Lasersko uklanjanje dlaka – je li zaista trajno?

Lasersko uklanjanje dlaka

Lasersko uklanjanje dlaka je medicinski postupak koji koristi koncentrirani snop svjetlosti (laser) za uklanjanje neželjenih dlaka.

Tijekom laserskog uklanjanja dlaka laser emitira svjetlost koju apsorbira pigment (melanin) u kosi. Svjetlosna energija se pretvara u toplinu, što oštećuje vrećice u obliku cijevi unutar kože (folikule dlake) koje proizvode dlačice. Ovo oštećenje inhibira ili odgađa budući rast kose.

Iako lasersko uklanjanje dlaka učinkovito odgađa rast dlaka na dulje razdoblje, obično ne rezultira trajnim uklanjanjem dlačica. Za početno uklanjanje dlaka potrebno je više tretmana laserskog uklanjanja dlaka, a mogli bi biti potrebni i tretmani održavanja. Lasersko uklanjanje dlačica najučinkovitije je za osobe svijetle puti i tamne kose, ali se može uspješno koristiti na svim tipovima kože.

Lasersko uklanjanje dlaka – Prednosti

Laseri su korisni za uklanjanje neželjenih dlaka s lica, nogu, brade, leđa, ruku, ispod pazuha, bikini linije i drugih područja.

Prednosti laserskog uklanjanja dlaka uključuju:

 • Preciznost. Laseri mogu selektivno ciljati tamne, grube dlačice, a okolnu kožu ostavljaju neoštećenom.
 • Brzinu. Svaki impuls lasera traje djelić sekunde i može tretirati više dlačica u isto vrijeme. Laser može tretirati područje veličine otprilike novčića svake sekunde. Mala područja poput gornje usne mogu se tretirati za manje od minute, a velika područja, poput leđa ili nogu, može potrajati i do sat vremena.
 • Predvidljivost. Većina pacijenata ima trajni gubitak dlake nakon prosječno tri do sedam sesija.

Lasersko uklanjanje dlaka – Nedostaci

Dan ili dva nakon, tretirano područje vaše kože izgledat će i osjećati se kao da je opečeno od sunca. Hladni oblozi i hidratantne kreme mogu pomoći. Ako je vaše lice tretirano, možete se našminkati sljedeći dan osim ako vam koža ne bude puna mjehurića.

Tijekom sljedećih mjesec dana vaša tretirana dlaka će ispasti. Nosite kremu za sunčanje sljedećih mjesec dana kako biste spriječili privremene promjene u boji tretirane kože.

Plikovi su rijetki, ali su vjerojatniji kod ljudi tamnije puti. Ostale moguće nuspojave su oteklina, crvenilo i ožiljci. Trajni ožiljci ili promjene u boji kože su rijetke.

Lasersko uklanjanje dlaka – Najpopularnija područja za uklanjanje dlaka

Trbuh

Područje oko pupka uobičajeno je područje za pacijente koji imaju višak dlačica. Lasersko uklanjanje dlačica može se sigurno izvesti na trbušnim i torzo dijelovima tijela, osiguravajući dugoročno smanjenje rasta dlačica.

Leđa

Podvrgavanje nizu tretmana laserskog uklanjanja dlačica na leđima popularan je postupak među muškim pacijentima u WIFH-u, jer su dlake na leđima teško dostupno područje koje je teško njegovati.

Bikini zona

Tradicionalne metode održavanja dlačica u zoni bikinija uključuju brijanje i depilaciju voskom, no te metode daju kratkoročne rezultate. Podvrgavanje nizu tretmana laserskog uklanjanja dlačica u području bikini linije osigurava dugotrajno smanjenje dlačica za lakše održavanje.

Grudi

Žene mogu doživjeti hormonalne promjene koje rezultiraju rastom dlačica na grudima i područjima areole. U slučajevima kada postoji lagani rast samo nekoliko dlačica, pacijenti se mogu odlučiti za čupanje. Međutim, ako je rast dlačica raširen, lasersko uklanjanje dlaka može osigurati trajno smanjenje.

Stražnjica

Osjećaji koje pacijenti doživljavaju kada se podvrgavaju laserskom uklanjanju dlačica na području stražnjice mogu biti pomalo neugodni, međutim, tretmani se općenito dobro podnose. Većina ustanova koje nude lasersko uklanjanje dlaka mogu propisati kremu za utrnuće koja će ublažiti bol tijekom postupka.

