Trudnoća po tjednima – od 1. do 40. tjedna trudnoće

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img
Sadržaj članka sakrij

Isprobajte naš kalkulator ovulacije i kalkulator trudnoće >>>

Prvi tjedan trudnoće | 1 – trudnoća po tjednima

Računa se kao tjedan vaše zadnje menstruacije. Prvi dan zadnje menstruacije najčešće se u ginekološkim nalazima klasificira kao (ZM) smatra se službenim početkom trudnoće, iako do začeća, odnosno početka trudnoće u pravom smislu riječi, neće doći još otprilike 14 dana.

Kako mogu znati da sam trudna?

Kod prosječne duljine menstruacijskog ciklusa od 28 dana, do oplodnje dolazi oko 14 dana nakon prvog dana ZM. Primarno je potrebno utvrditi kada ste imali odnose. Postoji nekoliko načina da saznate je li to stvarno trudnoća, neki od njih su;

 • Trudnički test
 • Ultrazvučni nalaz
 • Mijenjanje menstrualnog ciklusa
 • Promjene u tijelu, kao svrbež kože
 • Promjene u apetitu, osjećaj popunjenosti želuca

Drugi tjedan trudnoće | 2 – trudnoća po tjednima

U drugom tjednu trudnoće, oko 15 dana nakon začeća, raste i broj folikula ženskih jajnika. U svakom folikulu raste 3-10 jajnih stanica, od kojih najčešće samo jedna od njih potpuno sazrije i biva izbačena prsnućem folikula u jajovod, što nazivamo ovulacijom. Oplodnja, odnosno spajanja jajne stanice i spermija se događa u jajovodu. Oplođena jajna stanica sadrži pola genetskog matrijala od oca, koji i određuje spol djeteta, a druga polovica je od majke, već usađena u jajnu stanicu.

Paralelno sa razvojem jajne stanice dolazi i do razvoja i promjena u sluznici maternice (endometriju) sa svrhom prihvaćanja oplođene jajne stanice.

Treći tjedan trudnoće | 3 – trudnoća po tjednima

Mnoge žene u ovom tjednom još nisu ni svjesne da su trudne, iako je Vaše tijelo u „drugom stanju“. Umor i razdražljivost mogu biti dominantna raspoloženja ovih dana, a također nekolicina žena će primjetiti svjetle crvene točkice na donjem rublju, što nastaje u trenutku ugnježdenja jajne stanice u zid maternice bogate krvlju.

Zrela jajna stanica, najčešće samo jedna, otpušta se iz jajnika u trbušnu šupljinu gdje će ju fimbrije jajovoda uvući u unutrašnjost odakle počinje njezin put prema materištu. Ako su otpuštene dvije jajne stanice, postoji mogućnost za dvojajčane blizance budu li obje oplođene.

U ampularnom dijelu jajovoda najčešće se događa oplodnja, tj. spajanje jajne stanice i spermija.

Oko 50 milijuna spermija dolazi do jajne stanice, a samo je jedan odgovoran za uspješnu oplodnju.

Do kraja ovog tjedna dolazi i do porasta hcG hormona koji je i siguran znak trudnoće te daje najčešće pozitivan znak pri primjeni testa trudnoće.

trudnoća po tjednimaČetvrti tjedan trudnoće | 4 – trudnoća po tjednima

Vjerojatno ste primjetili sada već i izostanak menstruacije. Sada već sigurno možete utvrditi trudnoću.

Od ovog tjedna započinje intenzivan razvoj Vašeg djeteta. Do kraja 10. tjedna bit će razvijeni svi organi, a neki će već i izvršavati svoju funkciju. Ovo je vrijeme kada je Vaša beba najosjetljivija i puno toga može utjecati na njezin razvoj. Posteljica je ono što vas povezuje, zato pripazite posebno u ovom razdoblju na svoje zdravlje i brinite o zdravim navikama života.

Ako u ovom trenutku dođe do podjele embrija rađaju se jednojajčani (identični) blizanci. U našoj populaciji to se događa otprilike svaku 89. trudnoću.

trudnoća po tjednimaPeti tjedan trudnoće | 5 – trudnoća po tjednima

Kad žene doznaju sa sigurnošću da su trudne, simptomi poput mučnine mogu se pojačati. To je djelomično jer tijelo luči sve više hormona hCG, a djelomično zbog velikog emocionalnog stresa kroz koji trudnica prolazi tijekom tog vremena. Pročitajte više o tome što učiniti ako osjetite snažnu mučninu.

Vaša ploda u ovom trenutku je veličine sjemena od jabuke, odnosno 2-5 mm. Duljina embrija mjeri se od tjemena do trtice. U sljedećem tjednu on ili ona će se gotovo udvostručiti. Počinju se formirati glavni organi srce, bubreg, jetra, želudac, te živčani, krvožilni i probavni sustav.

