Neki pacijenti ne mogu skidati dioptriju – O čemu je riječ?

Neki pacijenti ne mogu skidati dioptriju

Zašto neki pacijenti ne mogu skidati dioptriju? Pitanje koje se često čuje kada je u pitanju skidanje dioptrije i bolji vid.

Na konzultacijama i pregledu će vas temeljito procijeniti i vaš očni kirurg će vas obavijestiti jeste li prikladni za lasersku operaciju oka.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

neki pacijenti ne mogu skidati dioptriju

Zašto neki pacijenti ne mogu skidati dioptriju?

1. Nestabilan vid

Da biste napravili lasersku korekciju vida, vaš vid mora ostati nepromijenjen najmanje godinu dana. To znači da ako imate nestabilan vid, barem trenutno, laserska korekcija vida nije za vas.

Osobe koje su kratkovidne (miopične) i nose naočale ili kontaktne leće znat će da se brojevi na njihovom receptu mogu promijeniti prilikom uzastopnih posjeta optičaru u tinejdžerskim, pa čak i dvadesetim godinama. To je zbog rasta očne jabučice, koji obično prestaje u dobi od 18-21 godine.

Kada se ispis oka nastavi mijenjati pri uzastopnim posjetima optičaru, recimo u razmaku od 12-24 mjeseca, kažemo da je očni recept “nestabilan”. Kada bismo lasersku korekciju vida radili dok oko još raste, ne bismo očekivali dugotrajnost rezultata. Na sličan način – ne bismo očekivali da će im odjeća naše djece i dalje pristajati dok odrastaju.

Zbog toga privatni kirurzi tvrtke Moorfields moraju vidjeti dokaze stabilnosti vašeg očnog recepta prije nego što ponude operaciju. Neke varijacije između testova naočala su normalne, ali ako ste u ranim dvadesetima i postoji progresivan porast u broju kratkovidnosti, vjerojatno ćete morati pričekati prije laserske operacije oka.

2. Imate tanku ili nepravilnu rožnicu

Ako imate predispoziciju za nepravilan oblik rožnice, to se može pogoršati laserskom operacijom oka i može se razviti stanje koje se zove ektazija rožnice. To se događa rijetko i često se može uspješno liječiti bez potrebe za transplantacijom rožnice. Ali oprezno izbjegavamo lasersku operaciju oka kod pacijenata koji bi mogli biti u opasnosti. U Moorfields Privateu imamo najnoviju opremu za otkrivanje rizika od ektazije, kao i mnoštvo dobrih alternativnih tretmana ako vaše pretrage pokažu da niste prikladni za LASIK.

3. Neriješeni problemi s vidom

Naše oči mogu imati više problema od jednostavnih refrakcijskih grešaka. Suho oko je uobičajeno stanje koje se ne mora činiti ozbiljnim, ali vas može spriječiti da budete podobni za LASIK.

Ožiljci od prethodne ozljede oka ili operacije mogu spriječiti kirurgovu sposobnost sigurnog izvođenja operacije. Druge očne bolesti koje utječu na rožnicu ili infekcije moraju se riješiti prije nego što možete dobiti LASIK.

U nekim slučajevima možete otkriti da zbog očnih bolesti ili nekog drugog postupka ne možete dobiti LASIK. Ako se to dogodi, možda ste bolji kandidat za postupak kao što je PRK.

lasersko skidanje dioptrije

4. Vaše zdravlje

Zdravlje vaših očiju nije jedino što je važno za vašu kandidaturu za LASIK. Morate biti dobrog zdravlja jer će vam trebati sve prednosti koje će vam pomoći da se brzo i sigurno oporavite od LASIK-a.

Autoimuni poremećaji ili bolesti koje vašem tijelu otežavaju izlječenje diskvalificirat će vas za LASIK. To uključuje sve što bi moglo utjecati na vašu sposobnost izlječenja poput dijabetesa, HIV-a/AIDS-a i reumatoidnog artritisa.

Biti u stanju liječiti na učinkovit način neophodno je za svakog pacijenta koji dobije LASIK.

Zašto neki pacijenti ne mogu skidati dioptriju?

Kratkovidnost – Kada ne vidite na daljinu

Ovaj dioptrijski defekt uzrokuje oštećenje vida na daljinu. Jedna je od najčešćih očnih mana – dijagnosticira se u više od trideset posto slučajeva i broj je u porastu.

Kratkovidnost, stručno nazvana miopija, najčešće se javlja u djetinjstvu ili pubertetu, ali se može otkriti i mnogo kasnije. Tijekom djetetova rasta defekt se pogoršava i između 20. i 25. godine obično postaje stabilan kada pojedinac prestane rasti. U nekim slučajevima, kratkovidnost se može pogoršati s godinama.

Izraz “kratkovidan” znači da možete jasnije vidjeti predmete koji su vam bliže od udaljenih predmeta. Što ste kratkovidniji, udaljeni objekti izgledaju mutniji. Ukoliko imate vrlo kratkovidni recept, vjerojatno ćete imati vrlo debele rubove naočala.

Kratkovidnost je obično uzrokovana činjenicom da je oko duže od zdravog oka – njegova sagitalna duljina je veća, pa je lomnost rožnice i očne leće prevelika te se zrake lome više nego što je potrebno. Kao rezultat toga, slika promatranog subjekta (gledajući u daljinu) pada ispred mrežnice i nije u fokusu na njoj.

Ali ovo je samo jedan od razloga. Kratkovidnost prate i promjene optičkog sustava oka te neke očne bolesti, poput dijabetesa, katarakte ili bolesti rožnice i očne leće, kada mijenjaju svoju zakrivljenost.

  1. Blaga kratkovidnost < -3,00 dioptrije
  2. Umjerena kratkovidnost -3,00 do -6,00 dioptrija
  3. Teška kratkovidnost -6,00 do -9,00 dioptrija
  4. Ekstremna kratkovidnost > -9,00 dioptrija

neki pacijenti ne mogu skidati dioptriju

Neki pacijenti ne mogu skidati dioptriju

Pročitajte i Lasersko skidanje dioptrije – Brzo i sigurno do savršenog vida

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img