi obrve ili trepavice.
 • Su vidljive ćelave točke.
 • Dijete počinje gubiti znatno više kose nego prije.
 • Dijete gubi kosu nakon bolesti ili nakon uzimanja novog lijeka.
 • Dijete ima ozljedu vlasišta ili opeklinu.
 • Djeci s kroničnim gubitkom kose zbog alopecije areate, kao i djeci s izraženim ćelavim mrljama, možda će trebati psihološka podrška. Stručnjak za mentalno zdravlje, poput terapeuta, može pomoći djetetu da bolje upravlja svojim osjećajima u vezi s gubitkom kose.

Opadanje kose bolesti

Iako postoji velik broj zdravstvenih problema koji rezultiraju gubitkom kose, neke od najčešćih bolesti uključuju:

 • Lupus: Ova dugotrajna autoimuna bolest uzrokuje bezbroj simptoma koji mogu utjecati na vašu kožu, što rezultira gubitkom kose.
 • Alopecija areata: autoimuna bolest koja zahvaća kožu i vlasište, uzrokujući iznenadno opadanje kose.
 • Problemi sa štitnjačom: Pretjerano aktivna ili premalo aktivna štitnjača mogu pridonijeti gubitku kose.
 • Rak: Rak kao što je Hodgkinov limfom može uzrokovati opadanje kose, ali obično je kemoterapija primarni uzrok.
 • Poremećaji hranjenja: Poremećaji hranjenja poput anoreksije i bulimije ne samo da stvaraju stres tijelu, već i odvraćaju važne hranjive tvari od stanica koje pomažu u rastu zdrave kose.
 • Sindrom pečenja vlasišta: Istraživači nisu uspjeli utvrditi dovode li simptomi poput svrbeža, pečenja i boli izravno do gubitka kose ili su simptomi i gubitak složenije povezani.
 • Sindrom policističnih jajnika: Ovaj hormonalni poremećaj može uzrokovati probleme s rastom kose, što dovodi do gubitka i stanjivanja.
 • Trihotilomanija: Malo se zna o uzroku ovog stanja, koje dovodi do neodoljive potrebe za čupanjem zdravih dlačica s glave ili drugih područja, poput obrva.

Opadanje kose lijek

Lokalni minoksidil zaustavlja stanjivanje kose i potiče rast nove kose.

Ovaj lijek može pomoći ljudima s mnogo različitih vrsta gubitka kose, uključujući: muški i ženski tip gubitka kose, koji je također poznat kao androgena alopecija; alopecija areata, autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav tijela napada zdrava tkiva, uključujući folikule dlake; telogeni efluvij, u kojem kosa ispada po cijelom vlasištu zbog prekida tjelesnog ciklusa proizvodnje kose; anagenski efluvij ili brzi gubitak kose kao posljedica medicinskog tretmana; hipotrihoza, rijetko stanje u kojem raste vrlo malo kose na tjemenu i tijelu; i neki oblici cicatricialne, alopecije.

Prirodni lijek za opadanje kose

1. Maska od jaja

Maske od jaja protiv opadanja kose

Jaja su bogata sumporom, fosforom, selenom, jodom, cinkom i proteinima, koji zajedno pospješuju rast kose.

opadanje kose

Za pripremu maske:
Odvojite jedan bjelanjak u zdjelu i dodajte žličicu maslinovog ulja i meda.
Istucite kako biste napravili pastu i nanesite je od korijena do vrhova.
Nakon 20 minuta isperite blagim šamponom

2. Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko potiče rast kose

Proteini i esencijalne masti u njemu potiču rast kose i sprječavaju gubitak kose.

Za pripremu mlijeka:
Naribajte kokos srednje veličine i pirjajte ga u tavi pet minuta.
Procijedite i ohladite.
Zatim u mlijeko dodajte po jednu žlicu mljevenog crnog papra i sjemenki piskavice.
Nanesite na vlasište i kosu.
Nakon 20 minuta isperite šamponom.

3. Sok od cikle

Sok od cikle protiv opadanja kose

Cikla je bogata vitaminima C i B6, folatom, manganom, betainom i kalijem, a svi oni su neophodni za zdrav rast kose. Osim toga, djeluje kao sredstvo za detoksikaciju pomažući održavanju vlasišta čistim.