Mogući simpromi u 5. tjednu trudnoće

 • Grudi koje su osjetljive
 • Mučnina
 • Lagano krvarenje (kao posljedica implantacije -mplantacijsko krvarenje)
 • Grčevi
 • Nadutost

 

FOLNA KISELINA *

Nerjetko trudnice ne dobiju informaciju kako je u ovom stadiju ( a i ranije ) bitna folna kiselina koju je ponekad potrebno uzimati da bi rast i razvoj ploda bio što bolji. Mnogi ginekolozi preporučuju uzimanje folne kiseline kao dodatka prehrani. Za normalno zatvaranje neuralne cijevi potrebne su optimalne količine folne kiseline.

trudnoća po tjednimaŠesti tjedan trudnoće | 6 – trudnoća po tjednima

Ovaj tjedan vaša beba raste dosta brzo – udvostručit će se na oko 4 mm do kraja 6. tjedna.

Do tog vremena beba izgleda kao zakrivljeni punoglavac. Ima veliku glavu i rep. Unutra se počinju formirati organi. Ako radite ultrazvuk u šestom tjednu, možda ćete moći vidjeti otkucaje bebinog srca.

Sve bebine stanice imaju različite zadatke. Sadrže sve genetske informacije koje su im bile potrebne za rast svega, od bebine kože preko očiju do jetre.

Počinju im se razvijati čeljust i oči, kao i ‘pupoljci’ koji će postati ruke i noge. Duž njihovih leđa počinju se formirati kralješci. Također ovaj tjedan, stabljika koja će se razviti u pupčanu vrpcu pričvršćuje se na prednji dio bebinog tijela.

Ukoliko prošli tjedan niste shvatili da ste trudni, vjerojatno ste do sada primijetili izostanak menstruacije. Također se možete osjećati umorno, dojke mogu biti osjetljive, a možete osjećati mučninu ili čak povraćati.

trudnoća po tjednimaSedmi tjedan trudnoće | 7 – trudnoća po tjednima

Vaša je beba sada duga oko 1 cm. Mozak se ubrzano razvija, a glava je puno veća od tijela. Bebino srce sada kuca 150-180 otkucaja u minuti.

Vaše razine hormona još uvijek se razlikuju od normale i to vas može činiti prilično emotivnim, razdražljivim i neraspoloženim. Možda se i dalje osjećate umorno i s manje energije, ali to je sasvim normalno. Vaše grudi mogu još uvijek biti natečene i osjetljive. Možda ćete imati i male izbočine na areoli, a bradavice mogu biti veće.

Neke žene u ovoj fazi imaju problema sa zatvorom. Može vam pomoći ako pijete više vode i jedete hranu koja sadrži puno vlakana, poput povrća, voća i cjelovitih žitarica.

trudnoća po tjednimaOsmi tjedan trudnoće | 8 – trudnoća po tjednima

Iako je vaša beba trenutno sićušna, do 8. tjedna vaša je maternica narasla do veličine teniske loptice. Stavlja veći pritisak na vaš mjehur, pa ćete možda morati ići na WC češće nego inače.

Ovo je tjedan kada su jutarnje mučnine često najgore. Neke žene blistaju i imaju puno energije, ali druge se osjećaju umorno, emotivno i neraspoloženo. Normalno je da imate promjene raspoloženja dok ste trudni, ali porazgovarajte sa svojim liječnikom ako se osjećate jako tjeskobno ili potišteno.

U ovo vrijeme možete početi primjećivati probleme sa svojim zubima. Hormoni mogu uzrokovati lakše krvarenje desni, a mogu se pojaviti i kvržice na desnima. Često povraćanje ili jedenje slatke hrane također može utjecati na vaše zube. Obavezno čistite zube koncem i mekom četkicom. Dobro je redovito odlaziti stomatologu tijekom cijele trudnoće.

trudnoća po tjednimaDeveti tjedan trudnoće | 9 – trudnoća po tjednima

Trbuh vam vjerojatno još neće biti vidljiv, ali možda ćete se početi debljati.

Zapamtite, ne trebate ‘jesti za dvoje’ pa vam u ovoj fazi trudnoće nisu potrebne dodatne kalorije. Samo se trebate pobrinuti da jedete pravu hranu, s dovoljno hranjivih tvari za vas i vašu bebu. Važno je pridržavati se zdrave prehrane tijekom cijele trudnoće.

Vaša koža možda proizvodi više masnoće zbog hormona trudnoće. To vam može dati lijep trudnički sjaj – ali također vam može dati prištiće. Neke žene smatraju da im je koža suša od normalne.

Voda – 6 do 8 čaša dnevno – pomoći će vašoj koži.

Stvari koje treba zapamtiti

 • Zbog trudničkih hormona možda ćete morati ići na toalet češće nego inače. Ako morate vrlo često mokriti, posjetite svog liječnika ili babicu jer to može biti znak infekcije. Infekcije mokraćnog sustava češće su u trudnoći.
 • Mnoge se žene pitaju je li u redu imati seks tijekom rane trudnoće. Osim ako vam liječnik ili babica nisu rekli drugačije, seks je sasvim u redu i neće naštetiti djetetu. Nekim ženama u to vrijeme nije do seksa, dok druge žele više seksa nego inače.

trudnoća po tjednima10. tjedan trudnoće | 10 – trudnoća po tjednima

Od 10. tjedna vaša se beba naziva fetusom. Veličine je oko 3,5 cm – otprilike veličine suhe šljive – i teška je oko 8 g.

