Trudnoća za vrijeme dojenja – Je li moguća?

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Trudnoća za vrijeme dojenja – Umjesto da uzmete pilule ili odaberete neku drugu metodu kontracepcije, možda ćete se zapitati može li samo dojenje osigurati da ne zatrudnite ponovno sve dok dojite – bilo to 2 mjeseca ili 2 godine. Evo što trebate znati.

Trudnoća za vrijeme dojenja

Kolike su šanse da zatrudnite tijekom dojenja?

Suština je da da, isključivo dojenje je prilično dobar oblik privremenog nezačeća.

Zapravo, ovaj oblik ima svoje ime: Metoda laktacijske amenoreje (LAM) je metoda planiranja obitelji kod koje je majka informirana i pružena joj je podrška za korištenje dojenja kao metode planiranja obitelji.

Koliko dobro je prilično dobro? Prema jednom izvoru, od 100 žena koje pravilno koriste LAM tijekom prvih 6 mjeseci nakon poroda, samo 1 do 2 od njih mogu zatrudnjeti.

Ukoliko koristite LAM i želite biti među većinom žena koje ne zatrudne dok doje, evo što biste trebali učiniti:

  1. Prakticirajte ekskluzivnu njegu. To znači da biste trebali odgoditi uvođenje krutih namirnica i izbjegavati nadopunjavanje formulom ili bilo čim drugim.
  2. Dojite na zahtjev (“poziv”). Slijedite svoju bebu i dopustite joj da doji kada želi – barem svaka 4 sata tijekom dana i svakih 6 sati tijekom noći. Pumpanje nije adekvatna zamjena kada se koristi LAM.
  3. Izbjegavajte korištenje duda. Umjesto toga, pustite bebu da zadovolji svoje potrebe za sisanjem tako da se priljubi k vama i dopustite joj da se doji.

Imajte na umu da se vaša menstruacija (uključujući mrlje) ne treba vratiti da bi LAM bio učinkovit, a beba mora biti mlađa od 6 mjeseci. (To je ono što ovo čini privremenim oblikom kontrole rađanja.)

Zašto dosljedno dojenje djeluje kao vrsta kontracepcije?

Ovdje u pitanje dolaze hormoni – točnije, oksitocin. Ovaj višenamjenski hormon ne čini samo da se osjećate opušteno i općenito sretni.

Oksitocin također pomaže u sprječavanju ovulacije. To čini tako što u mozak šalje signale koji mu govore da potisne glavni hormon koji potiče ovulaciju.

Nema ovulacije, nema trudnoće.

Kada vaše dijete doji, ono stimulira živce u vašim bradavicama i oko njih na točno pravi način da pošalju tu poruku vašem mozgu. Izdavanje mlijeka pomoću pumpice ne uzrokuje isti učinak.

Trudnoća za vrijeme dojenja – Što povećava vaše šanse da zatrudnite tijekom dojenja?

Ukoliko dojite i nadate se da ćete biti među 98 posto žena koje uspješno koriste LAM kao metodu kontrole rađanja, evo što trebate znati:

  1. Da bi LAM djelovao, morate isključivo dojiti. Ukoliko bebinu prehranu dopunite adaptiranim mlijekom ili čak ispumpanim majčinim mlijekom, vaše šanse za ovulaciju i trudnoću se povećavaju.
  2. Isto za krute tvari. Kada beba napuni 6 mjeseci i počne jesti krutu hranu, šanse za ovulaciju se povećavaju. Neka starija istraživanja pokazuju da polaganim uvođenjem hrane i postupnim smanjenjem vremena sisanja možete odgoditi ovulaciju na malo dulje. Međutim, potrebno je ažurirano istraživanje.
  3. Pazite kada se vratite na posao. Jedna studija pokazuje da su žene koje su se vratile na posao i koristile LAM i cijedile svoje mlijeko isključivo kako bi hranile svoje bebe majčinim mlijekom, imale veću vjerojatnost da će zatrudnjeti od neradnih majki koje koriste LAM.
  4. Ovo može zvučati neozbiljno, ali vrijedi spomenuti: kada vam se menstruacija vrati, imate veće šanse da zatrudnite. Međutim, imajte na umu da neke žene ovuliraju i prije nego što dobiju prvu menstruaciju. Drugi počinju menstruaciju prije nego što počnu ovulirati. Ovdje nema strogih pravila.