Priprema:
Skuhajte 7-8 listova cikle i sameljite zajedno s 5-6 listova kane.
Nanesite ovu pastu na vlasište i ostavite 15-20 minuta prije ispiranja toplom vodom.

Istražili smo koje proizvode naši čitatelji ocjenjuju kao dobrima, te našli najbolje ponude za iste 

opadanje kose

Vichy Dercos Energising – Za sve tipove kose – Šampon za učvršćivanje protiv gubitka kose

+90% odličnih recenzija Notino kupaca – Pomaže smanjiti prekomjerno opadanje kose
te nježno čisti kosu i vlasište od nečistoće. Ujedno joj daje i na čvrstoći.

opadanje kose

Inebrya Energy – Tretman protiv gubitka kose

Sojini proteini hrane i jačaju vlasište te mu daju energiju. Najbolje rezultate postići ćete ako prije nanošenja njege kosu operete šamponom Inebrya Ice Cream Energy.

opadanje kose

Green Pharmacy Hair Care Horsetail – Ulje čička protiv gubitka kose

Prirodno ulje korijena čička – Jača strukturu kose, potiče njen rast kose, regulira produkciju sebuma i pomaže kod problema s prhuti.

Njega kose kod žena – Bitno je njegovati kosu

Koliko dobro brinete o svojoj kosi?

Njega kose kod žena – Jeste li tijekom vrućih ljetnih mjeseci pravilno zaštitili svoju kosu? Stalno ste nosili šešire i kape, njegovali kosu specifičnim regeneratorima i šamponima te iz tog razloga kreirali vlastite hidratantne tretmane za kosu (barem bi tako trebalo biti).

I sada vam kosa izgleda bolje nego ikad prije.

Ali, iz nekog razloga, vjerojatno ste primijetili da ona sve više ispada. Čini se da se broj dlaka na jastuku, češlju ili vašoj omiljenoj majci povećava. Što se događa? Ima li razloga za zabrinutost?

U većini slučajeva zapravo se radi o uobičajenom sezonskom ispadanju kose.

Njega kose kod žena vrlo je važna. Prirodna njega kose kod žena jedan je od važnijih stavki koje se ne smiju izostaviti.

Njega kose kod žena – Savjeti

Ukoliko sumnjate na opadanje kose, najbolje se prvo obratiti liječniku.

Najbolji i najzdraviji načini za borbu protiv ispadanja kose su maske za kosu pripremljene kod kuće ili uz pomoć pripravaka na biljnoj bazi koje je najbolje kupiti u ljekarni.

1. Pripremite kosi jedan uljni tretman

Uzmite bilo koje biljno ulje – maslinovo, bademovo, ljekšnjakovo,sezamovo ili kokosovo i zagrijte ga na štednjaku sve do kad ne postane mlako. Stavite ulje na kosu i nježno masirajte tjeme.

Preko kose stavite foliju i ostavite je na kosi kojih sat vremena. Nakon toga operite kosu šamponom.

2. Češnjak, luk i đumbir protiv gubitka kose

Ovaj tretman bi bilo pametno raditi tijekom vikenda ili kada ste na godišnjem odmoru. Zapravo bilo kada ako ste sljedeće jutro slobodni od obaveza.

U zdjelicu istisnite sok češnjaka, luka ili đumbira i nježno masirajte tjeme. Neka sok djeluje preko cijele noći, a ujutro temeljito operite kosu.

3. Zeleni čaj kao antioksidans za kosu

Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji sprječavaju ispadanje kose i potiču njezin rast.

U šalicu vruće vode stavite dvije vrećice zelenog čaja. Čaj nanesite na vlasište i nakon sat vremena ga isperite iz kose.

4. Proteini iz jaja će ojačati kosu

Maska od jaja jedna je od najučinkovitijih maska za njegu kose. Ljekovita svojstva bjelanjaka vraćaju kosi mekoću, a zbog visokih razina proteina, cinka, željeza i fosfora hrane kosu i jačaju je.

Priprema maske je vrlo jednostavna. Odvojite bjelanjak od žumanjka i na kosu nanesite samo bjelanjak. Ostavite ga 15-ak minuta i nakon toga isperite kosu.

Njega kose kod žena

Niste sigurni kome se obratiti za vaš problem?

Pročitajte i Psorijaza – Kako ju pravilno liječiti i kome se obratiti za pomoć?

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img