Naručivanje lijekova u Hrvatskoj – Kako do njih?

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Naručivanje lijekova u Hrvatskoj 

Nakon uspješne prijave na portal e-Građani pomoću tokena banke, mTokena ili elektroničke osobne iskaznice, Portal zdravlja omogućava:

  • pregled podataka o svim provedenim cijepljenjima i testiranjima na COVID-19, a može se i naručiti na cijepljenje protiv COVID-19 odabirom željene lokacije i termina cijepljenja
  • prikaz izabranih liječnika te poruka koje se razmjenjuju s izabranim liječnikom ako je opcija aktivirana od strane liječnika
  • pregled posjeta svojim izabranim liječnicima primarne zdravstvene zaštite te naručivanje i otkazivanje pregleda kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, ako je ordinacija otvorila termine za naručivanje i ako je opcija aktivirana od strane vašeg liječnika
  • prikaz propisanih uputnica te pregled laboratorijskih nalaza iz laboratorija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te nalaza i otpusnih pisama iz bolnica odnosno ustanova specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite
  • prikaz podataka o lijekovima propisanim od strane izabranih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) kao i podataka o lijekovima preuzetih u ljekarnama te mogućnost slanja zahtjeva izabranom liječniku za propisivanje recepata za terapiju za koju je liječnik dopustio zahtjev za obnavljanjem
  • pregled i podešavanje osobnih podataka za kontaktiranje, postavke obavijesti sustava, dozvole za pristup liječnika e-Kartonu, dozvole za pristup medicinskim podacima iz drugih zemalja EU-a, pregled uređaja s pristupom, te pregled pristupa e-Kartonu u dijelu aplikacije Postavke

Posebno je zanimljiva funkcionalnost “Promjena subjekta”, dostupna putem padajućeg izbornika gore desno na Portalu zdravlja, koja omogućava roditeljima ili zakonskim zastupnicima korištenje svih prethodno navedenih mogućnosti za maloljetnu djecu.

naručivanje lijekova

Aplikacija za naručivanje lijekova

Državni portal zdravlja dostupan je i kao mobilna aplikacija.

Korištenje Portala zdravlja u potpunosti je dobrovoljno i pacijent samostalno odlučuje želi li ga koristiti.

Za više informacija, na javnoj naslovnici Portala zdravlja dostupni su Uvjeti korištenja, Pravila privatnosti te Izjava o pristupačnosti.

Naručivanje lijekova – E-recept

Zahvaljujući informatizaciji sustava primarne zdravstvene, lijekovi s Osnovne liste lijekova HZZO-a i Dopunske liste lijekova HZZO-a propisuju se na e-receptima (elektroničkim receptima), dok papirnati recepti ostaju samo za izvanredne situacije.

E-recept za određeni lijek s liste izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite osigurane osobe prosljeđuje elektronskim putem u sustav, a osigurana osoba HZZO-a kojoj je lijek propisan, isti može podići temeljem zdravstvene iskaznice u bilo kojoj ljekarni u Republici Hrvatskoj.

Što sadrži Osnovna lista lijekova

Osnovna lista lijekova sadrži medikoekonomski najsvrsishodnije lijekove za liječenje svih bolesti. Referentna cijena lijekova (cijena koju HZZO plaća iz obveznog zdravstvenog osiguranja na razini najniže cijene koja garantira opskrbu osiguranih osoba HZZO-a) utvrđuje se u postupku usklađivanja prema posebnim propisima.

Što sadrži Dopunska lista lijekova

Dopunska lista lijekova sadrži lijekove s višom razinom cijene u odnosu na cijene iz osnovne liste lijekova pri čemu HZZO osigurava pokriće troškova u visini cijene ekvivalentnog lijeka određenog prema posebnom zakonu, s osnovne liste lijekova.

Naručivanje lijekova telefonom

i Automatsko naručivanje lijekova

Morate provjeriti sa svojim liječnikom nudi li mogućnost i na koji način. Većina Domova zdravlja ima mogućnost naručivanja te istu obavijest imaju na svojim stranicama.

Antibiotici se najčešće ne mogu naručivati dok možete naručiti samo vašu stalnu terapiju.

Za sve točne informacije, najbolje nazvati svog doktora opće prakse.

eDoktor novosti 

Facebook