Spontani pobačaj – Utjecaj na mentalno zdravlje

Spontani pobačaj, odnosno gubitak trudnoće šokantan je i traumatičan događaj za žene i njihove obitelji. Pobačaj obično izaziva intenzivno razdoblje emocionalnog stresa. Ova reakcija ima tendenciju poboljšanja tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. Međutim razumno je da ostaju psihološke zabrinutosti. Važno je obratiti pozornost na znakove depresije i anksioznosti u pacijentica nakon pobačaja. Većina žena u ovim okolnostima ponovno zatrudni, ali poremećaji raspoloženja još uvijek mogu postojati. 

Rani spontani pobačaj

Rani spontani pobačaj je gubitak djeteta u prva 3 mjeseca (12 tjedana) trudnoće. Većina žena doživi vaginalno krvarenje, no ponekad simptomi izostaju. Ukoliko je ovo slučaj, spontani pobačaj može se dijagnosticirati ultrazvukom.

Kasni spontani pobačaj

Kasni spontani pobačaj označava prekid trudnoće, gubitak djeteta, nakon 12og tjedna trudnoće. 

Ponovljeni spontani pobačaj

Za utvrđivanje ponovljenog spontanog pobačaja najčešće se definira uzastopni gubitak od tri i više trudnoća.

Kako izgleda spontani pobačaj?

Spontani pobačaj razlikuje se ovisno o tjednu u kojem se može razviti. Međutim, najčešći simptomi su:

 • Vaginalno krvarenje 
 • Bol i grčevi u abdomenu i/ili donjem dijelu leđa
 • Tekućina i/ili vidljivi komadići tkiva 

Važno je napomenuti da svako krvarenje u trudnoći ne znači pobačaj. Međutim za svako se krvarenje treba posjetiti liječnik. 

Mirovanje nakon spontanog pobačaja

Većini žena spontani pobačaj predstavlja prvenstveno mentalnu, a ne fizičku traumu. Naime, zbog krvarenja je najbolje mirovati oko dva do tri dana. Međutim, nakon toga žena se, ukoliko može, vraća svojoj rutini. Ovaj se navod odnosi na fizičke napore. Svaka osoba nosi se drukčije s problemom. Nekim je ženama lakše što prije vratiti se u svoju rutinu, nekima je potreban odmor i vrijeme s obitelji. 

Trudnoća nakon spontanog pobačaja 

S obzirom da žene najčešće već nakon četvrtog tjedna spontanog pobačaja dobiju menstruaciju, postoji mogućnost da ostanu trudne već u tom prvom ciklusu. Međutim, kako je to tjelesni i mentalni stres za ženu i njenog partnera preporuka je pričekati prolazak tri ciklusa posebno ako se obavljala kiretaža. 

 

Mentalne poosljedice spontanog pobačaja

Statistika pobačaja

 • Gotovo 20% žena koje dožive pobačaj postaju sklone simptomima depresije i/ili anksioznosti; u većine oboljelih, simptomi traju 1 do 3 godine, utječući na kvalitetu života i kasnijih trudnoća.
 • Oko 30 posto svih trudnoća završava spontanim pobačajem, od kojih pola čak i prije nego što žena zna da je trudna. Puno se po pobačaja zamjenjuje sa zakašnjelom menstruacijom.
 • Žene s najvećim rizikom od psihijatrijskog morbiditeta nakon pobačaja uključuju one koje su mlađe ili nižeg socioekonomskog statusa i one s gubitkom planirane trudnoće, one koje se bore s neplodnošću ili prethodnim pobačajima i lošom socijalnom podrškom ili vještinama suočavanja.

Liječnici bi trebali često promatrati žene i tražiti simptome depresije počevši od 6 tjedana nakon pobačaja. One koje imaju klinički značajne simptome nakon 2 mjeseca nakon pobačaja trebaju se podvrgnuti formalnoj procjeni mentalnog zdravlja i liječenju.

Spontani pobačaj i mentalni problemi 

Kod nekih ljudi, gubitak trudnoće može izazvati probleme s mentalnim zdravljem ili pogoršati već postojeće. 

Ponekad trauma vašeg gubitka može uzrokovati nametljive misli, flashbackove ili noćne more. Mnogi ljudi doživljavaju kombinaciju ovih stvari. To može dovesti do problema sa spavanjem, gubitka apetita, seksualne disfunkcije, emocionalne labilnosti, ljutnje, dekoncentriranosti, osjećaja manje vrijednosti i gubitka ženstvenosti. Ukoliko postoji prisutnost simptoma može se postaviti i dijagnoza posttraumatskog stresnog poremećaja.

“Istraživanja pokazuju kako 1 od 6 žena doživi posttraumatski stres nakon pobačaja ili izvanmaternične trudnoće.”

Tuga u tišini

Već je neko vrijeme prisutan “običaj” da žene ne obavještavaju o trudnoći nikoga (nekad čak ni partnera) prije završetka perioda rane trudnoće odnosno 12 tjedana. Praksa je toliko ustaljena da se javio i pojam “pravilo 12 tjedana”. Takva praksa može dovesti do toga da žena u potpunosti sama prolazi kroz bol i gubitak trudnoće što može pogoršati simptome depresije i anksioznosti. Za većinu je žena važno da ukoliko dožive spontani pobačaj imaju podršku partnera i najbližih. 

Pomoć nakon pobačaja

Često se postavlja pitanje kako prepoznati da netko treba pomoć nakon spontanog pobačaja. Žene mogu izgubiti sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti što značajno smanjuje kvalitetu života.

Ukoliko se primijeti povlačenje i odustajanje od prijašnjih interesa, te čak pojava zloupotrebe alkohola i supstanci. U ekstremnim slučajevima može doći i do pojave suicidnih misli. 

Kaže se da svatko ima svoje simptome. Međutim, neki od najčešćih su: 

 • poteškoće sa spavanjem 
 • razdražljivost
 • izljevi bijesa
 • osjećaj nepovezanosti
 • smanjeno povjerenje
 • smanjena intimnost

Često je dovoljno da se ženi pruži podrška u obliku razgovora. Nekad najbolje pomaže razgovor s osobom koja je prošla kroz sličnu situaciju. 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img