Svi organi su formirani, ali još ne rade. Uši se razvijaju, a nosnice su na mjestu iznad gornje usne. Vilične kosti već uključuju sve mliječne zube.

Biti će vam ponuđen pregled kako bi se utvrdila mogućnost bebe da ima Downov sindrom, Edwardsov sindrom i Patauov sindrom.

Izloženi ste većem riziku od gripe (influence) i hripavca (pertusisa). Savjetujemo vam cijepljenje protiv gripe u trudnoći i cijepljenje protiv hripavca u trudnoći kako biste zaštitili sebe i svoje dijete.

trudnoća po tjednima

trudnoća po tjednima11. tjedan, trudnoća po tjednima

Bebina glava sada je otprilike iste duljine kao i tijelo. Kosti počinju otvrdnjavati, ruke i stopala su ispred tijela. Nosni prolazi su otvoreni i jezik je formiran.

Mnoge žene smatraju da se jutarnje mučnine počnu smirivati do 11. tjedna, iako se neke ne osjećaju bolje sve do 14. tjedna, kada se hormoni trudnoće smanje i posteljica počne podržavati bebu.

Možete dobiti grčeve u nogama ili stopalima. Jedan od načina da se s tim nosite je unos više kalcija u hranu kao što su mlijeko, jogurt i sir. Pobrinite se i za dovoljno tjelovježbe – oko 30 minuta umjerene tjelovježbe dnevno je idealno.

Također biste sada mogli razmisliti o prenatalnom pregledu kako biste provjerili ima li beba  Downov sindrom ili neke druge genetske abnormalnosti. Ne morate to učiniti; to ovisi o vašoj dobi, povijesti i osobnim okolnostima. Sada je dobro vrijeme da razgovarate sa svojim liječnikom ili genetskim savjetnikom o tome je li probir pravi za vas.

Razlozi zbog kojih biste mogli odlučiti razgovarati s genetskim savjetnikom uključuju sljedeće:

 • postoje genetski uvjeti u vašoj obitelji ili očevoj obitelji
 • vi ili vaš partner imate ozbiljno stanje koje bi se moglo prenijeti na bebu
 • oboje nosite pogrešan gen
 • imate više od 35 godina
 • ste tijekom trudnoće bili izloženi štetnim kemikalijama ili kućanskim proizvodima
 • bili ste na ultrazvuku ili drugom testu probira koji je pokazao da bi vaša beba mogla biti pod povećanim rizikom
 • vi i vaš partner dolazite iz etničkog podrijetla u kojem su genetski problemi češći

trudnoća po tjednima12. tjedan, trudnoća po tjednima

Vaša je beba duga oko 6 cm — otprilike veličine šljive — i teži oko 18 g. Fetus se gotovo udvostručio u veličini u zadnja 4 tjedna i sada je potpuno formiran, sa svim organima, mišićima, udovima i kostima na svom mjestu. U ovom trenutku vaše dijete ispunjava cijelu maternicu.

Beba se neprestano kreće — proteže se, zijeva i migolji. Srce snažno kuca i može se čuti pomoću monitora srca.

Neke žene primjećuju tamne mrlje na licu ili vratu, koje se nazivaju “kloazma”. Također možete razviti tamnu liniju od pupka do stidnog područja, koja se naziva linea nigra. Oba su uzrokovana hormonalnim promjenama koje se događaju u vašem tijelu.

Sada je vrijeme da organizirate dijagnostičke ili screening testove, ako ih namjeravate imati. Testovi probira koji su vam dostupni nakon 12 tjedana uključuju:

 • Kombinirani test probira u prvom tromjesečju: kombinacija pregleda nuhalne translucencije (ultrazvuk) i krvnog testa
 • Neinvazivni prenatalni test (NIPT): pouzdan, ali skup krvni test za otkrivanje Downovog sindroma
 • Uzorkovanje korionskih resica (CVS): test koji dijagnosticira Downov sindrom ili druge poremećaje uzimanjem uzorka stanica iz placente

trudnoća po tjednima13. tjedan, trudnoća po tjednima

Jajnici ili testisi vaše bebe potpuno su razvijeni unutar tijela, a genitalije se formiraju izvan tijela. Tamo gdje je bila oteklina između nogu, sada će rasti penis ili klitoris, iako u ovoj fazi obično ultrazvučnim pregledom nećete moći saznati spol djeteta.

Primijetit ćete malu izbočinu koja se razvija dok vaša maternica raste i pomiče se prema gore. Ako ste tijekom posljednjih nekoliko mjeseci češće osjećali potrebu za mokrenjem, to je zato što vam je maternica pritiskala mjehur. Ovo bi sada trebalo popustiti.

Dobro za znati

Šanse za pobačaj smanjuju se kada uđete u drugo tromjesečje. Mnogi se stoga u ovom trenutku odlučuju podijeliti vijest o trudnoći.

Posao – Ne morate reći svom poslodavcu da ste trudni. Međutim, ako želite uzeti porodiljni dopust, morat ćete svom poslodavcu dati otkazni rok 10 tjedana unaprijed.