Prsa

Zbog velike površine i brzog rasta dlačica, održavanje dlačica na području prsa može biti dugotrajno. Za pacijente koji preferiraju manje dlačica na prsima, lasersko uklanjanje dlačica pruža dugotrajno smanjenje u odnosu na depilaciju voskom, pincetom i brijanje.

Lice

Lasersko uklanjanje dlačica pomaže smanjiti urasle dlačice i iritantne izbočine koje su česte na licu i vratu zbog čestog brijanja. Tretmani laserskog uklanjanja dlačica na području lica traju oko 15 minuta po tretmanu. Od pacijenata se ne traži daljnji rast kose kako bi se liječili. Za najbolje rezultate neophodan je niz tretmana uklanjanja dlačica s lica, a pacijenti bi trebali predvidjeti potrebu za stalnim tretmanima popravljanja 2-3 puta godišnje nakon završetka cijele serije.

Zglobovi i stopala

Rast dlačica na zglobovima, vrhovima stopala i nožnim prstima obično počinje oko dobi puberteta kod većine pacijenata. Međutim, kasnije u životu, ova kosa može postati gušća i vidljivija. U mnogim slučajevima, područja stopala i prstiju uključeni su u paket za lasersko uklanjanje dlaka potkoljenice, a ruke su obično uključene za pacijente koji su podvrgnuti tretmanu na rukama.

Noge

Noge su jedno od najpopularnijih područja za lasersko uklanjanje dlačica. Budući da su noge veća površina tijela, vrijeme tretmana je dulje, s potkoljenicama obično traje 30-45 minuta, a punim nogama do 1 sat i više.

Pazuh

Pazusi su popularno područje za liječenje pacijenata za lasersko uklanjanje dlaka. Folikuli dlake u području ispod pazuha vrlo dobro reagiraju na laser, a tretmani traju otprilike 5 minuta.

Kako se pripremiti za lasersko uklanjanje dlaka?

Ako ste zainteresirani za lasersko uklanjanje dlačica, odaberite liječnika koji je certificiran u specijalnosti kao što je dermatologija ili estetska kirurgija i ima iskustva s laserskim uklanjanjem dlačica na vašem tipu kože. Ako će liječnički pomoćnik ili licencirana medicinska sestra obaviti postupak, pobrinite se da liječnik nadzire i da je dostupan na licu mjesta tijekom tretmana. Budite oprezni s toplicama, salonima ili drugim objektima koji nemedicinskom osoblju dopuštaju lasersko uklanjanje dlaka.

Prije laserskog uklanjanja dlačica zakažite konzultacije s liječnikom kako biste utvrdili je li to prikladna opcija liječenja za vas. Vaš će liječnik vjerojatno učiniti sljedeće:

 • Pregledati vašu medicinsku povijest, uključujući korištenje lijekova, povijest kožnih poremećaja ili ožiljaka te prethodne postupke uklanjanja dlačica
 • Razgovarati o rizicima, prednostima i očekivanjima, uključujući ono što lasersko uklanjanje dlaka može, a što ne može učiniti za vas
 • Snimiti fotografije koje ćete koristiti za procjene prije i poslije i dugoročne recenzije

Na konzultaciji razgovarajte o planu liječenja i povezanim troškovima. Lasersko uklanjanje dlačica obično je pozamašni trošak.

Liječnik će također ponuditi posebne upute za pripremu za lasersko uklanjanje dlačica. To može uključivati:

 • Držati se podalje od sunca. Slijedite savjete svog liječnika za izbjegavanje izlaganja suncu prije i nakon tretmana. Kad god izlazite, nanesite kremu za sunčanje širokog spektra SPF30.
 • Posvjetljivanje vaše kože. Izbjegavajte bilo kakve kreme za kožu bez sunca koje potamne vašu kožu. Vaš liječnik može također propisati kremu za izbjeljivanje kože ako ste nedavno preplanuli ili imate tamniju kožu.
 • Izbjegavanje drugih metoda uklanjanja dlačica. Čupanje, depilacija voskom i elektroliza mogu poremetiti folikul dlake i treba ih izbjegavati najmanje četiri tjedna prije tretmana.
 • Izbjegavanje lijekova za razrjeđivanje krvi. Pitajte svog liječnika koje lijekove, kao što su aspirin ili protuupalni lijekovi treba izbjegavati prije zahvata.
 • Područje tretmana brijanja. Preporuča se podrezivanje i brijanje dan prije laserskog tretmana. Uklanja dlake iznad kože koje mogu rezultirati površinskim oštećenjem kože od izgorjelih dlačica, ali ostavlja dlaku netaknutom ispod površine.

