Koža i zdravlje kože – 7 loših navika koje joj ozbiljno štete

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Koža i zdravlje kože

Koža i zdravlje kože

Vaša koža je najveći organ u vašem tijelu, stoga je važno dobro se brinuti o njoj. Ponekad, možemo napraviti više štete nego koristi – a da nismo ni svjesni.

Donosimo 7 loših navika za koje ste možda krivi, a koje štete vašoj koži.

Koža i zdravlje kože

1. Dodirivanje lica

Koža i zdravlje kože #1

Vjerovali ili ne, kožu možete ozlijediti i samim dodirom. Zašto? Jer kada dodirnete lice, s ruku širite bakterije i prljavštinu koja vam može ući u pore i začepiti ih.

Dakle, izbjegavajte dodirivati lice prljavim rukama ili predmetima kao što su kemijske ili olovke.

2. Ne skidanje šminke prije spavanja

Koža i zdravlje kože #2

Jedna od najgorih loših navika povezanih s kožom koju možete imati je spavanje našminkano.

Zašto? Jer omogućuje nakupljanje ulja na licu i (pogađate!) začepljuje pore. Što se više prljavštine nakupi u vašim porama, veća je vjerojatnost da će se inficirati i uzrokovati izbijanje akni – ili čak cistične akne.

Stoga svaku večer prije spavanja svakako isperite svu šminku, uključujući šminku s očiju. Možda mislite da je spavanje s malo maskare u redu. No čak i ako se ne čini da se puno toga prenijelo na vašu jastučnicu, bakterije još uvijek mogu rasti na tim tragovima ostataka i uzrokovati probleme u budućnosti.

Samo imajte pri ruci bočicu micelarne vode ili kokosovog ulja kako biste olakšali skidanje šminke.

koža i zdravlje kože

3. Korištenje previše proizvoda

Koža i zdravlje kože #3

Vaša koža može reagirati na razne negativne načine ako koristite previše proizvoda. Dakle, neka stvari budu jednostavne.

Pokušajte upariti svoju rutinu tako da uključuje samo sredstvo za čišćenje, hidratantnu kremu i kremu za sunčanje. Sve više od toga i mogli biste iritirati kožu (da ne spominjemo uzalud bacanje proizvoda i novca).

Ako vam je koža suha ili nadražena, to je znak da vam je trenutna rutina možda previše.

4. Korištenje pogrešnih proizvoda za vaš tip kože

Koža i zdravlje kože #4

Ukoliko patite od akni, suhe kože ili drugih problema s kožom, još je važnije koristiti nježne proizvode koji će djelovati na te probleme.

Da biste pronašli prave proizvode, slijedite ove korake:

  • Pažljivo pročitajte etikete prije korištenja proizvoda na licu.
  • Izbjegavajte one s alkoholom ili mirisima, kao i sve druge sastojke koji mogu izazvati iritaciju, poput mentola ili kamfora.
  • Potražite hidratantne sastojke u sredstvima za čišćenje, kao što su aloe vera i glicerin.

Osmišljeni su kako bi pomogli u zadržavanju vlage i smanjili gubitak vode iz pora tijekom čišćenja.

5. Pušenje

Koža i zdravlje kože #5

Pušenje je glavni uzrok preranog starenja i loša navika općenito. Uzrokuje sve vrste problema povezanih s kožom, poput bora, finih linija, bez sjaja kože i promjene boje. Tko ima vremena za to?!

Pušenje također uzrokuje dehidraciju, što dovodi do suhoće i razgradnje kolagena. Dakle, ako želite imati zdraviju kožu, ovo je ključna loša navika koju morate riješiti.

6. Zanemarivanje SPF-a

Koža i zdravlje kože #6

Zaštita od sunca važna je za sve tipove kože, čak i ako nemate povijest oštećenja od sunca. SPF nije samo za plažu – to je svakodnevna potreba.

UV zrake mogu oštetiti kolagen, što rezultira borama i preranim starenjem. Zbog toga je toliko važno nositi kremu za sunčanje svaki dan, čak i ako je vani oblačno!

Ako želite izgledati mlado dulje od svojih vršnjaka – a tko ne? Provjerite koristite li pravu vrstu kreme za sunčanje za svoje lice i tijelo.

koža i zdravlje kože

7. Ne pijete dovoljno vode

Koža i zdravlje kože #7

Ako ne spavate dovoljno, vaša koža će to pokazati. Ako pušite ili pijete previše kave i alkohola, ostarjet ćete brže od prosječne osobe.

Ali postoji i mnogo drugih čimbenika koji mogu utjecati na to kako vaša koža izgleda i osjeća se dobro, uključujući i koliko vode pijete svaki dan.

Ljudsko tijelo sastoji se od oko 60% vode i – kao i kod svakog drugog živog bića na zemlji – mora ostati hidratizirano kako bi pravilno funkcioniralo.

Pijenje osam čaša vode svaki dan (ili više, ako često vježbate) pomaže eliminirati toksine iz vašeg sustava kako se ne bi nakupljali u vašim stanicama i uzrokovali štetu tijekom vremena.

Osim toga, kada ste dehidrirani,  vaše tijelo proizvodi više ulja nego inače jer misli da vam treba dodatno ulje da bi se održalo hidratiziranim. To je razlog zašto neki ljudi izbiju kad se razbole ili loše spavaju. Dakle, ako pomaže, kupite simpatičnu bočicu vode koju možete nositi sa sobom tijekom dana kako ne biste zaboravili piti više.

Zaključak

Za bolju kožu slijedite ove korake:

  1. Izbjegavajte dodirivanje lica.
  2. Uvijek skinite šminku prije spavanja.
  3. Slijedite minimalističku rutinu njege kože.
  4. Koristite prave proizvode za potrebe svoje kože.
  5. Nemojte pušiti.
  6. Koristite SPF (čak i zimi!)
  7. Pijte dovoljno vode.

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da poduzmete proaktivne korake prema zdravijim navikama njege kože. Da, promjena je teška, ali veća svijest o lošim navikama može vam pomoći da ih izbjegnete!

Koža i zdravlje kože

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Pročitajte i Leukociti u krvi – Referentna vrijednost 3,4 – 9,7

Zapratite nas na našem Facebooku

Koža i zdravlje kože