Vrijedno je rano razmisliti o tome kako ćete upravljati životom s bebom. Ako već niste, sada je dobro vrijeme da saznate više o svojim roditeljskim pravima i pravima.

trudnoća po tjednima14. tjedan, trudnoća po tjednima

U drugom tromjesečju mnoge se žene počinju osjećati energičnije i aktivnije. Nadamo se da su vaše jutarnje mučnine do sada nestale i da bi vam sada trebalo biti ugodnije.

Trbuh će vam biti uočljiviji. Vaše grudi postaju veće i možda već proizvode kolostrum.

Možda ćete primijetiti da se na vašem tijelu razvijaju novi madeži ili kožne oznake. Nema razloga za brigu, ali porazgovarajte sa svojim liječnikom ili primaljom ako vam smetaju.

trudnoća po tjednima15. tjedan, trudnoća po tjednima

Normalno je imati više vaginalnog iscjetka u trudnoći. Obično je rijetka, prozirna ili mliječno bijela i ne bi trebala imati neugodan miris.

Ako smrdi, osjećate svrbež ili bol, ili imate bolove dok piškite, obratite se svojoj babici jer to mogu biti znakovi infekcije.

Možda ćete imati bolove u leđima u trudnoći jer vam maternica postaje teža, a trudnički hormoni utječu na ligamente u vašem tijelu, što može opteretiti donji dio leđa.

trudnoća po tjednima16. tjedan, trudnoća po tjednima

Sada već postoji mogućnost da osjetite bebu kako se miče po prvi puta. Ali ne brinite ako još ništa ne osjećate – mnoge žene neće primijetiti pokrete svoje bebe do 18. do 22. tjedna trudnoće.

Povećanje razine krvi i hormona može vam uzrokovati određenu nelagodu. Možda ćete dobiti akne jer vaša koža proizvodi više masnoće. Također možete primijetiti proširene vene ili dobiti grčeve u nogama. Vježbanje i istezanje trebali bi pomoći da se ovo riješi.

Dok vi i vaša beba dobivate na težini, važno je brinuti o svojim leđima jer su bolovi u leđima česti. Pazite da stojite ravno i pravilno se savijate i podižete. Izvođenje jednostavnih istezanja i vježbi također može pomoći kod bolova u leđima.

trudnoća po tjednima17. tjedan, trudnoća po tjednima

Mnoge žene imaju puno energije u ovoj fazi. Kako se beba pomiče u vašem trbuhu, nećete morati tako često ići na WC, a ako ste imali mučnine, nadamo se da je to prošlost.

Vaša beba brzo raste i sada bi mogla biti veća od posteljice. Teške su oko 150 g i dugačke su oko 13 cm – otprilike kao duljina turpije za nokte.

Promjene na vašim hormonima mogu značiti da imate začepljen nos i da možete početi hrkati noću. Možete koristiti slani sprej, ali razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što koristite antihistaminike za čišćenje nosa dok ste trudni.

Mogli biste primijetiti više vaginalnog iscjetka, što možete riješiti ulošcima za gaćice. Ako iscjedak promijeni boju ili smrdi, posjetite liječnika jer to može značiti da imate infekciju.

trudnoća po tjednima18. tjedan, trudnoća po tjednima

Beba može zijevati i štucati. Njihov se živčani sustav razvija i sloj mijelina raste kako bi prekrio njihove živčane stanice. Njihova se crijeva pune mekonijem, što će postati njihova prva kakica.

Vaša se beba do sada već puno kreće. To možete primijetiti kao male ‘mjehuriće’ ili ‘titranje’ u želucu, a to je poznato kao ‘ubrzanje’. Beba će se vjerojatno odmarati u trenucima kada ste vi aktivni, pa je vjerojatnije da ćete ih osjetiti kada noću mirno ležite.

Do 18. tjedna mnoge žene počinju osjećati vrtoglavicu i vrtoglavicu. To je zato što rastuća maternica može pritisnuti arteriju kada sjedite ili ležite. Kad ustanete, krv teče od čega vam se zavrti u glavi.

trudnoća po tjednima19. tjedan, trudnoća po tjednima

Većina žena izgleda očito trudno do 19. tjedna. Međutim, taj trbuh dolazi u svim oblicima i veličinama, stoga ne brinite ako vaš izgleda veće ili manje od drugih žena u istoj fazi trudnoće.

Neke žene razviju anksioznost ili depresiju tijekom trudnoće. Veći ste rizik ako ste u prošlosti imali problema s mentalnim zdravljem. Simptomi mogu uključivati:

 • napadaj panike
 • konstantnu brigu
 • promjene raspoloženja
 • osjećaj tuge i potištenosti
 • osjećaj nervoze i ‘na rubu’
 • gubitak interesa za prijatelje i obitelj
 • osjećaj konstantne iscrpljenosti
 • misli o samoozljeđivanju
 • previše spavanja

Ako se tako osjećate dulje od 2 tjedna dok ste trudni, važno je da kažete svom liječniku. Prenatalna depresija i anksioznost su česte i mogu se liječiti.

trudnoća po tjednima20. tjedan, trudnoća po tjednima

Možda ćete u ovom trenutku imati problema s obuvanjem normalne odjeće. No, ne morate potrošiti puno novca na trudničku odjeću – potražite široke majice u svom ormaru ili ih posudite od partnera ili prijatelja. Možete kupiti “ekspander” koji povećava vaše uobičajene hlače i suknje kako biste ih mogli nositi tijekom trudnoće.