Trudnoća za vrijeme dojenja – Što ako želite zatrudnjeti i također želite nastaviti dojiti?

Želite zatrudnjeti, ali ne želite prestati dojiti? Dobra vijest je da iako dojite, vaše šanse za trudnoću se povećavaju kako se udaljavate od dana kada se vaše dijete pojavilo.

Ukoliko želite dodatno povećati svoje šanse za ovulaciju, pokušajte napraviti nagle promjene. Neki ljudi smatraju da iznenadno izrezivanje jedne sesije dojenja umjesto produženja vremena između hranjenja povećava njihove šanse za ovulaciju.

Imajte na umu da vaša beba možda neće cijeniti nagle promjene u rasporedu hranjenja.

Nema potrebe za odvikavanjem bebe: možete dojiti i pripremati se za sljedeću trudnoću u isto vrijeme. Mnoge majke koje doje smatraju da, nakon što se vrate na posao ili kada željeni noćni san postane stvarnost, počinje ovulacija i počinju menstruaciju.

Možete li nastaviti s dojenjem tijekom trudnoće?

Naravno da možete. S tim da, pobrinite se da dobijete dovoljno kalorija da nahranite sebe, svoju bebu i fetus u razvoju. Ciljajte na 500 dodatnih kalorija dnevno ako vaša beba jede drugu hranu osim vašeg mlijeka i 650 dodatnih kalorija ako je mlađa od 6 mjeseci.

Osim toga, htjet ćete uzeti u obzir dodatnih 350 kalorija u drugom tromjesečju i 450 dodatnih kalorija u trećem. Zvuči komplicirano? Olakšajte sebi tako što ćete slušati svoje tijelo i birati zdravu hranu.

Možda ćete primijetiti da su vam bradavice osjetljivije i da vam od refleksa spuštanja postaje muka. I ovo će proći.

Ukoliko ste imali pobačaj ili ste općenito rano rodili, pripazite na kontrakcije maternice. Možda ćete osjetiti grčeve kada beba siše. To je zato što vaše tijelo oslobađa male količine oksitocina, a ovaj hormon uzrokuje kontrakcije.

Da, to je opet onaj višenamjenski hormon

Nemojte se iznenaditi ako vaša beba nakon prvih nekoliko mjeseci trudnoće počne odbijati vaše mlijeko. Vaša količina mlijeka će se vjerojatno smanjiti, a može se promijeniti i okus vašeg mlijeka. Bilo koja od ovih promjena može uzrokovati da vaše dijete odbije majčino mlijeko i da se na kraju odvikne.

S druge strane, neki roditelji uspješno doje tijekom cijele trudnoće i mogu nastaviti dojiti svoje novorođenče i starije dijete u tandemu. U tim slučajevima, potrebe novorođenčeta za dojenjem uvijek bi trebale imati najveći prioritet.

Trebate li prestati dojiti prije podvrgavanja tretmanima neplodnosti da biste zatrudnjeli?

Ukoliko ste imali tretmane za neplodnost kako biste zatrudnjeli sa svojim trenutnim maTrebate li prestati dojiti prije nego što se podvrgnete tretmanima neplodnosti kako biste ponovno zatrudnjeli?

Odgovor je – Ovisi.

Neki lijekovi koji se koriste u liječenju plodnosti sigurni su za korištenje tijekom dojenja. Drugi će utjecati na vašu opskrbu mlijekom, ali neće naštetiti vašoj bebi.

U međuvremenu, drugi bi mogli biti opasni za vašu bebu.

Najbolja praksa je da o svim svojim problemima razgovarate sa svojim liječnikom.

Iako je isključivo dojenje prilično dobar oblik privremene kontrole rađanja, razgovarajte sa svojom primaljom ili porodiljom kako biste saznali više o drugim metodama kontrole rađanja ako želite izbjeći trudnoću.

S druge strane, ako vam se mjesečnica nije vratila i namjeravate ponovno povećati svoju obitelj, obratite se svom pružatelju zdravstvene skrbi kako biste saznali o vašim mogućnostima.

U svakom slučaju — sretno dojenje!