Lasersko skidanje dioptrije Razlike u metodama

Lasersko skidanje dioptrije Razlike u metodama

Lasersko skidanje dioptrije Razlike u metodama

Lasersko skidanje dioptrije ispravlja loš vid i oslobađa Vas nošenja naočala ili kontaktnih leća, tako da možete živjeti život punim plućima.

To je jednostavan postupak koji može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ovisno o stupnju potrebne korekcije. U svakom slučaju, nakon zahvata primijetit ćete poboljšanje vida, što je zaista izvrsno.

Što je lasersko skidanje dioptrije?

Lasersko skidanje dioptrije ispravlja slab vid, dajući vam slobodu od naočala i kontaktnih leća, tako da možete živjeti svoj život punim plućima.

To je jednostavna procedura koja traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ovisno o potrebnoj razini korekcije, nakon koje ćete primijetiti poboljšanje vida koje je zaista izvanredno.

Tko je kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Idealni kandidati su osobe od 21 do 45 godina sa dioptrijom od -10 do +5, no tek na temeljeu kompletne predoperativne obrade, može se točno ustanoviti za koju metodu ste kandidat.

Potencijalni kandidati su osobe koje ne spadaju u gore navedenu skupinu a kojima su ostali gabariti oka unutar vrijednosti koje su bitne za određivanje metode.

Osobama mlađima od 21 godinu ne savjetujemo lasersku operaciju. Za osobe starije od 45 godina postoje također vrhunska i doživotna rješenja te su najčešće kandidati za zamjenu leće.

Postoji li više od jedne metode laserskog skidanja dioptrije ?

Da, dvije najpoznatije i najpopularnije metode laserskog skidanja dioptrije su LASIK i PRK.

Lasersko skidanje dioptrije Razlike

LASIK i PRK postupci danas spadaju među najuspješnije operativne zahvate u medicini. Za vrhunske rezultate neophodna je stručnost i najbolja tehnologija.

Lasersko skidanje dioptrije – Razlike u metodama

PRK METODA LASERSKOG SKIDANJA DIOPTRIJE

PRK (fotorefraktivna keratektomija) je najstarija metoda, tzv. prva generacija laserske kirurgije oka. To je površinska metoda koja ispravlja dioptrijsku grešku promjenom zakrivljenosti rožnice kod kratkovidnosti i astigmatizma.

Zahvat se izvodi na površini oka bez stvaranja zaštitne lamele rožnice.

the course of eye surgery using the PRK method

Koji je postupak operacije?

Prvo će se primijeniti anestetičke kapi, nakon čega slijedi kirurški zahvat u dva koraka. Oftalmološki kirurg najprije mehanički uklanja epitel rožnice (površina oka, otprilike 50 μm). Sljedeći korak je podešavanje rožnice u željeni oblik ekscimer laserom i korekcija dioptrijske greške (dioptrije).

Oftalmološki kirurg zatim stavlja kontaktnu leću na rožnicu na period od 4 dana, pomažući oku da zacijeli i da epitel raste na površini rožnice.

Nakon 4 dana zaštitna leća se uklanja. Cijeli postupak traje oko 15 minuta.

LASIK METODA LASERSKOG SKIDANJA DIOPTRIJE

LASIK je druga generacija laserske kirurgije oka. Dubinski je zahvat, što znači da ne oštećuje epitel rožnice. Vrlo je nježan za oči i bezbolan čak i nakon što anestezija prestane.

Za ispravljanje dioptrijske greške koriste se dva lasera – femtosekundni i ekscimerni. Ova metoda je osmišljena za uklanjanje kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma.

the course of eye surgery using the LASIK method

Koji je postupak operacije?

Prije zahvata anestezirati ćete naše oči anestetičkim kapima. Specijalnim laserom (femtosekundni laser) ili mehaničkim nožem (mikrokeratom) se kreira poklopac (flap) na prednjoj trećini rožnice. Prije laserske korekcije taj se poklopac podigne, excimer laser skine dioptriju i poklopac se vrati na mjesto gdje je bio ranije. Nakon par dana flap zaraste.

Neposredno nakon operacije možete osjetiti lagano peckanje i zamagljen vid, ali to je sasvim normalno stanje koje brzo prolazi. Do pojave oštrog vida dolazi, kod većine naših pacijenata, samo nekoliko sati nakon operacije (do 24h).

Prvih nekoliko dana nakon operacije trebali biste imati mirniji raspored i izbjegavati bilo kakve sportske aktivnosti. U rijetkim slučajevima dolazi do sindroma suhog oka kada je potrebno primijeniti umjetne suze.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Laserska korekcija vida – BEZ REZA

Laserska korekcija vida u Poliklinici Knezović vrši se najnovijom metodom NO CUT koja je maksimalno poštedna za oko pacijenta. Jedini su u regiji koji ju izvode.

No Cut metoda je najpoštednija za ljudsko oko. Imperativ zadovoljstva pacijenta je i trajnost rezultata. To se može pripisati izrazito pažljivom odabiru i selekciji pacijenata koji se podvrgavaju zahvatu kao i poštednim metodama laserske korekcije vida.

Je li lasersko skidanje dioptrije sigurno?

Više od 40 milijuna ljudi u svijetu korigiralo je vid laserom, čineći ovaj zahvat najpopularijom elektivnom operacijom na svijetu.

Svi operativni zahvati nose određen rizik, ali lasersko skidanje dioptrije je vrlo siguran zahvat i donosi rezultate koji su čak iznad očekivanja pacijenata.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img