Ako još niste bili na ultrazvuku u drugom tromjesečju (anomalije fetusa ili morfološki pregled), sada je vrijeme da to učinite. Također biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom ili babicom o svim drugim pretragama koje trebate tijekom trudnoće.

trudnoća po tjednima21. tjedan, trudnoća po tjednima

Vaša beba sada teži oko 390 g i mjeri 18 cm od glave do pete – otprilike veličine velike banane. Okružene su amnionskom tekućinom i imaju dovoljno prostora za kretanje unutar maternice. Možda vas već dovoljno snažno udaraju da i vaš partner to osjeti. Također, njihov mozak se brzo razvija.

Ruke i noge vaše bebe su narasle i sada izgledaju proporcionalnije ostatku tijela. Na bebinoj glavi je mekana kosa; imaju obrve; a tijelo im je obraslo finom dlakom. Kod djevojčica se formira maternica, a kod dječaka testisi.

Ako je vaša žgaravica jako jaka i ne pomažu vam promjene načina života ili lijekovi iz ljekarne, recite to svom liječniku ili primalji. To bi mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg kao što je preeklampsija.

Ostale uobičajene trudničke tegobe koje biste mogli imati u ovom trenutku uključuju nadutost i plinove, kao i promjene u apetitu. Pokušajte ne jesti previše – imajte male, hranjive obroke kao dio zdrave prehrane). U to vrijeme također možete osjetiti proširene vene, bolove u leđima, krvarenje desni i strije.

trudnoća po tjednima22. tjedan, trudnoća po tjednima

Možete imati niz trudničkih neugodnosti, uključujući nadutost i plinove, proširene vene, bolove u leđima, krvarenje desni i strije.

Mnoge žene razviju hemoroide tijekom trudnoće. Te se kvržice stvaraju oko anusa ako imate zatvor ili mogu biti posljedica pritiska rastućeg djeteta i maternice. Mogu izazvati svrbež ili uzrokovati bol pri odlasku na zahod. Kako biste izbjegli hemoroide, pazite da jedete puno voća i povrća zbog vlakana; izbjegavajte naprezanje kada koristite toalet; a ako je moguće, izbjegavajte dugotrajno stajanje.

trudnoća po tjednima23. tjedan, trudnoća po tjednima

Vaša rastuća maternica možda pritišće vaš mjehur, uzrokujući curenje tekućine, posebno kada kašljete, smijete se ili kišete. Ova inkontinencija može biti privremena, ali važno je ojačati mišiće dna zdjelice radeći redovite vježbe. Ove biste vježbe trebali raditi svaki dan tijekom cijele trudnoće i nastaviti nakon što rodite dijete.

Mnoge žene počinju osjećati toplinu tijekom drugog tromjesečja. To je zbog viška krvi u vašem tijelu. Ako je ljeto, možete se rashladiti tako da nosite široku pamučnu odjeću. Održavanje dobre hidratacije također je posebno važno dok ste trudni.

Bilo bi dobro razgovarati s partnerom o tome tko će vam biti podrška tijekom poroda, tko će uzeti slobodno vrijeme da čuva bebu te kako ćete podijeliti kućanske poslove i brigu o drugoj djeci u prvim tjednima i mjeseci.

Ako nemate partnera, važno je početi razmišljati o tome kako dobiti potporu nakon rođenja djeteta. Razmislite o tome kakvu praktičnu pomoć možete zatražiti od obitelji i prijatelja, koje su usluge dostupne u vašem području i kako možete upoznati druge roditelje da izgradite mrežu podrške. Vaš liječnik ili primalja će vas moći uputiti u pravom smjeru da saznate što je dostupno.

trudnoća po tjednima24. tjedan, trudnoća po tjednima

Do 24. tjedna trudnoće beba ima šanse preživjeti ako se rodi. Većina beba rođenih prije tog vremena ne može živjeti jer im pluća i drugi vitalni organi nisu dovoljno razvijeni.

Informirajte se o prijevremenim trudovima i porodu te posebnoj njezi beba.

Uvijek potražite liječničku pomoć ako osjetite:

 • kontrakcije koje postaju jače, učestalije ili koje traju dulje
 • dugotrajnu bol ili pritisak u trbuhu, leđima ili zdjelici
 • vaginalno krvarenje
 • usporavanje ili zaustavljanje pokreta vaše bebe

trudnoća po tjednima25. tjedan, trudnoća po tjednima

Kako se maternica širi prema gore, mogli biste se osjećati neugodno oko rebara. Također možete imati probavne smetnje i žgaravicu. Ove simptome možete kontrolirati češćim manjim obrocima i izbjegavanjem neke hrane i pića. Ako vas muče probavne smetnje i žgaravica, posjetite liječnika. Ponekad mogu biti simptom ozbiljnijeg stanja, kao što je preeklampsija.

