Pregled endokrinologa – kada mi je potreban? 

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Pregled endokrinologa – kako izgleda i koji se sve testovi provode unutar istog? Endokrini sustav sadrži osam glavnih žlijezda koje stvaraju hormone, koji putuju krvotokom do tkiva i organa i utječu na gotovo svaki tjelesni proces. Rast, metabolizam, seksualna funkcija, raspoloženje – sve to oblikuje endokrini sustav. Pregled endokrinologa i testovi koje nalaže osmišljeni su za dijagnosticiranje bolesti povezanih s hormonima, od dijabetesa do osteoporoze.

Pregled endokrinologa – fizikalni dio

pregled endokrinologa

Pregledava se pacijent te se sagledavaju eventualne promjene koje mogu biti povezane s poremećajem u radu pojedine žlijezde, kao što su:

 • promjena u visini
 • promjena u kilaži
 • izgled kose i očiju
 • izgled štitnjače – npr. povećanje
 • vrijednost krvnog tlaka

Nakon detaljnog pregled endokrinologa i razgovora, endokrinolog će postaviti dijagnozu te dati eventualnu preporuku dodatnih pretraga

(analiza hormona, biokemijska analiza, UZV, citološka punkcija, MR, CT).

Pregled endokrinologa – dodatni testovi

Testovi za dijabetes

Bolesnici s dijabetesom imaju iznad normalne razine šećera u krvi i teško pretvaraju hranu u energiju. Endokrinolog koristi tri testa za dijagnosticiranje dijabetesa.

Nasumični test glukoze u plazmi mjeri šećer u krvi bez obzira na to kada je pacijent zadnji put jeo.

Test glukoze u plazmi natašte ispituje šećer u krvi kod pacijenta koji nije jeo najmanje osam sati.

Oralni test tolerancije glukoze mjeri šećer u krvi nakon što pacijent posti najmanje osam sati i dva sata nakon što popije slatku otopinu.

Oralni test tolerancije glukoze osjetljiviji je od testa glukoze u plazmi natašte i vjerojatnije je da će otkriti visok šećer u krvi. Nije tako prikladan jer zahtijeva da pacijent popije piće i čeka dva sata prije testiranja.

Osim mjerenja šećera u krvi, endokrinolog traži i druge simptome dijabetesa, kao što su

 • pojačana žeđ,
 • neobjašnjivi gubitak težine,
 • umor,
 • zamagljen vid
 • i rane koje ne zacjeljuju

pregled endokrinologa

Testovi štitnjače

Štitnjača se nalazi na prednjem dijelu vrata ispod glasovne kutije. Hormoni koje oslobađa utječu na

 • metabolizam te njegovo ubrzanje ili usporavanje
 • težinu,
 • razinu kolesterola,
 • snagu mišića,
 • razvoj mozga,
 • disanje
 • rad srca
 • rad živčanog sustava.

TSH test, koji mjeri hormon koji stimulira štitnjaču u krvi, primarni je test koji endokrinolog daje za dijagnosticiranje bolesti štitnjače.

Pregled endokrinologa uključuje i T4 i T3 testove, koji mjere količinu slobodnog ili aktivnog hormona štitnjače koji je dostupan tjelesnim tkivima.

Test imunoglobulina koji stimulira štitnjaču i test antitireoidnih protutijela govore endokrinologu ima li pacijent Gravesovu bolest ili neki drugi autoimuni poremećaj koji uništava štitnjaču.

Konačno, test unosa radioaktivnog joda i skeniranje štitnjače omogućuju endokrinolozima mjerenje funkcije štitnjače i pregled žlijezde u potrazi za abnormalnostima.

Pregled endokrinologa

Testovi rasta

Pregled endokrinologa za testove rasta? Endokrinolog nalaže testove za dijagnosticiranje stanja hormona rasta. Krvni testovi promatraju razine faktora rasta sličnog inzulinu i mjere hormon rasta tijekom oralnog testa tolerancije glukoze kako bi se otkrili prekomjerni hormoni.

Prekomjerni hormoni uzrokuju

 • ekstremnu visinu,
 • povećanu veličinu glave,
 • glavobolje,
 • srčanu disfunkciju,
 • visoki krvni tlak i
 • predijabetes.

Premalo hormona rasta

usporava visinu kod djece.

Odrasli s poremećajem mogu imati

 • povećanu tjelesnu masnoću,
 • smanjenu mišićnu i koštanu masu,
 • visok kolesterol
 • nesanicu.

Pregled endokrinologa što vam preporučuje?

