Krvarenje iz nosa, što ga uzrokuje i kako ga liječiti?

Krvarenje iz nosa je uobičajeno. Može biti zastrašujuće, ali rijetko ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem. Nos sadrži mnogo krvnih žila, koje se nalaze blizu površine u prednjem i stražnjem dijelu nosa. Vrlo su krhke i lako krvare. Krvarenje je uobičajeno kod odraslih i djece u dobi od 3 do 10 godina.

Postoje dvije vrste krvarenja iz nosa. Prednje krvarenje iz nosa nastaje kada krvne žile u prednjem dijelu nosa puknu i krvare.

Stražnje krvarenje iz nosa javlja se u stražnjem ili najdubljem dijelu nosa. U tom slučaju krv teče niz stražnji dio grla. Stražnje krvarenje može biti opasno.

Uzroci krvarenja iz nosa

Mnogo je uzroka krvarenja iz nosa. Iznenadno ili rijetko krvarenje rijetko je ozbiljno. Ako imate česta krvarenja iz nosa, mogli biste imati ozbiljniji problem.

Suhi zrak je najčešći uzrok krvarenja iz nosa. Život u suhoj klimi i korištenje sustava centralnog grijanja može isušiti nosne membrane, koje su tkiva unutar nosa.

Ova suhoća uzrokuje stvaranje kora u nosu. Korica može svrbjeti ili postati iritirana. Ako vam je nos izgreban ili uvučen, može krvariti.

Uzimanje antihistaminika i dekongestiva za alergije, prehlade ili probleme sa sinusima također može isušiti nosne membrane i uzrokovati krvarenje. Često ispuhavanje nosa je još jedan uzrok krvarenja iz nosa.

Drugi česti uzroci krvarenja iz nosa su:

 • alergijska reakcija
 • ozljeda nosa
 • ponavljano kihanje
 • hladan zrak
 • infekcija gornjih dišnih puteva
 • velike doze aspirina

Ostali uzroci krvarenja iz nosa uključuju:

 • visoki krvni tlak
 • poremećaji krvarenja
 • poremećaji zgrušavanja krvi
 • rak

Većina krvarenja iz nosa ne zahtijeva liječničku pomoć. Međutim, trebate potražiti liječničku pomoć ako krvarenje traje dulje od 20 minuta ili ako se pojavi nakon ozljede. Ovo može biti znak stražnjeg krvarenja iz nosa, što je ozbiljnije.

Dijagnoza krvarenja nosa

Ako tražite liječničku pomoć zbog krvarenja iz nosa, vaš će liječnik provesti fizički pregled kako bi utvrdio uzrok. Provjerit će vaš nos zbog znakova stranog tijela. Također će postavljati pitanja o vašoj medicinskoj povijesti i trenutačnim lijekovima.

Obavijestite svog liječnika o svim drugim simptomima koje ste imali i o nedavnim ozljedama. Ne postoji jedinstveni test za određivanje uzroka krvarenja iz nosa. Međutim, vaš liječnik može koristiti dijagnostičke testove kako bi otkrio uzrok. Ovi testovi uključuju:

 • kompletna krvna slika (CBC), što je krvni test za provjeru krvnih poremećaja
 • parcijalno tromboplastinsko vrijeme (PTT), što je krvni test koji provjerava koliko je vremena potrebno da se krv zgruša
 • endoskopija nosa
 • CT nosa
 • RTG lica i nosa

Ozljede koje mogu uzrokovati krvarenje uključuju pad, prometnu nesreću ili udarac u lice. Krvarenje koje se javlja nakon ozljede može ukazivati ​​na slomljen nos, prijelom lubanje ili unutarnje krvarenje.

Kako liječiti krvarenje iz nosa

Liječenje krvarenja iz nosa će se razlikovati ovisno o vrsti i uzroku krvarenja iz nosa. Čitajte dalje kako biste saznali o tretmanima za različita krvarenja iz nosa.

Prednje krvarenje iz nosa

Ako imate prednje krvarenje, krvarite iz prednjeg dijela nosa, obično iz nosnice. Prednje krvarenje možete pokušati liječiti kod kuće. Dok sjedite, stisnite mekani dio nosa.

Pazite da su vam nosnice potpuno zatvorene. Držite nosnice zatvorene 10 minuta, lagano se nagnite naprijed i dišite na usta.

Nemojte ležati kada pokušavate zaustaviti krvarenje. Ležanje može rezultirati gutanjem krvi i može iritirati vaš želudac. Otpustite nosnice nakon 10 minuta i provjerite je li krvarenje prestalo. Ponovite ove korake ako se krvarenje nastavi.

Također možete staviti hladan oblog preko nosa ili upotrijebiti sprej za nos za dekongestivu za zatvaranje malih krvnih žila.

Odmah se obratite svom liječniku ako ne možete sami zaustaviti krvarenje. Možda imate stražnje krvarenje iz nosa koje zahtijeva invazivnije liječenje.

Stražnje krvarenje iz nosa

Ako imate stražnje krvarenje , krvarite iz stražnjeg dijela nosa. Krv također teče iz stražnjeg dijela nosa niz grlo. Stražnje krvarenje je rjeđe i često ozbiljnije od prednjih krvarenja iz nosa.

Stražnje krvarenje ne treba liječiti kod kuće. Odmah se obratite svom liječniku ili idite u hitnu pomoć (ER) ako mislite da imate stražnje krvarenje.

Krvarenje iz nosa uzrokovano stranim predmetima

Ako je uzrok strani predmet, vaš liječnik može ukloniti predmet.

Kauterizacija

Medicinska tehnika koja se zove kauterizacija također može zaustaviti uporna ili učestala krvarenja iz nosa. To uključuje da vaš liječnik spaljuje krvne žile u vašem nosu bilo uređajem za grijanje ili srebrnim nitratom, spojem koji se koristi za uklanjanje tkiva.

krvarenje iz nosa

Kako spriječiti krvarenje

 • Koristite ovlaživač zraka u svojoj kući kako biste održali zrak vlažnim.
 • Izbjegavajte čačkati nos.
 • Ograničite unos aspirina, koji može razrijediti krv i doprinijeti krvarenju iz nosa. Prvo porazgovarajte o tome sa svojim liječnikom jer bi koristi od uzimanja aspirina mogle biti veće od rizika.
 • Umjereno koristite antihistaminike i dekongestive. Oni mogu isušiti nos.
 • Upotrijebite fiziološku otopinu u spreju ili gel kako biste održali nazalne prolaze vlažnima.
 • Vaš liječnik može zapakirati vaš nos pamukom, gazom ili pjenom. Oni također mogu koristiti balon kateter za pritisak na vaše krvne žile i zaustavljanje krvarenja.

Bolovi u donjem dijelu trbuha? – Pročitajte više na tu temu >>>

********

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img