Još jedan uobičajeni problem koji biste mogli početi primjećivati su grčevi u nogama, posebno kada idete u krevet. Nisu ozbiljni, ali mogu postati prilično neugodni. Grčeve možete ublažiti tako da ispružite nogu i povučete nožne prste natrag prema koljenu ili da ustanete i stavite svoju težinu na nogu.

trudnoća po tjednima26. tjedan, trudnoća po tjednima

Do 26. tjedna vaša beba može bolje reagirati na svijet oko sebe. Mogu sisati, vidjeti, čuti i okusiti, a mogu se i pomaknuti kao odgovor na to da rukom čvrsto pređete preko trbuha. Kod dječaka su testisi sada potpuno spušteni.

Pluća još nisu zrela, ali se brzo razvijaju. Beba bi imala oko 80% šanse da preživi na intenzivnoj njezi da se sada rodi, ali bi još neko vrijeme trebala pomoć da diše.

Kako vaša beba raste, vaše težište se pomiče. To znači da biste mogli početi hodati drugačije i mogli biste biti prilično nespretni.

Od sada pa u trećem tromjesečju, mogli biste početi imati neke živopisne snove. To je zbog hormona trudnoće i zato što je vaš san poremećen. Također biste mogli otkriti da je veća vjerojatnost da ćete se sjetiti svojih snova jer, na primjer, morate češće ustati da biste otišli na WC.

trudnoća po tjednima27. tjedan, trudnoća po tjednima

Žene se obično dosta udebljaju od sada do 36. tjedna. Različite se žene debljaju u različito vrijeme, stoga se nemojte uspoređivati s drugima. Zapamtite, ne morate jesti za dvoje. Zdrava prehrana s dobrom prehranom za vas i bebu važnija je od količine hrane koju jedete.

Kako vaš trbuh raste, mogli biste početi vidjeti strije – ružičaste ili ljubičaste linije koje se razvijaju na površini kože. Mogu se razviti na vašem trbuhu, bedrima ili grudima. Koža također može postati osjetljiva i svrbjeti.

Strije nisu štetne i s vremenom će nestati. Ne razvijaju se strije kod svake žene. Što se više udebljate, veća je vjerojatnost da ćete ih dobiti.

Ako ga još niste primili, sada je vrijeme da se cijepite protiv hripavca (pertusisa). Veliki kašalj može biti vrlo ozbiljna bolest za novorođenčad. Ako ste cijepljeni, prenijet ćete svoja antitijela na bebu, štiteći je dok je premlada da se sama cijepi.

trudnoća po tjednima28. tjedan, trudnoća po tjednima

Otkucaji srca vaše bebe mogu se čuti stetoskopom, a vaš partner bi ih mogao čuti i ako prisloni uho na vaš trbuščić, iako je teško pronaći pravo mjesto.

Pluća su im se dovoljno razvila da mogu disati izvan maternice – iako bi im vjerojatno trebala pomoć. Da se sada rodi, vaša bi beba imala dobre šanse preživjeti, iako bi i dalje postojao visok rizik od invaliditeta.

Trebali biste spavati na boku dok trudnoća napreduje, osobito od 28. tjedna. Ležanje na leđima vrši pritisak na glavne krvne žile. To može smanjiti dotok krvi u vašu maternicu i ograničiti opskrbu bebe kisikom. Istraživanje je pokazalo da spavanje na boku može upola smanjiti rizik od mrtvorođenosti.

trudnoća po tjednima29. tjedan, trudnoća po tjednima

Vaša beba još uvijek brzo raste. Sada teži oko 1,15 kg – otprilike trećinu veličine koju će imati ako se rodi u punom terminu (preko 37 tjedana). Svi su im organi razvijeni i većina u potpunosti funkcionira. Njihova pluća sazrijevaju i oni vježbaju disati pravilnijim ritmom.

Stvaraju crvena krvna zrnca u svojoj koštanoj srži. Oči su im otvorene, a trepavice narasle. Također uče kako fokusirati oči.

U ovom trenutku, budući da vaša maternica pritišće vaše unutarnje organe (kao što su dijafragma, želudac, jetra i crijeva), mogli biste se osjećati prilično neugodno.

Budući da vam maternica pritišće dijafragmu i pluća, možda se osjećate bez daha. To je normalno, ali razgovarajte sa svojim liječnikom ili babicom ako se osjećate jako zadihano. Ako imate astmu, simptomi vam se mogu pogoršati kada ste trudni. Vrlo je važno držati astmu pod kontrolom kako biste i vi i vaša beba dobili dovoljno kisika. Razgovarajte sa svojim liječnikom o lijekovima protiv astme i uzimajte ih prema uputama.

trudnoća po tjednima30. tjedan, trudnoća po tjednima

Vaša beba sada taloži zalihe masnoće, što čini da izgleda punije i izglađuje bore na njenoj koži. Teški su oko 1,3 kg. Fina dlaka, poznata kao lanugo, koja je prekrivala njihovo tijelo nestaje, a na glavi im raste više dlaka. Do sada su im se razvili nokti na nogama.

Njihovi refleksi se također razvijaju i možda sisaju palac ili prste.

Kako dobivate na težini i vaša beba raste, vaši se ligamenti rastežu i moglo bi vam biti prilično neugodno sjediti u nekim položajima ili dugo stajati.