Kako bi provjerio nedostatak hormona rasta, endokrinolog može primijeniti krvni test za stimulaciju hormona rasta. No vjerojatnije da će koristiti test intolerancije na inzulin koji provjerava sposobnost tijela da snizi šećer u krvi nakon gladovanja preko noći.

Endokrinolog također može naručiti magnetsku rezonancu hipofize i hipotalamusa kako bi vidio uzrokuje li tumor probleme s hormonom rasta.

Testovi reprodukcije

Reproduktivni endokrinolog propisuje testove za provjeru hormona koji se oslobađaju iz spolnih organa.

Test na progesteron u serumu mjeri razinu hormona progesterona i pokazuje je li došlo do ovulacije.

Test krvi na hormon koji stimulira folikule otkriva ima li žena dovoljno zdravih jajnih stanica za plodnost.

Test izazivanja klomifen citrata je osjetljivija verzija testa za stimulaciju folikula, a endokrinolog ga može preporučiti parovima s neobjašnjivom plodnošću ili ženama koje su starije od 35 godina i žele zatrudnjeti.

Test progestina uključuje davanje progestina pet dana kako bi se provjerilo izlučuju li hipofiza ili jajnici estrogen. Vaginalno krvarenje unutar 14 dana od testa ukazuje na adekvatan estrogen. Endokrinolog također može propisati krvni test za folikul stimulirajući hormon za dijagnosticiranje menopauze kod žena koje imaju simptome uključujući valove vrućine, lupanje srca i probleme sa spavanjem.

Testovi kostiju

Pacijenti čija tijela otpuštaju previše ili premalo kalcija u krv imaju niz simptoma, od kojih su najčešći abnormalna razina vitamina D i gubitak koštane mase.

Pregled endokrinologa i na što vas u ovom slučaju može uputiti?

Endokrinolog može naručiti test za provjeru razine kalcija u krvi, kao i 24-satni test urina za mjerenje kalcija u mokraći.

U 24-satnom testu urina, pacijent skuplja sav svoj urin tijekom 24-satnog razdoblja. Skuplja ga u spremnik i nosi ga u laboratorij na analizu.

Pacijent također može napraviti kompletnu krvnu sliku kako bi skenirao anemiju i test 25-hidroksi vitamina D kako bi potražio abnormalne razine vitamina D.

Drugi testovi mjere razine stanica koje stvaraju i razaraju kosti u krvi ili urinu. Ostale bolesti povezane s prekomjernim lučenjem kalcija uključuju hiperparatireozu, leukemiju i metastatski rak prostate.

Pregled endokrinologa ukratko

Nakon razgovora s pacijentom liječnik specijalist pristupa fizikalnom pregledu.

Pri fizikalnom pregledu liječnik pregledava stanje kože i sluznica (boja, vlažnost, stupanj dlakavosti).

Pregled srca i pluća koji se vrši auskultacijom je sastavni dio fizikalnog pregleda. Fizikalni pregled potpun je nakon pregleda i palpacije trbuha (jetra , slezena), udova te pregleda spolovila. U slučaju potrebe endokrinolog može tražiti mišljenje specijaliste urologa odnosno ginekologa.

U tom slučaju Poremećaje lučenja hormona moguće je dokazati mjerenjem koncentracije hormona u krvi odnosno mokraće, rjeđe u drugim tjelesnim tekućinama (slina). Liječnik će tražiti određivanje hormona u krvi odnosno poslati krv na analizu, a ponekad će biti potrebno utvrditi hormonsku rezervu žlijezde što se provodi hormonskim testiranjem.

Pregled endokrinologa ponekad uključuje i ultrazvuk (štitnjače, testisa, jajnika), radiološke snimke i denzitometrija (kostiju), kompjuterizirana tomografija (CT) i magnetska rezonancija (MR hipotalamusa, hipofize gušterače ,kore i srži nadbubrežne žlijezde).

U obradi endokrinološkog bolesnika mogu biti potrebne i imunološke i druge laboratorijske pretrage. Pretrage iz domene nuklearne medicine imaju važno mjesto u dijagnostici bolesti štitnjače kao i kod bolesti srži i kore nadbubrežnih žlijezda.

U novije vrijeme, napretkom molekularne biologije i genetike, nasljedne endokrinološke bolesti kao i prenatalno dijagnosticiranje nasljednih bolesti, postaje dostupno i u kliničkoj praksi.

Opseg i brojnost pretraga ovisi o fazi odnosno ozbiljnosti bolesti, ali i o iskustvu liječnika.

Pročitajte naš članak o štitnjači i simptomima.

Izvor: https://work.chron.com/tests-endocrinologist-perform-8508.html