Kako se u odrasloj dobi odlučiti za aparatić za zube?

 

U Hrvatskoj je aparatić za zube besplatan za djecu do 18. godine života. Međutim, veliki broj djece koji imaju potrebu za korekcijom odbiju nositi aparatić te takvu odluku požale u odrasloj dobi.

Zašto aparatić za zube u odrasloj dobi?

U zadnjih 20 godina sve je više odraslih pacijenata koji se odlučuju na ortodontsku terapiju. Naime razlozi mogu biti zdravstvene i estetske prirode, ali u odraslih pacijenata do 35. godine najčešće se radi o želji za ljepšim osmjehom koji uz to popravlja i cijelu fizionomiju lica. Popravljanje zagriza i položaja zubi može dovesti i do dojma punijih usnica, što je kod žena posebno poželjno.

Fiksni ili mobilni ?

Razlika kod ispravljanja zubi kod djece i odraslih je u tome što je kod djece određene nepravilnosti moguće ispraviti mobilnim aparatićem za zube. Njihovi zubi još su u razvoju te ih je moguće ispraviti i fiksnim i mobilnim aparatićem, dok se zubi odraslih ispravljaju fiksnim aparatićem.

Nošenje aparatića kod djece traje kraće nego kod odraslih jer se može iskoristiti potencijal rasta i razvoja zubi. Kod odraslih je rast i razvoj zubi završen, a terapiju produljuju i karijesi, nedostatak zubi, oralna (ne)higijena, dob.

Odraslima se preporučuje nošenje samo fiksnih aparatića, međutim napredak stomatoloških tehnika omogućuje i nošenje mobilnih aparatića ako se ne radi o većim anomalijama.

aparatić za zube

Je li kasno?

Često odrasli misle kako je ortodontska terapija nešto za što je kasno. Nešto što su jednostavno propustili. Međutim, nikad nije kasno za ortodontsku terapiju, odnosno da bi se nosio aparatić za zube. Nošenje aparatića za zube može vas spasiti od ozbiljnijih stomatoloških problema i popraviti estetiku osmijeha i cjelokupnog lica.

Vrste aparatića

Odrasli pacijenti koji se odluče na postavljanje aparatića za zube imaju puno više opcija nego prije. Ovisno o načinu života i preferencijama, ali i o problemu koji se ispravlja postoji nekoliko vrsta aparatića:

Fiksni aparatić za zube

Standardni, fiksni aparatić za zube pruža vjerojatno najučinkovitije i najbrže rezultate. Međutim, posebno u odrasloj dobi nije preferirana opcija zbog izražene vidljivosti.

Danas postoji opcija biranja boje bravica, tako da se aparatić može napraviti manje vidljivim. Osim klasičnih, metalnih bravica, postoje prozirne i one u boji.

Prozirne folije (aligneri) – INVISALIGN

Ortodontska tehnika ispravljanja zuba pomoću prozirnih folija (alignera), često se naziva i ‘Prozirni aparatić za zube’. Invisalign aparatići razlikuju se od klasičnih aparatića u tome što je duljina terapije vremenski kraća. Ovisno o kompleksnosti slučaja pacijenti nose točno određen broj prozirnih udlaga po tjednima koje su gotovo nevidljive. Svaka od tih prozirnih udlaga koje se nose dnevno između 20-22 sata i mijenjaju se po tjednima, pomiču zube horizontalno i vertikalno, čak mogu i rotirati zub ako je to previđeno u planu terapije.

Aligneri su manje uočljivi, ali još uvijek nisu potpuno nevidljivi. Ne utječu na to kako perete zube i koristite zubni konac (za razliku od ostalih vrsta aparatića).

aparatić za zube

Lingvalni aparatić

Lingvalni aparatići temelje se na tehnici postavljanja bravica s unutrašnje strane zuba. Gotovo su nevidljivi i djeluju jednako brzo kao i uobičajeni aparatići. Ne može svatko nositi lingvalni aparatić za zube i postoje neki izazovi povezani s nošenjem istih, do kojih ne dolazi kod klasičnih ortodontskih aparatića. Prije svega, zubi moraju biti dovoljno dugi da osiguraju dovoljno prostora za lijepljenje bravica s unutarnje strane zuba; dakle, lingvalni ortodontski aparatići možda neće biti prikladni kod djece ili nekoga s posebno malim zubima. Također, ne možete nositi lingvalne bravice ako imate tešku anomaliju zagriza.

Kako odabrati?

Prethodno nabrojane opcije svakako nisu dostupne svima. Ovisno o stanju u usnoj šupljini, deformaciji, veličini zuba i brojnim drugim elementima ortodont će vam ponuditi najbolje moguće rješenje problema. Svakako, bez pregleda zuba i stručnog mišljenja teško je znati koje će vam opcije ortodontske terapije biti dostupne na odabir.

Kome se obratiti?

Danas su ortodontske naprave izrađene po najvišim estetskim i tehnološkim standardima. Bravice su manje vidljive, prozirne ili u boji zuba, estetski prihvatljivije nego prije samo desetak godina.

aparatić za zube

 

Pročitajte više o Zubarskim uslugama preko HZZO >>>

 

********

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img