Mnoge žene razviju bol u leđima tijekom trećeg tromjesečja. Važno je stalno imati dobro držanje i razmisliti o nošenju ravnih cipela od sada. Leđa možete poduprijeti jastukom dok sjedite. Budite posebno oprezni s podizanjem.

Sada imate dvostruko više krvi od normalne količine u tijelu. Vaš liječnik ili babica izmjerit će vam krvni tlak prilikom svake posjete. Oko 1 od 10 žena razvije visoki krvni tlak tijekom trudnoće. Međutim, visoki krvni tlak također može biti znak preeklampsije, što je ozbiljnije stanje.

trudnoća po tjednima31. tjedan, trudnoća po tjednima

Možda ćete primijetiti da vam dojke sve više cure kako se porod približava. Ovo je normalno. Jastučiće za dojke možete kupiti u supermarketu ili ljekarni kako biste se osjećali ugodnije.

Normalno je da se u ovoj fazi osjećate umorno i da vam nedostaje energije. Anksioznost i depresija česte su tijekom trudnoće i nakon poroda te je važno potražiti pomoć.

Vaša beba sada teži oko 1,5 kg. Njihov se mozak razvija, šaljući mnoštvo poruka tijelu. Oči su im otvorene i mogu se fokusirati. Mogu čuti zvukove izvan maternice, a glasna buka bi ih mogla preplašiti.

Njihova pluća sazrijevaju, ali još uvijek ne mogu proizvoditi surfaktant, tvar koja im je potrebna za samostalno disanje.

trudnoća po tjednima32. tjedan, trudnoća po tjednima

U vašoj maternici sada ima više amnionske tekućine i vaša kvržica brzo raste. To može uzrokovati bol u zdjelici, što vam može otežati kretanje. Ako imate jaku bol, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome može li odlazak fizioterapeutu pomoći. Oni vam mogu dati vježbe i terapiju za ublažavanje boli.

Vaš pupak bi mogao biti istegnut ili stršiti, pa je dobra ideja npr. ukloniti sve piercinge u ovom trenutku ukoliko ih imate.

Ako se vaša beba sada rodi, smatrat će se nedonoščem, ali vjerojatno neće imati dugoročnih problema. Pripazite na bilo kakve znakove prijevremenog poroda, kao što su kontrakcije, izbijanje vodenjaka, krvarenje, pojava sluzi iz vagine ili naglo smanjenje pokreta vaše bebe.

trudnoća po tjednima33. tjedan, trudnoća po tjednima

Vaša beba puno dobiva na težini, spremna je za rođenje. Njihova pluća sazrijevaju i proizvode surfaktant, što znači da će moći samostalno disati izvan maternice.

Bebin mozak i živčani sustav sada su potpuno razvijeni. Mogu sisati i gutati, iako ti refleksi neće biti pravilno usklađeni još tjedan dana. Oni pohranjuju željezo u svojoj jetri, koje će koristiti oko 6 mjeseci nakon rođenja.

Kako se bližite kraju trudnoće, sve vaše tegobe će se vjerojatno povećati, uključujući grčeve u nogama, bolove u leđima, probavne smetnje i žgaravicu te oticanje stopala i nogu. Odmah se obratite svom liječniku ili primalji ako se oteklina iznenada znatno pogorša, ako vam se javi odmah ujutro ili ako su vam lice ili ruke natečeni.

trudnoća po tjednima

trudnoća po tjednima34. tjedan, trudnoća po tjednima

Kao i na početku trudnoće, od sada biste mogli shvatiti da ste prilično umorni i emotivni. Vjerojatno ćete imati puno bolova i može biti prilično teško spavati. Pobrinite se da se puno odmarate i pazite na sebe.

Zdrava prehrana i blage vježbe pomoći će vam da se nosite sada i tijekom poroda. Pazite da nastavite i s vježbama za dno zdjelice jer će mišići u tom području od sada biti pod velikim opterećenjem.

Bebin imunološki sustav se razvija, a kosti su im sve tvrđe. Međutim, kosti u njihovoj lubanji ostat će meke sve dok se ne rode. Tijekom poroda, ove će kosti nježno kliziti jedna preko druge kako bi zaštitile bebin mozak.

Više nema puno prostora za kretanje vaše bebe, ali možete osjetiti da se rita i prevrće. Ovo može biti prilično neugodno.

trudnoća po tjednima35. tjedan, trudnoća po tjednima

Porod koji započne prije 37. tjedna smatra se preuranjenim. Ako je vaša beba rano rođena, možda će trebati posebnu njegu u bolnici.

Vjerojatno ćete shvatiti da morate usporiti jer vas dodatna težina čini umornima i mogli biste dobiti bolove u leđima.

Još uvijek biste trebali osjećati kako se beba miče, sve dok se ne rodi. Ako primijetite bilo kakvu promjenu u kretnjama vaše bebe, odmah nazovite svoju babicu kako bi vaša beba mogla biti pregledana.

