Ciste na jajnicima čest su problem žena

Ciste na jajnicima nisu rijetka pojava. Često se stvaraju u žena reproduktivne dobi.

Jajnici su sastavni dio ženskog reproduktivnog sustava. Nalaze se u donjem dijelu trbušne šupljine s obje strane maternice. Žene imaju dva jajnika koji proizvode jajašca te hormone estrogen i progesteron.

Ponekad se na jednom od jajnika razvije nakupina poput vrećice ispunjene tekućinom. Tu nakupinu nazivamo cistom na jajniku. Gotovo sve žene tijekom života razviju barem jednu cistu na jajniku. U većini slučajeva te su ciste bezbolne i ne izazivaju simptome.

Zašto se javljaju ciste na jajnicima?

Cista se stvara na jajniku uzrokovana različitim čimbenicima. Najčešće se javljaju funkcionalne ciste. Jajnici svaki mjesec stvaraju folikule. Folikuli proizvode hormone i oslobađaju jajnu stanicu za vrijeme ovulacije. Dvije vrste funkcionalnih cista uključuju ciste folikula i žutog tijela.

Folikularna cista

U normalnom mjesečnom ciklusu folikul u razdoblju ovulacije puca i ispušta jajnu stanicu. Međutim, ako folikul ne pukne stvori se nakupina folikularne tekućine koja stvori cistu. Radi se o čestoj pojavi te ne predstavlja razlog za zabrinutost. Oaj tip ciste najčešće sam nestane u razdoblju od nekoliko tjedana. 

Cista žutog tijela

Ukoliko dođe do normalnog otpuštanja jajne stanice iz folikule ona počinje proizvoditi hormone za proces oplodnje jajne stanice. Tada puknuti folikul nazivamo žutim tijelom. Žuto tijelo može postati cista ukoliko se unutar njega nakupi tekućina.  

Ciste na jajnicima – Simptomi

Najčešće ciste na jajnicima ne uzrokuju nikakve simptome. Međutim, simptomi se mogu pojaviti ukoliko cista raste. Simptomi mogu uključivati:

 • nadutost ili oticanje trbuha
 • bolno pražnjenje crijeva
 • česta potreba za mokrenjem
 • neredovite menstruacije
 • pojačana menstrualna krvarenja ili premalo krvarenje 
 • bol u zdjelici prije ili tijekom menstrualnog ciklusa
 • bolni spolni odnosi
 • bol u donjem dijelu leđa ili bedrima
 • osjećaj jake sitosti nakon malog obroka
 • poteškoće pri začeću – iako ciste jajnika obično ne utječu na plodnost
 • osjetljivost dojki
 • mučnina i povračanje

Ozbiljniji simptomi ciste na jajniku

Mogu se javiti i teži oblici te ozbiljni simptomi koji zahtijevaju hitnu liječničku pomoć:

 • jaka ili oštra bol u zdjelici
 • visoka temperatura
 • nesvjestica ili vrtoglavica
 • ubrzano disanje

Ovi simptomi mogu ukazivati na rupturu ciste ili torziju jajnika. Obje komplikacije mogu imati ozbiljne posljedice ako se ne liječe na vrijeme.

Kako znati da je pukla cista na jajniku?

Kao što smo već napomenuli, kod najčešćih oblika cista na jajnicima simptomi nastanka i povlačenja ciste najčešće prolaze nezapaženo. Najbolji znak da je sve u redu je zapravo redoviti menstrualni ciklus. Ukoliko je prisutan izostanak mjesečnice svakako treba posjeitit liječnika kako bi se vidio uzrok. 

Bolovi u jajnicima

Ciste na jajnicima, ukoliko postanu veće, mogu uzrokovati bol i nelagodni pritisak u donjem dijelu trbuha. Svakako je preporuka napraviti ultrazvuk kako bi se vidjelo o čemu je riječ. 

Liječenje cista

U većini slučajeva nije potrebno liječenje ciste. Međutim to ovisi o: 

 • izgledu i veličini ciste
 • postojanju simptoma
 • reproduktivnom razdoblju 

U većini slučajeva, cista često nestane nakon nekoliko mjeseci. Stanje se može lako utvrditi ultrazvučnim pregledom.

Ukoliko se žena nalazi u postmenopauzi, postoji nešto veći rizik od raka jajnika. Za praćenje ciste obično se preporučuju redovni ultrazvučni pregledi i krvne pretrage tijekom godine.

Kirurško liječenje za uklanjanje cista može biti potrebno ako su velike, uzrokuju neugodne simptome ili su potencijalno kancerogene.

Ciste na jajnicima i trudnoća 

Ciste na jajnicima obično ne uzrokuju neplodnost, iako ponekad mogu otežati začeće. Ukoliko je liječenje cista potrebno uvijek se radi na očuvanju fertiliteta žene. Često se na to nadovezuje liječenje sindroma policističnih jajnika (PCOS) kojeg karakteriziraju jajnici s većim brojem cista. 

PCOS

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je stanje u kojem jajnici proizvode abnormalnu količinu androgena, muških spolnih hormona koji su obično prisutni kod žena u malim količinama. Sam naziv sindrom policističnih jajnika opisuje brojne male ciste (vrećice ispunjene tekućinom) koje nastaju na jajnicima. Za sindrom je karakterističan neredoviti menstrualni ciklus, čak i potpun izostanak menstruacije. PCOS može otežati začeće jer su ovulacijski periodi često rjeđi nego kod zdrave žene.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img