Lasersko uklanjanje dlaka – eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Lasersko uklanjanje dlaka – Što očekivati?

Lasersko uklanjanje dlaka obično zahtijeva dva do šest tretmana. Interval između tretmana će se razlikovati ovisno o mjestu. Na područjima gdje dlaka brzo raste, kao što je gornja usna, tretman se može ponoviti za četiri do osam tjedana. Na područjima usporenog rasta dlačica, kao što su leđa, tretman može biti svakih 12 do 16 tjedana.

Za svaki tretman nosit ćete posebne naočale za zaštitu očiju od laserske zrake. Pomoćnik bi mogao ponovno obrijati mjesto ako je potrebno. Liječnik može primijeniti lokalni anestetik na vašu kožu kako bi smanjio nelagodu tijekom liječenja.

Tijekom postupka

Liječnik će pritisnuti ručni laserski instrument na vašu kožu. Ovisno o vrsti lasera, za zaštitu vaše kože i smanjenje rizika od nuspojava može se koristiti rashladni uređaj na vrhu instrumenta ili hladni gel.

Kada liječnik aktivira laser, laserska zraka će proći kroz vašu kožu do folikula dlake. Intenzivna toplina laserske zrake oštećuje folikule dlake, što inhibira rast dlake. Možda ćete osjetiti nelagodu, poput toplog uboda iglice, a vjerojatno ćete osjetiti i hladnoću od rashladnog uređaja ili gela.

Tretman malog područja, kao što je gornja usna, može potrajati samo nekoliko minuta. Liječenje većeg područja, kao što su leđa, može potrajati više od sat vremena.

lasersko uklanjanje dlaka
Lasersko uklanjanje dlaka – je li zaista trajno?

Kakav je oporavak i postoje li rizici?

Možda ćete primijetiti crvenilo i oteklinu prvih nekoliko sati nakon laserskog uklanjanja dlačica.

Kako biste smanjili bilo kakvu nelagodu, stavite led na tretirano područje. Ako imate kožnu reakciju odmah nakon laserskog uklanjanja dlačica, liječnik bi mogao nanijeti steroidnu kremu na zahvaćeno područje.

Nakon laserskog uklanjanja dlačica i između planiranih tretmana, izbjegavajte sunčevu svjetlost i ne koristite solarij šest tjedana ili prema uputama vašeg liječnika. Svakodnevno koristite kremu za sunčanje širokog spektra SPF30.

Dlake ne ispadaju odmah, ali će opadati u periodu od nekoliko dana do tjedana. Ovo može izgledati kao nastavak rasta dlaka. Ponovljeni tretmani su obično potrebni jer se rast i gubitak dlaka prirodno događaju u ciklusu, a laserski tretman najbolje djeluje na folikulima dlake u fazi novog rasta.

Rezultati se značajno razlikuju i teško ih je predvidjeti. Većina ljudi doživljava uklanjanje dlačica koje traje nekoliko mjeseci, a može trajati godinama. Ali lasersko uklanjanje dlačica ne jamči trajno uklanjanje dlačica. Kada dlaka ponovno izraste, obično je finija i svjetlije boje.

Možda će vam trebati laserski tretmani održavanja za dugotrajno smanjenje dlačica.

Rizici:

Rizici od nuspojava variraju ovisno o tipu kože, boji kose, planu liječenja i pridržavanju njege prije i poslije tretmana. Najčešće nuspojave laserskog uklanjanja dlačica uključuju:

 • Iritacija kože. Nakon laserskog uklanjanja dlačica moguća je privremena nelagoda, crvenilo i oteklina. Svi znakovi i simptomi obično nestaju u roku od nekoliko sati.
 • Promjene pigmenta. Lasersko uklanjanje dlačica može potamniti ili posvijetliti zahvaćenu kožu. Ove promjene mogu biti privremene ili trajne. Posvjetljivanje kože prvenstveno pogađa one koji ne izbjegavaju izlaganje suncu prije ili poslije tretmana te one koji imaju tamniju kožu.
 • Rijetko, lasersko uklanjanje dlačica može uzrokovati mjehuriće, stvaranje kore, ožiljke ili druge promjene u teksturi kože. Ostale rijetke nuspojave uključuju sijedu tretiranu kosu ili prekomjeran rast kose oko tretiranih područja, osobito na tamnijoj koži.

