Počelo cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj

Cijepljenje protiv gripe – U Hrvatskoj je prošli tjedan zabilježen prvi slučaj gripe – na otoku Cresu. S obzirom na doba godine, riječ je o vrlo ranoj pojavi gripe u općoj populaciji.

Inače, 12.listopada se obilježio Europski dan gripe kako bi se podignula svjesnost o toj bolesti te važnosti prevencije njezinih teških oblika.

Cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj

Cijepljenje protiv gripe

U Hrvatskoj se provodi kampanja “Reagiram i preveniram”, cjepivo je stiglo, a u Domu zdravlja Siget u Zagrebu počelo je cijepljenje.

Na Cresu prvi ovogodišnji slučaj gripe u Primorsko-goranskoj županiji

Po riječima epidemiologinje Senke Stojanović, riječ o 38-godišnjoj ženi s Cresa. Pojava prvih simptoma nastupila je prije sedam dana u vidu opće slabosti, bolova u mišićima i kostima, suhog kašlja te visoke temperature koja je varirala između 38,9 i 39,2°C.

Nakon negativnog rezultata brzog antigenskog testa na prisutnost SARS-CoV-2 virusa, obavljen je multiplex PCR test koji je potvrdio virus influence, odnosno gripe. Dodavši da je oboljela dan prije pojave simptoma boravila u Rijeci.

Iz Zavoda ističu da se, s obzirom na doba godine, radi o vrlo ranoj pojavi gripe u općoj populaciji te podsjećaju da cijepljenje protiv gripe u sezoni 2022./2023. započinje sutra, 12. listopada.

Cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe će se provoditi u pedijatrijskim ordinacijama i ordinacijama liječnika obiteljske medicine, a u Zavodu i njegovim županijskim ispostavama cijepiti se mogu isključivo osobe koje nemaju izabrane liječnike obiteljske medicine ili pedijatre.

Gripa nam prijeti. Skinuli smo maske. Popustili mjere protiv koronavirusa, i stoga stručnjaci kažu da možemo računati na veći broj oboljelih.

Dodaje kako je u Hrvatsku stiglo 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe i 13 tisuća doza protiv pneumokoka.

– Cjepivo se distribuira i zato cijepljenje u Hrvatskoj službeno počinje 17. listopada. A danas je počelo u onim ordinacijama i domovima zdravlja u koje je već stiglo.

Matija Ivančić, dr. med., liječnik obiteljske medicine, DZ Centar rekao je kako u njegovoj ambulanti postoji lista čekanja za cijepljenje protiv gripe, stoga što se pacijenti prijavljuju još od 8. mjeseca.

– Interes je velik možda i zato što je u mojoj ordinaciji starija populacija. Imamo pacijente koji se godinama cijepe, što je pozitivno, naglasio je.

Cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj

Stariji od 65 godina, trudnice i kronični bolesnici

Istaknuo je kako se protiv gripe trebaju cijepiti stariji od 65 godina, trudnice i kronični bolesnici te je za njih cijepljenje besplatno. Svi ostali pacijenti koji su zainteresirani za cijepljenje to mogu učiniti o svom trošku.

– Cijepljenje pomaže pri smanjenju komplikacija bolesti, pomaže manjoj incidenciji bolesti, rekao je.

Dodaje kako se posljednjih mjeseci u njegovoj ambulanti može primijetiti blago povećanje broja zaraženih COVID infekcijom.

Razlog tomu je, kako kaže, to što su epidemiološke mjere popustile. Posljednje 2 godine nije bilo puno ni gripe. Zato što smo se više pazili, nosili smo maske, imali smo povećan epidemiološki nadzor, a sada smo se kolektivno opustili.

– Svi možemo prevenirati bolest kada je riječ o gripi i pneumokoku, bolestima koje mogu biti i smrtonosne, zaključila je Ištuk.

Tko se ne bi trebao cijepiti protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe

Većina odraslih osoba može primiti cjepivo protiv gripe, ali trebali biste ga izbjegavati ako ste u prošlosti imali ozbiljnu alergijsku reakciju na cjepivo protiv gripe.

Možda ste izloženi riziku od alergijske reakcije na injekciju cjepiva protiv gripe ako ste alergični na jaja. To je zato što se neka cjepiva protiv gripe proizvode od jaja.

Jaja imaju ključnu ulogu u proizvodnji cjepiva protiv gripe. Alergije na jaja su najčešće kod djece.

Pitajte liječnika opće prakse ili ljekarnika za cjepivo s niskim udjelom jaja ili bez jaja.

Ako imate visoku temperaturu, najbolje je pričekati da vam bude bolje prije cijepljenja protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe

 

IZVOR: HRT

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img