Nemojte koristiti kućni ručni uređaj (Doppler) za provjeru svoje bebe – oni nisu pouzdani, a čak i ako čujete otkucaje srca, to ne jamči da je beba dobro.

trudnoća po tjednima36. tjedan, trudnoća po tjednima

Ako se vaša beba angažirala, mogli biste primijetiti da se vaš trbuh pomaknuo prema dolje. Također možete osjećati pritisak u donjem dijelu trbuha ili na vratu maternice i vjerojatno ćete morati češće ići na WC.

U posljednjem mjesecu trudnoće mogli biste se osjećati bez daha jer vam beba pritišće dijafragmu. Ovo bi trebalo popustiti dok se beba spušta u vašu zdjelicu.

Na što treba pripaziti 

Neke će se žene ovaj tjedan testirati na streptokoke skupine B (“GBS” ili “streptokoke skupine B”). Ovo je uobičajena bakterija koja živi u vagini 1 od 20 žena, ali nema simptoma.

Ako imate streptokoke skupine B u vagini kada se vaše dijete rodi, postoji mala vjerojatnost da će dijete razviti tešku infekciju. Kako bi se spriječilo da se to dogodi, ženama s streptokokom skupine B daju se antibiotici tijekom poroda.

trudnoća po tjednima37.tjedan, trudnoća po tjednima

Vaša je beba spremna za rođenje i upoznat ćete je u sljedećih nekoliko tjedana.

Prosječna beba sada teži oko 3-4 kg.

Crijeva (probavni sustav) vaše bebe sada sadrže mekonij – ljepljivu zelenu tvar koja će formirati prvu kakicu vaše bebe nakon rođenja. Može uključivati komadiće lanuga (fine dlake) koji su pokrivali vaše dijete ranije tijekom trudnoće.

Kad ste trudni oko 37 tjedana, i ako je to vaša prva trudnoća, vaše se dijete pomiče prema dolje spremno za rođenje. Možda ćete se osjećati ugodnije kada se to dogodi, a vjerojatno ćete također osjetiti povećani pritisak u donjem dijelu trbuha.

Ako vam nije prva trudnoća, beba se možda neće pomaknuti do samog poroda.

trudnoća po tjednima38. tjedan, trudnoća po tjednima

Porod obično počinje između 38. i 42. tjedna trudnoće. Vaša babica ili liječnik trebali bi vam dati informacije o tome što možete očekivati ako vaše dijete kasni.

Nazovite svoju bolnicu ili primalju u bilo koje vrijeme ako imate bilo kakvih briga u vezi sa svojom bebom, uključujući kretnje Vaše bebe, ili u vezi trudova i poroda.

Znat ćete imate li trudove kada budete imali snažne, redovite trudove koji traju barem minutu.

Svaki porod je drugačiji. Često je vrlo spor i može trajati satima ili danima. Ali ponekad se stvari mogu vrlo brzo pokrenuti.

Dobro je imati plan što učiniti kada porod počne.

trudnoća po tjednima39. tjedan, trudnoća po tjednima

Debljanje vaše bebe vjerojatno će se sada usporiti jer je gotovo spremno za rođenje. Vjerojatno će težiti oko 3,3 kg i mjeriti između 35 i 36 cm, iako se bebe rađaju u svim oblicima i veličinama.

Sada izgledaju kao novorođenče. Ako se radi o dječaku, testisi su potpuno spušteni u skrotum. Imat će puno masnoće ispod kože i bit će prekriveni kremasto bijelim verniksom.

trudnoća po tjednima40. tjedan, trudnoća po tjednima

Sada ste došli do svog termina!

Pokreti vaše bebe vrlo su važni sve do kraja trudnoće, pa čak i do poroda. Ako se obrazac kretanja vaše bebe promijeni, to može biti znak da nije dobro. Ako ste u bilo kojoj fazi zabrinuti zbog promjena u pokretima vaše bebe, odmah se obratite svom liječniku ili babici.

Trudnoća obično traje oko 40 tjedana – to je oko 280 dana od prvog dana zadnje mjesečnice. Porođaj obično počinje tjedan dana nakon ovog datuma, ali može kasniti.

Vaš liječnik može predložiti poticanje poroda – vaša je odluka hoćete li to imati ili ne.

Nakon rođenja, vašoj će bebi biti ponuđeno nekoliko testova uključujući:

 • probirni test novorođenčeta – ubod u bebinu petu kako bi se ispitala njihova krv na nasljedne poremećaje
 • injekcija vitamina K
 • cijepljenje protiv hepatitisa B
 • ispitivanje sluha

Svi ovi testovi su vrlo važni za sigurnost budućeg zdravlja vaše bebe. Možda ste već dali svoj pristanak na ove testove prije odlaska u bolnicu ili bolnica može razgovarati s vama o njima nakon rođenja djeteta.

Isprobajte naš kalkulator ovulacije i kalkulator trudnoće >>

 

-> Normalna trudnoća traje 37 do 42 tjedna od prvog dana ZM. Porođaji koji nastupaju prije 37 tjedana smatraju se prijevremenima, dok oni nakon navršenih 42 tjedna postterminskima.

Isprobajte naš kalkulator ovulacije i kalkulator trudnoće >>>

Trudnoća po tjednima je popularna web aplikacija koja ženama i muškarcima pomaže da pravilno planiraju svoju trudnoću.

Zapratite naš Facebook