Lasersko uklanjanje dlačica ne preporučuje se za kapke, obrve ili okolna područja, zbog mogućnosti teških ozljeda oka.

Gdje napraviti lasersko uklanjanje dlaka?

Lasersko uklanjanje dlačica možete napraviti u sljedećim poliklinikama:

Poliklinika Bagatin

Adresa:

 • Ul. Grada Vukovara 269a/10, 10000 Zagreb
 • Frana Folnegovića 1c/1, 10000 Zagreb
 • Kranjčevićeva 45/1, 21000 Split

Kontakt: 01 46 10 225

E-mail: info@bagatin.hr

Web: poliklinikabagatin.hr

Poliklinika Milojevic

Adresa: Centar Kaptol, Nova Ves 17, 10000 Zagreb

Kontakt: 01 485 4441

E-mail: info@milojevic.hr

Web:  milojevic.hr

Poliklinika Poliderma

Adresa: Ulica grada Vukovara 284 d, 10000 Zagreb

Kontakt: 01 4828 961

E-mail: narucivanje@poliderma.hr

Web: poliderma.hr

Dermatologija Nola

Adresa: Ulica Alberta Ognjana Štrige 4, 10000 Zagreb

Kontakt: 01 4619 191

E-mail: info@dermatologija-ivananola.hr

Web: dermatologija-ivananola.hr

Poliklinika Rosso

Adresa: Otoka Keršovanija 3, 31000 Osijek

Kontakt: 031 780 780

E-mail: /

Web:  poliklinika-rosso.hr

Poliklinika Medispa

Adresa: Pionirska 48, Rijeka, Croatia 51000

Kontakt: 092 389 0900

E-mail: info@medispa.hr

Web: medispa.hr

Lasersko uklanjanje dlačica – kako se kreću cijene?

(cijene mogu varirati od poliklinike do poliklinike)

Zulufi

7 tretmana 2.000,00 kn

1 tretman 400,00 kn

Nadusnica

7 tretmana 2.500,00 kn

1 tretman 500,00 kn

Brada

7 tretmana 3.000,00 kn

1 tretman 600,00 kn

Vrat

7 tretmana 3.000,00 kn

1 tretman 600,00 kn

Brada i vrat

7 tretmana 4.500,00 kn

1 tretman 900,00 kn

Obrazi

7 tretmana 4.000,00 kn

1 tretman 800,00 kn

Obrazi, brada i vrat

7 tretmana 6.000,00 kn

1 tretman 1.200,00 kn

Potkoljenica

7 tretmana 6.500,00 kn

1 tretman 1.300,00 kn

Nadkoljenica

7 tretmana 7.000,00 kn

1 tretman 1.400,00 kn

Cijele noge

7 tretmana 9.500,00 kn

1 tretman 1.900,00 kn

Bikini

7 tretmana 6.000,00 kn

1 tretman 1.200,00 kn

Bikini i prepone

7 tretmana 6.500,00 kn

1 tretman 1.300,00 kn

Cijele ruke

7 tretmana 9.500,00 kn

1 tretman 1.900,00 kn

Pazuh

7 tretmana 3.500,00 kn

1 tretman 700,00 kn

Prsa muška

7 tretmana 6.000,00 kn

1 tretman 1.200,00 kn

Gornji dio leđa

7 tretmana 6.500,00 kn

1 tretman 1.300,00 kn

Cijela leđa

7 tretmana 7.500,00 kn

1 tretman 1.500,00 kn

Dojke

7 tretmana 2.000,00 kn

1 tretman 400,00 kn

Stražnjica

7 tretmana 5.000,00 kn

1 tretman 1.000,00 kn

Dlake oko pupka

7 tretmana 1.500,00 kn

1 tretman 300,00 kn

Cijelo lice

7 tretmana 6.000,00 kn

1 tretman 1.200,00 kn

Muška prsa i trbuh

7 tretmana 7.500,00 kn

1 tretman 1.500,00 kn

Cijeli trbuh

7 tretmana 5.000,00 kn

1 tretman 1.000,00 kn

 

Pročitajte i Psorijaza – Kako ju pravilno liječiti i kome se obratiti za pomoć?

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img