Rak tijekom trudnoće nakon odgođene dijagnoze

Rak tijekom trunoće

Lisa Simpson je pedijatrica, cijenjena istraživačica zdravstvenih službi i dokaz da se dijagnostičke greške mogu dogoditi svakome.

Rutinski pregled

Rak tijekom trudnoće nakon odgođene dijagnoze

Tipično za žene s malim grudima – stanje poznato kao fibrocistična bolest – Lisa ima ciste u grudima. Zbog toga radi rutinski ultrazvuk svojih grudi uz tipični mamograf. Tijekom jednog od ovih rutinskih posjeta početkom 1999. ona i njezin liječnik primijetili su da se cista koju je imala gotovo 15 godina činila većom nego inače.

Liječnik je naredio aspiraciju tankom iglom da se izvuče nešto tkiva za pregled kako bi se uvjerio da nije zloćudno. Liječnik je nazvao Lisu kada je dobio nalaze, koji su pokazali nedovoljan uzorak, te predložio pristup “Pričekat ćemo i vidjeti”.
Cista je djelovala benigno, a liječnik se nije brinuo da je maligna.

Čak i uz svo svoje znanje, Lisin je instinkt bio vjerovati svom liječniku i pristala je na njegovu preporuku čekati i vidjeti.

“Bio je stručnjak za bolesti dojke. Ako je odlučio da je bolje čekati, zašto sumnjati?” prisjeća se Lisa. “Dakle, stali smo na tome.”

Lisa i njezin suprug krenuli su dalje u planiranje obitelji i započeli težak put liječenja neplodnosti. Do jeseni 2020. saznali su da nose blizance.

Drugo mišljenje

Lisin užurbani život nije stao nakon vijesti da će ona i njezin suprug uskoro postati roditelji blizanaca. Nastavila je obilaziti zemlju kako bi prisustvovala konferencijama i sastancima u svojoj ulozi lidera u području istraživanja zdravstvenih usluga.

Na jednom od tih putovanja u studenom te godine Lisa je primijetila da je područje njezine dojke na kojem se nalazila cista crvenkasto, toplo i nježno na dodir, te nešto tvrđe.

“Nisam bila sigurna jesu li ove promjene na mojim grudima tipične tijekom trudnoće”, rekla je Lisa. “To je ipak bilo primjetno, pa sam to istaknula prilikom sljedećeg posjeta svom liječniku tjedan dana nakon što sam se vratila s putovanja.”

Liječnik ju je poslao specijalistu na biopsiju i 1. prosinca 2000. godine dijagnosticiran joj je rak dojke.

Kako je medicinski karton otkrio pogrešku

Nakon dijagnoze, Lisa je zatražila i dobila svoju medicinsku dokumentaciju. U njima je pronašla nešto iznenađujuće. Kad je prethodnog proljeća bila podvrgnuta aspiraciji tankom iglom, na prvoj stranici laboratorijskog izvješća pisalo je da je to neadekvatan uzorak, ali postojala je i druga stranica. Pisalo je ‘neadekvatan uzorak s metaplazijom’ – tj. abnormalnim stanicama – uz preporuku da se podvrgne biopsiji.

Lisa to vidi kao kombinaciju sustava i ljudske pogreške. Preporuka za biopsiju možda je bila loše priopćena njezinom liječniku. Liječnik je vjerojatno napravio jednostavnu pogrešku što nije okrenuo drugu stranicu laboratorijskih rezultata.

“Da smo na proljeće došli do točne dijagnoze, vjerojatno ne bismo pokušali zatrudnjeti”, rekla je Lisa. “Ali imati rak i proći potrebne kemoterapije i operacije tijekom trudnoće bila je najteža godina u mom životu.”

Naučena lekcija

Osvrćući se na svoja iskustva, Lisa na svom mjestu ima važan savjet za druge: “Vi ste stručnjak za svoje tijelo”, rekla je. “Znate kada nešto nije u redu ili se promijenilo i važno je biti proaktivan i provjeriti to.”

Napomenula je da svatko, uključujući zdravstvene djelatnike, može pogriješiti i da su sustavi skloni kvarovima. Kao u njezinom slučaju kada je liječnik propustio preporuku za biopsiju koju mu je laboratorij možda loše priopćio.

Lisa je zahvalna što je zdravstvena skrb ušla u eru elektroničkih zdravstvenih kartona i otvorenih bilješki, zahvaljujući naporima zagovaranja pacijenata i pružatelja usluga.

Značajno je povećao transparentnost i pružio mogućnosti za trenutnu reviziju posjeta liječniku. Nešto što Lisa nije imala luksuz davne 1999. Ne bi trebalo biti sve na pacijentima da uhvate sustavne i ljudske pogreške, ali sada su im alati na dohvat ruke kako bi igrali aktivniju ulogu u njihovoj skrbi.

Lisa sada ima na umu ove lekcije dok služi kao predsjednica Academy Health-a. To je vodeća nacionalne organizacije koja podupire istraživače koji proučavaju kako se pruža zdravstvena skrb, kako funkcionira i koliko košta.

“Radim svaki dan kako bih se uvjerila da je naše područje vođeno pitanjima koja su važna – poput onih kod pacijenata koji prolaze kroz dijagnostički proces”, rekla je.

Rak tijekom trudnoće

Izvor: https://www.improvediagnosis.org/stories_posts/a-harrowing-cancer-journey-during-pregnancy-follows-a-delayed-diagnosis-lisa-simpsons-story/

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img